ponosna na svoje poreklo

Zbog podrške Palestini je gubila poslove i društvo – i nije UĆUTKANA: Gde je nestala "palestinska princeza" Bela Hadid?

0

Iako je nastavila da govori o problemima s kojima se suočavaju Palestinci i kada joj je karijera bila ugrožena zbog toga, supemodel Bela Hadid kao da je u zemlju propala od izbijanja novog sukoba na Bliskom istokui

Bela Hadid je najpoznatija Palestinka na svetu, a često je ranije isticala podršku ovoj zemlji, iako ju je to mnogo koštalo
Bela Hadid je najpoznatija Palestinka na svetu, a često je ranije isticala podršku ovoj zemlji, iako ju je to mnogo koštalofoto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Dok na Bliskom istoku traje novi krvavi sukob Izraela i Palestine, mnogo poznatih ličnosti oglasilo se kako bi uputilo javnu podršku izraelskoj strani, a mnogi su zbog negativnih reakcija povukli svoje podrške.


Među njima je i rijaliti zvezda i kozmetički mogul Kajli Džener, koja je podelila fotografiju državne zastave Izraela uz reči "Danas i uvek, stojimo uz narod Izraela".


Međutim, kako je već odmah izgubila više od 134.000 pratilaca na Instagramu, ona je odmah obrisala ovu objavu, ali to nije sprečilo fanove koji podržavaju Palestinu da joj okrenu leđa, pa je od tada ostala bez skoro 400.000 pratilaca.

 

kajli džener je obrisala svoju podršku izraelu posle negativnih komentara i naglog pada broja pratilaca
kajli džener je obrisala svoju podršku izraelu posle negativnih komentara i naglog pada broja pratilacafoto: Instagram / Kyliejenner

Mnogi su uvereni i da je ulogu u tome što je Kajli obrisala ovu fotografiju imala manekenka Bela Hadid, čuvena manekenka i jedna od njenih najboljih prijateljica, koja ne samo što je Palestinka po ocu nego je godinama deo pokreta "Slobodna Palestina" i ranije je posećivala proteste i skupove podrške domovini njenog oca Mohameda.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bella 🦋 (@bellahadid)


Međutim, dok je njena starija sestra Điđi objavila zvanično saopštenje o stanju u Palestini, na koje mnogi gledaju s neodobravanjem, Bela je i dalje nema. Ona je već neko vreme u medijskoj ilegali i nije učestvovala u nedeljama mode ove godine, budući da se borila protiv depresije i lajmske bolesti i posvećena je svom zdravlju, pa veoma retko objavljuje na Instagramu.

 

Veruje se da je to delom razlog za to što još uvek nije rekla ništa, a na društvenim mrežama se mogu pročitati komentari da joj je njen menadžerski tim zabranio da koristi Instagram jer je u prošlosti navodno imala mnogo problema zbog javne i vatrene podrške Palestini.


Kako je ispričala u intervjuu za GQ prošle godine, ona se ne plaši što gubi poslove u modnoj industriji zbog svog zalaganja za oslobođenje Palestine i nastaviće da ističe svoje arapsko, muslimansko i palestinsko poreklo.

 

Tada je dodala i da se, nakon razvoda roditelja 2000. i preseljenja u Kaliforniju, osećala kao da joj je neko oduzeo palestinski deo njene ličnosti, budući da joj je majka Holanđanka, dok je Bela s Bliskim istokom povezana preko oca Mohameda, koji je kao dete otišao u izbeglištvo.

 

Bela Hadid imala je mnogo problema zbog podrške Palestini
Bela Hadid imala je mnogo problema zbog podrške Palestinifoto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Dugo mi je taj deo mene nedostajao, to me je mnogo, mnogo rastuživalo i zato sam bila usamljena – rekla je manekenka. – Volela bih da sam mogla da odrastem s tatom i budem s njim ceo dan, da učim i praktikujem islam, samo da mogu da živim u muslimanskoj kulturi. Ali nije mi se dalo.


Bela Hadid je objasnila i da će nastaviti da koristi svoju popularnost kao platformu za dizanje svesti o svakodnevici Palestinaca i njihovim problemima, a ona smatra da govori u ime drugih.

 


Govorim za starije, koji još uvek žive tamo i nikada nisu videli Palestinu slobodnu, kao i za decu, koja još uvek mogu da odrastu i vode prelepe živote – izjavila je lepotica.


Kada su je pitali na koji je način njena podrška rodnoj zemlji njenog oca uticala na njenu karijeru, budući da je u trenutku kada je progovorila glasno i počela da ide na proteste bila najuspešniji model na planeti, Bela ističe da poziranje nije jedina njena svrha.


Shvatila sam da nisam na Zemlji da bih bila model. Tako sam srećna i blagoslovena što sam u poziciji da mogu da govorim na način na koji to činim. I zaista, šta je loša strana? To što ću da izgubim posao? – ne haje Bela previše.

 

Ne samo što je često isticala parolu "Slobodna Palestina" nego je delila i snimke napada policije i vojske na palestinski narod, a posebno je potresan bio video na kom uniformisana lica tuku dečaka od 12 godina.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bella 🦋 (@bellahadid)


Ona je otkrila da ne samo što su je brendovi otpustili zbog mahanja palestinskom zastavom i objavama kojima je na Instagramu pozvala na oslobođenje nego da je ostala i bez bliskih ljudi.


Mnogo kompanija je prestalo da radi sa mnom. Imala sam prijatelje koji su me u potpunosti napustili. Kada govorim o Palestini, označavaju me kao nešto što ja nisam. Ali ja mogu da govorim o tome šta se tamo dešava, o nečemu što se odvija negde drugde na svetu, a to je časno – rekla je Bela Hadid.

 

Bela je ćerka holandske manekenke Jolande Hadid i biznismena Mohameda Hadida, čija je porodica izbegla iz Palestine 1948. godine, u Nakbi, pogromu u kom je veliki deo palestinskog društva trajno napustio ovaj prostor. Porodica Hadid navodno preko Mohamedove majke potiče od arapskog vladara Zahira al-Umara, koji je upravljao severnom Palestinom sredinom 18. veka.

 


Kako je Mohamed Hadid ispričao, njegova porodica bila je među 700.000 proteranih, a tvrdi da su mu dom oduzeli ljudi kojima su Hadidovi pružili utočište posle Drugog svetskog rata.


– Najpre smo izbegli u Siriju, a ostali smo bez svog doma u Safadu, koji je preuzela jevrejska porodica kojoj smo pružili utočište nakon što su izbegli iz Poljske, na brodu koji je išao od zemlje do zemlje i niko nije hteo d aih prihvati... Bili su naši gosti dve godine, dok nisu nas pretvorili u izbeglice i izbacili nas iz sopstvene kuće. To je moja istorija. Čudno je. Moja porodica i ja bismo to uradili ponovo – napisao je Mohamed Hadid jednom prilikom na Instagramu pored porodičnog portreta.


Porodica Hadid neko vreme je živela u Damasku, a potom se preselila u Tunis, pa u Grčku, pre nego što su se skrasili u Vašingtonu kada je Mohamed imao 14 godina.

 

BONUS VIDEO

Eksperti: Borbe u Gazi će biti KRVAVE

 

makonda-tracker