bili su veoma povezani

Bila je TRUDNA i imala 26 godina kada je STRADALA: Evo koja princeza je bila OMILJENA osoba princa Filipa pre Elizabete

0

Žene u okruženju princa Filipa imale su težak životni put.

foto: PA Archive/Press Association Images / PA Images / Profimedia
foto: PA Archive/Press Association Images / PA Images / Profimedia

Detinjstvo i odrastanje princa Filipa, kasnije supruga kraljice Elizabete Druge nije bilo pod najsrećnijim okolnostima, a maltene sve žene u njegovom okruženju su pratile teške i tragične životne priče.

 

Njegovu majku, princezu Alisu od Batenberga, surpug je ostavio kada su joj dijagnostikovani zdravstveni problemi, a Sigmund Frojd ju je nehumano lečio.

 

Poslednje godine života je provela u Bakingemskoj palati sa sinom i snahom, ali je do poslednjeg daha vodila tešku životnu borbu.

 

Nažalost, ona nije jedina žena koja je bila bliska princu Filipu, a koju je zadesila teška sudbina.

Njegova omiljena sestra s kojom je bio veoma povezan jer je urpavo ona najviše brinula o njemu kada je majka bila bolesna,  živela je veoma burno i nažalost, prerano preminula.

 

Princeza Sesilija od Grčke i Danske, bila je treće dete i ćerka princa Andreja od Grčke i Danske i princeze Alise od Batenberga.

 

Rođena je 1911. godine i bila je veoma bliska sa svojim bratom, princom Filipom.

 

Svi su je zvali Sesil, a mesec dana nakon rođenja, organizovano je krštenje na kojem je kum bio kralj Džordž V, deda pokojne kraljice Elizabete Druge.

Kao i njena starija sestra, i ona se kasnije udala za muškarca koji je bio povezan sa Nacističkom partijom.


Naime, Sesilija se 1931. godine udala za velikog vojvodu od Hesena Džordža Donatausa u Darmštatu, a pisalo se da su se oboje 1937. godine pridružili Nacističkoj partiji.

 

Imali su već troje dece kada su u novembru 1937. godine avionom leteli iz Nemačke u London na venčanje Sesilijinog devera.

 

Ona se tada nalazila u 8. mesecu trudnoće. 

 

Nažalost, cela porodica je doživela nesreću, a avion se srušio nakon što je udario u fabrički dimnjak u magli u blizini Ostendea u Belgiji.

U kobnoj nesreći poginuli su Sesil, njen suprug, njena svekrva, kao i njihovi sinovi od četiri i šest godina.

 

Ono što je posebno potresno jeste što su vatrogasci pronašli ostatke bebe u ruševinama, tako da su strani mediji pisali da je pilot želeo da sleti jer je Sesil počela da se porađa, ali da zbog lošeg vremena nije video dimnjak.

 

Sesil se na kraju, prema podacima, porodila, ali nažalost, ubrzo i preminula zajedno sa svojom porodicom. Imala je samo 26 godina.

 

Princeza Sesilija je sahranjena sa suprugom i sinoviam u Darmštatu.

 

Jedina koja je preživela je bila njihova ćerka Džoana koju su usvojili princ Ludvig i princeza Margaret. Nažalost ona je umrla dve godine kasnije nakon što je dobila meningitis. 

 

Kada je porodicu zadesila užasna tragedija, princ Filip je imao samo 16 godina. Jednom prilikom se prisetio kada su mu saopštene tragične vesti i priznao da mu je to bio jedan od najgorih trenutaka u životu.

 

- Ja se najjasnije sećam dubokog šoka sa kojim sam čuo vest o padu i smrti moje sestre i njene porodice - ispričao je svojevremeno princ Filip.

 

BONUS VIDEO

 

Kraljica Elizabeta Princeza Diana

 

 

 

 


 

makonda-tracker