odvojena od sina

Frojd ju je lečio nehumano, ostavljena kad joj je bilo NAJTEŽE: Život majke princa Filipa bio je BORBA do samog kraja

0

Princeza Alisa od Batenberga proživela je nešto što bi mnogi mogli tek za nekoliko života.

Princeza Alisa od Batenberga i njen suprug princ Endru
Princeza Alisa od Batenberga i njen suprug princ Endrufoto: Walter Gircke/Profimedia

Porodična istorija vojvode od Edinburga je veoma složena, propraćena tragičnim iskustvima i događajima.

 

Mnoge žene u okruženju princa Filipa su tragično završile ili imale teške životne priče, a danas ćemo vam pričati o teškom i srceparajućem putu njegove majke, princeze Alise od Batenberga.
 

Ona je rođena 1885. godine u zamku Vindzor, kao praunuka kraljice Viktorije. 

 

Odgajana je kao engleska princeza uprkos tome što su njeni roditelji, princeza Viktorija od Hesena i Rajna i princ Luj od Batenberga, bili Nemci.

Imala je još sestru Luizu, i braću Luja i Džordža.

 

Batenbergovima je rečeno da anglicizuju svoje prezime u Mauntbaten tokom Prvog svetskog rata kako bi prekinuli nemačku vezu

 

Alisa je bila urođeno gluva, ali je mogla jasno da govori. 

 

Na krunisanju kralja Edvarda VII 1902. godine upoznala je i zaljubila se u princa Endrua, mlađeg sina kralja Grčke, a godinu dana su se venčali. 

Kada su Balkanski ratovi počeli 1912. godine, princ Endru je vraćen u vojsku, dok je princeza Alisa pomogala u ratnim naporima postavljanjem poljskih bolnica.

 

Do 1914. Alisa je rodila četiri ćerke, a revolucija se spremala u Grčkoj, gde je u to vreme živela.

 

Ubrzo nakon što je 1921. godine rođeno njeno najmlađe dete i sin jedinac, princ Filip i to za trpezarijskim stolom na Krfu, grčka kraljevska porodica je prognana, piše Daily Mail.

 

Princ Filip je imao samo 18 meseci kada su ga smestili u improvizovani krevetić, sanduk narandži i britanskim ratnim brodom pobegli u Pariz. 

Ovaj stresni i neizvesni period života u Francuskoj kada su živeli od dobronaklonosti rođaka uticao je na Alisu da njena verska uverenja postanu sve ekcentričnija. 

 

Do 1930. godine je čula glasove i verovala je da ima intimne odnose sa Isusom i drugim religioznim ličnostima.


Kasnije joj je dijagnostifikovana šizofrenija, a lečio ju je i Sigmund Frojd na klinici u Berlinu. 

On je verovao da su njene "verske zablude proizvod seksualne frustracije" i preporučio smanjenje libida elektrošokovima i rendgenskim zračenjem jajnika. Danas se veruje da je cilj bio da se izazova preuranjena menopauza.

 

Nakon lečenja primljena je u švajcarski sanatorijum gde je ostala  dve i po godine.

 

U to vreme je princ Filip imao samo 9 godina.

 

Princ Endru je praktično napustio svoju ženu da bi otišao da živi sa svojom ljubavnicom, uprkos tome što se nikada nije razveo, a umro je 1944. u Monaku.

Kada je majka princa FIlipa na kraju puštena iz sanatorijuma 1932. godine, lutala je između skromnih nemačkih pansiona.

 

Princ Filip i njegova majka su veći deo njegovog života proveli odvojeno, a spojili su se ponovo tek 1937. godine, kada su se sreli na sahrani Filipove sestre Sesilije koja je umrla u avionskoj nesreći kada je imala samo 26 godina.

 

Princeza Alisa je želela da se njen 16-godišnji sin vrati sa njom u Atinu nakon obnove grčke monarhije 1935. godine, ali je Filip već imao svoju budućnost urezanu u Kraljevskoj mornarici, pa je njegova majka ostala sama u Grčkoj.

 

Grčku su 1941. godine okupirali nacisti, a lord Mauntbaten joj je poslao pakete sa hranom koje je delila onima kojima je potrebna.


Tokom rata, sakrila je jevrejsku porodicu na poslednjem spratu svoje kuće, samo nekoliko metara dalje od sedišta Gestapoa.

 

Kada je Gestapo postao sumnjičav i ispitao princezu, ona je svoju gluvoću iskoristila kao izgovor da ne odgovori na njihova pitanja.

 

Nakon rata, dijamanti su korišćeni sa Alisine tijare kako bi Filip mogao da pokloni prsten princezi Elizabeti, budućoj kraljici.

 

Alisa je prodala ostatak svog dragulja da bi 1949. godine stvorila svoj verski red, hrišćansko sestrinstvo Marte i Marije, postavši monahinja.

Ona je nastavila da gradi manastir i sirotište u siromašnom predgrađu Atine.

 

U Grčkoj je ostala do 1967. godine, gde je došlo do grčkog vojnog udara. Alisa je odbila da napusti zemlju sve dok princ Filip nije poslao avion i poseban zahtev od kraljice da je vrati kući.


Provela je poslednje godine svog života živeći u Bakingemskoj palati sa sinom i snajom pre nego što je umrla u decembru 1969. godine, u 84. godini.

 

Nedugo pre smrti, svom sinu jedincu napisala je srceparajuće pismo u kome je pisalo:

 

- Najdraži Filipe, budi hrabar i zapamti da te nikada neću ostaviti, i uvek ćeš me naći kada ti budem najpotrebnija. Sva moja odana ljubav, tvoja stara mama.

 

BONUS VIDEO

 

Kraljica Elizabeta Princeza Diana

 

 

 

makonda-tracker