neobična priča

Ima PREDIVNU i emotivnu simboliku: OMILJENI cvet princeze Dajane krije posebnu tajnu, a govorili su da je nije dostojan

1

Princeza Dajana je naročito volela jedan poseban cvet, koji nije tipičan za jednu princezu

princeza dajana obožavala je cveće, a jedan cvet je naročito volela
princeza dajana obožavala je cveće, a jedan cvet je naročito volelafoto: Anwar Hussein / PA Images / Profimedia

Princeza Dajana i dan-danas važi za jednu od najvoljenijih članica britanske kraljevske porodice, a važila je za "ženu iz naroda", koja je uvek bila skromna i sobe noge čvrsto na zemlji.

 

Njoj su njen sin Hari i snaha Megan Markl dirljivim gestom na svom venčanju odali počast, na šta je upućivao bidermajer koji je mlada nosila do oltara.

 

U njemu je bio đurđevak, jasmin, ali i cvet koji je Dajana najviše volela ― nezaboravak.

 

 

Kako pišu strani mediji, neobično je da baš nezaboravak bude omiljeni cvet jedne princeze. Niti je posebno cenjen, niti redak, ali je zato izdržljiv i otporan, te se koristi obično da popuni prostor vrta među raskošnijim cvećem.

 

Ipak, u britanskoj kraljevskoj porodici ovaj cvet ima poseban status, a Hari obožava da na baš ovaj način odaje počast pokojnoj majci.

 

Na godišnjicu Dajanine smrti pre nekoliko godina, Hari i Megan su pomagali dec‚i da zasade cveće, među kojima je bio i nezaboravak. Nije to slučajno njen omiljeni cvet.

 

Naime, Dajana je njime ostala očarana kada joj ga je poklonio njen mlađi brat Erl Spenser.

Kraljevski vrtlar Šon Harkin stranim medijima ispričao je kako je to bila jedna od trajnih uspomena za princezu Dajanu kojoj je buket nezaboravaka poklonio brat kada je imao samo šest godina.

 

 

Njeno grobno mesto na imanju u Northemptonširu je ukrašeno nezaboravkom i ružama. Smatra se da ovaj cvet simbolizuje vezu Dajane i njenog brata Erla.

 


Cveće za Meganin bidermajer odabrao je Hari, a naposletku je položen na grob Nepoznatog vojnika u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, što je tradicija britanske kraljevske porodice.

 

Tradiciju da se cveće nakon kraljevskog venčanja šalje na "Westminster Abbey" groblje na grob ''nepoznatom borcu'' uvela je još kraljica Elizabeta nakon svog venčanja 1947. s kraljem Georgeom VI, u spomen njenom bratu Fergusu koji je poginuo 1915. u Prvom svetskom ratu.

 

Bonus video

Novinarka o princu Hariju

 

makonda-tracker