važno je

Kako razgovarati s decom o nasilju u Izraelu i Palestini? 3 stvari na koje treba da obratite pažnju pre svake priče

0

Školska deca koja se kreću u društvu informisanih vršnjaka ili koriste društvene mreže neminovno su čula za novi sukob na Bliskom istoku, a uznemirujuće fotografije i snimci mogu teško da im padnu. Zato je razgovor s roditeljima neophodan.

Deca na skupu podrške Palestini u pakistanskom gradu Karačiju
Deca na skupu podrške Palestini u pakistanskom gradu Karačijufoto: EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER

Razmere iznenadnih napada na Bliskom istoku koji traju od prošlog vikenda zaprepastile su svet – već nedelju kasnije stotine ljudi su ubijene na obe strane, mnogi su ranjeni, kidnapovani, a među žrtvama je nemali broj dece.


S obzirom na to da su vesti o sukobu između Izraela i Palestine preplavile i medije i društvene mreže, nije tako lako izbeći da im deca budu izložena, naročito ukoliko su školskog uzrasta.


Mališani bi mogli da bore s mnogim pitanjima, poput toga zbog čega je izbio rat, kao i zašto su među pogođenima njihovi vršnjaci i jesu li oni sami bezbedni. Na kraju krajeva, velika je verovatnoća da su videli fotografije dece ne tako različite od njih kako leže ranjena i da su ostali uznemireni.

 

  • Ne čekajte da vas oni pitaju prvi


Roditelji često biraju da ignorišu ovako nezgodne teme o svetskim dešavanjima, verujući da su njihova dela ili premala ili da će im sama doći s pitanjima kada nastupi pravi trenutak. Kako ističe Vahida Saif, programska koordinatorka Trauma centra "Riversajd" u Masačusetsu, to nije dobra odluka.

 

Dečak s jevrejskom kipom na glavu na skupu podrške Izraelu u Bukureštu
Dečak s jevrejskom kipom na glavu na skupu podrške Izraelu u Bukureštufoto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

– Ne želimo da čekamo da deca dođu kod nas – kaže ona i umesto toga predlaže da mame i tate započnu razgovor otvorenim pitanjem "Jesi li čuo/la šta se dešava u svetu?".


Veoma je važno da starijoj deci koja imaju pristup internetu objasnite da ne prihvataju snimke i informacije koje vide na mrežama zdravo za gotovo i ponuditi im pomoć u proceni izvora vesti.


Što se tiče mlađe dece, stručnjaci su obično saglasni da je neophodno uveriti ih da su oni bezbedni.


Oni zapravo mogu da pomisle da je to što se dešava mnogo bliže nego što jeste. Možda ne shvataju koliko se daleko u svetu ovo dešava – kaže Vahida Saif.


Zbog toga ona predlaže da im na mapi sveta pokažete rastojanje između vašeg doma i Pojasa Gaze.

 

društvena mreža tik tok vrlo je popularna među decom i može da dovede do toga da dete vidi uznemirujući sadržaj o ratnim zbivanjima u izraelu i palestini
društvena mreža tik tok vrlo je popularna među decom i može da dovede do toga da dete vidi uznemirujući sadržaj o ratnim zbivanjima u izraelu i palestinifoto: Shutterstock/XanderSt
  • Objašenjenje, a ne politički stav


Takođe, Dimitri Anselme, izvršni direktor peograma u obrazovnoj grupi "Suočavanje sa istorijom i nama samima", naglašava da roditelji treba da pričaju manje i omoguće deci da postavljaju pitanja.


Njima je potrebniji kontekst nego naša mišljenja ili politički stavovi. To im nije od velike pomoći – kaže Anselme i savetuje da roditelji najpre sami sa sobom raščiste šta misle o tome što se događa na Bliskom istoku i kako se oni osećaju zbog toga.

 

  • Deca mogu da se nose s teškim temama


Čak i vrlo mlada deca ponekad mogu da shvate složenu temu, pa se nemojte ustručavati da objasnite istorijski kontekst, predlaže Maha Bali, profesorka Centra za učenje i podučavanje pri Američkom univerzitetu u Kairu.

 

Dečak u POjsu Gaze prolazi kroz ruševine nakon napada izraelskih snaga
Dečak u POjsu Gaze prolazi kroz ruševine nakon napada izraelskih snagafoto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Ona je za NPR ispričala da je njena devetogodišnja ćerka prilikom izbijanja nasilja između Hamasa i Izraela 2021. uveliko čitala o Ani Frank i holokaustu, ali nije znala ništa o istoriji Palestine.


Bilo je važno znati o holokaustu. Bilo je važno znat o Hitleru. Stoga je ona verovatno bila spremna da uči i o Palestini – kaže Balijeva, koja je sa ćerkom razgovarala o istroiji ovog regiona, od formiranja Izraela na teritoriji Palestine, koju su držali Britanci nakon Drugog svetskog rata, pa sve do stanja u Gazi koje još uvek traje.

 

BONUS VIDEO

Ko ima najveće koristi od rata u Izraelu i Palestini?

 

makonda-tracker