sa 19 godina je jedva preživeo

Život su mu obeležile SMRTI, TRAGEDIJE I ODANOST: Turbulentan put važnog člana kraljevske porodice kog uvek zaboravljamo

0

Na Kraljičinom krunisanju je imao prvi veliki test kao ključni član najpoznatije porodice na svetu. Ko je vojvoda od Kenta?

Vojvoda od Kenta je predstavljao kraljicu na prekookeanskim putovanjima.
Vojvoda od Kenta je predstavljao kraljicu na prekookeanskim putovanjima.foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia Similar

Kraljica Elizabeta Druga je bila britanski monarh koji je najduže vladao i iako je preminula u 97. godini, a princ FIlip doživeo stotu godinu, trenutno najstariji živi krvni srodnik britanske kraljevske porodice danas puni 88 godina.

 

U pitanju je vojvoda od Kenta, koji je rođak i kraljici Elizabeti i princu Filipu i koji je uvek smatran jednim od najvrednijih i najlojalnijih članova kraljevske porodice.

 

- Uvek sam želeo da je podržim. To je daleko najvažnija stvar u životu - pričao je on ranije o kraljici i njegovoj dužnosti.


Iako možda nije toliko poznat od svog pokojnog prvog rođaka i starijih kraljevskih kolega, vojvoda od Kenta svakako ima karijeru vrednu pažnje.

 

 

Rođen je 1935. godine i dobio je ime po starijem bratu princa Džordža, Edvardu, budućem kralju.

 

Njegov otac je bio mlađi brat kralja Džordža i bivšeg kralja Edvarda VIII, dok je njegova majka, princeza Marina od Grčke i Danske, bila rođaka oca vojvode od Edinburga, princa Endrua od Grčke i Danske.

 

Na njegovom krštenju u Bakingemskoj palati bila je devetogodišnja princeza Elizabeta, njegova rođaka, kao i kralj Džordž V i kraljica Marija – njegovi kumovi – i tadašnji princ od Velsa.

Sledeće godine, na Božić je rođena njegova sestra, princeza Aleksandra, a šest godina kasnije i princ Majkl. 

 

  • Misteriozna smrt njegovog oca

 

Međutim, tragedija u njihovoj porodici se dogodila dva meseca nakon rođenja princa Majkla kada je njihov otac Džordž misteriozno nastradao u avionskoj nesreći.

 

Poginuo je sa još 13 članova posade ubrzo nakon poletanja sa Škotske visoravni. 

 

Princ Edvard je tada imao samo šest godina i nasledio je očevu titulu i stigao u centar pažnje.


On se obrazovao u Itonu, a potom u Švajcarskoj, a kada je imao 16 godina, otišao je na svoju prvu prekookeansku turneju u Singapur. 

U pratnji svoje odane majke, putovanje je bilo idealna prilika za vojvodu da nauči dužnosti koje će u budućnosti biti središnji deo njegovog života kao starijeg kraljevskog člana.

 

Ali upravo se na Kraljičinom krunisanju suočio sa svojim prvim velikim testom kao ključni član najpoznatije porodice na svetu, piše Daily Mail.

 

Vojvodu je rečeno da će sedeti pored princa Filipa i njegovog ujaka, princa Henrija, kao jedan od tri kraljevske vojvode koji će odati počast kraljici.

 

Njegova vojna karijera je počela 1953. godine kada je upisao Kraljevsku vojnu akademiju u Sandherstu. 

 

Bio je to početak njegove 21-godišnje vojne karijere u kojoj je vojvoda odlično služio u zonama sukoba, uključujući Severnu Irsku i Kipar.

 

  • Saobraćajne nesreće

 

Njegov prvi susret sa opasnošću na putu došao je u junu 1954. godine, kada je sa 18 godina doživeo direktan sudar. Nesreća ga je ostavila u bolnici sa potresom mozga, ali ga nije sprečila da se vrati za volan.

 

Samo tri meseca kasnije, vojvodin novi automobil se sudario sa oborenim drvetom, ostavivši mu ogrebotinu iznad desnog oka.

Ali u julu 1955. vojvoda je imao pravi ples sa smrću. Kabriolet tadašnjeg 19-godišnjaka udario je u drvo i upao u jarak u blizini Sandhursta.

 

Princ Edvard, čija je glava krvarila i u modricama, morao je da puzi iz uvrnute olupine. Svedok koji je video ostatke vojvodinog automobila ispričao je kako je imao sreću da je ostao živ.

 

  • Ljubavni život


Vojvojda od Kenta je 1950-ih godina upoznao Ketrin Vorsli, ćerku jorkširskog zemljoposednika koja će kasniej postati njegova žena.

Venčali su se 1961. godine. Medeni mesec su proveli u osamljenoj vili na Majorci.

 

Naredne godine su proslavili rođenje svog prvog deteta, grofa od Sent Endruza, a potom su dobili i ledi Helen 1964. godien i lorda NIkolasa 1970. godine. 

 

Njihovu porodicu je pogodila tragedija 1975. godine kada je njegova supruga, Ketrin, abortirala nakon što je bila zaražena nemačkim boginjama tokom trudnoće. 

 

Dve godine kasnije, ponovo je ostala trudna, ali se sve završilo tragično i mrtvorođenčenetom što je vojvotkinju duboko potreslo i borila se sa depresijom.

 

Ona se na kraju vratila kraljevskim dužnostima, ali je i dalje veoma patila, pa je sedam nedelja provela u bolnici na lečenju. 

 

I njen odnos sa mužem je patio, pa se tako vojvoda od Kenta posavetovao sa kraljicom o mogućnosti razvoda, ali je od toga odustao. 

I vojvodin odnos sa njegovom suprugom je takođe patio i bilo je izveštaja da se konsultovao sa kraljicom o mogućnosti razvoda. Nakon što je navodno savetovala da pokušaju da ostanu zajedno, par se nije razišao.

 

Vojvotkinji je kasnije dijagnostikovan i Epstein-Barr virus, koji ima simptome koji podsećaju sindrom hroničnog umora i celijakiju, koja sprečava želudac da obrađuje gluten.

 

Iako su još uvek formalno zajedno, živeli su odvojeno dugi niz godina, a Katarina je izbegavala svoju kraljevsku titulu.

 

Vojvoda od Kenta je veoma posvećen kraljevskim dužnostima, pa je tako ranije bio uključen u 140 različitih dobrotvornih organizacija. 

 

Bio je predsednik londonskog teniskog i kriket kluba, a sa tog mesta se povukao 2021. godine nakon više od pet decenija. 

Princ Edvard je oduvek bio veoma blizak sa kraljicom Eliazbetom.
Princ Edvard je oduvek bio veoma blizak sa kraljicom Eliazbetom.foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Vojvoda je takođe predstavljao monarha na brojnim prekookeanskim putovanjima i služio je kao potpredsednik Odbora za prekookeansku trgovinu, a zatim i Britanske međunarodne trgovine od 1976. do 2001.

 

Njegova bliskost sa kraljicom bila je očigledna u maju 2021. godine kada je bio njen „plus jedan“ na Trooping the Colour, nakon smrti princa Filipa prethodnog meseca.

 

Posle toga je usledilo njegovo pojavljivanje na strani kraljice tokom proslave njenog platinastog jubileja prošle godine.

 

Ovaj 88-godišnjak je bio među onima koji su hodali iza kovčega Elizabete Druge dok su ga nosili u Vestminstersku opatiju.

 

 

 

makonda-tracker