večni počinak

Gde je sahranjena princeza Dajana? Na tom mestu je bila naj(ne)srećnija, a njen sin imao je MOLBU koja je – ODBIJENA

0

Gde je sahranjena princeza Dajana? Na tom mestu je bila naj(ne)srećnija, njen sin Hari imao je molbu

Princeza dajana od velsa, bivša supruga današnjeg kralja Čarlsa III
Princeza dajana od velsa, bivša supruga današnjeg kralja Čarlsa IIIfoto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Juče je obeležena godišnjica smrti princeze Dajane, koja je tragično stradala 1995. godine u Parizu nakon saobraćajne nesreće.


S tim u vezi, američki mediji prisetili su se jedne emotivne epizode koju je princ Hari, njen mlađi sin, podelio u svojim memoarima "Rezerva", kada je ispričao kako je izgledala njegova prva poseta majčinom grobu u društvu Megan Markl, njegove današnje supruge.


Nijedna poseta ovom mestu nije bila laka, ali ova... Na 25. godišnjicu... – napisao je Hari u svojoj autobiografiji. – I to je bio Megin prvi put. Konačno sam doveo devojku svojih snova da upozna mamu.

 

– Oklevali smo, grlili se, a onda sam prišao prvi. Spustio sam cveće na grob. Meg mi je dala trenutak mira da popričam u sebi s majkom, a rekao sam oj da mi nedostaje, pitao je za uputstva i objašnjenje – piše Hari, koji ističe da je tada shvatio da je i Megan potreban trenutak nasamo s Dajanom, pa je otišao u šetnju.


Kada se vratio, imao je šta da vidi – Megan je bila skrhana.


Kad sam se vratio, Meg je klečala, zatvorenih očiju, dlanova na kamenu – prisetio se.

 

Princ Hari i Megan Markl u braku su od 2018. godine
Princ Hari i Megan Markl u braku su od 2018. godinefoto: EPA-EFE/CRAIG GOLDING
  • Gde je sahranjena princeza Dajana?


Sve se desilo na ostrvu na jezeru, na imanju Altorp, koje je već dugo u vlasništvu ugledne engleske porodice Spenser, iz koje je poticala princeza Dajana.

 

Iako je uvreženo mišljenje da bivša supruga princa Čarlsa počiva na travnjaku na imanju, pojavila se terija da je ona sahranjena u crkvi staroj više od 1.200 godina u selu Grejt Brington, pored njenog oca, u porodičnoj grobnici Spenserovih. Međutim, niko iz porodice nije komentarisao ovu glasinu.

 

Grobnica princeze Dajane na imanju Altorp park, koje pripada porodici Spenser
Grobnica princeze Dajane na imanju Altorp park, koje pripada porodici Spenser foto: Katie Stewart / Alamy / Alamy / Profimedia

U svakom slučaju, na Altorp parku, u Northemptonširu, nalazi se velika grobnica koja se, tokom nekoliko dana godišnje kada svi radoznalci mogu da posete imanje, može videti samo spolja i izdaleka.


Navodno je Dajanin brat erl Čarls Spenser bio taj koji je odlučio da će princeza biti sahranjena u zemlji na kojoj su odrasli i gde on i danas živi. Dajana je detinjstvo provela u Altorpu, nakon što su joj se roditelji razveli i njena majka Franses otišla, otac preuzeo brigu o deci.

 

Dajana je kasnije priznala da ju je proganjala škripa šljunka pod nogama njene majke dok je odlazila – navodi se u TV dokumentarcu "Kraljevska kuća Vindzorovih".


Džon Spenser se potom ponovo oženio, a njegova druga supruga bila je Rejn, grofica od Dartmuta. Dajana je s njom imala izuzetno loš odnos, a nikada nije krila koliko ju je prezirala. Navodno ni maćeha nije obožavala devojčicu, a Dajana ju je jednom prilikom nazvala "nasilnicom" i i navodno ju je gurnula niz stepenice.

 

Princeza dajana od velsa, bivša supruga današnjeg kralja Čarlsa III
Princeza dajana od velsa, bivša supruga današnjeg kralja Čarlsa IIIfoto: Anwar Hussein / PA Images / Profimedia

Altorp park bio je mesto na kom je Dajana bila bezbrižna i provela mnogo sati u prirodi i igri s bratom i sestrama, ali i mesto na kom je čeznula za majkom.


Princ Hari je, inače, u svojoj knjizi napisao da je ranije izrazio želju da ga jednog dana sahrane pored Dajane, ali to neće biti moguće.

 

 

BONUS VIDEO

Dirljiv gest kraljice Elizabete II na sahrani princeze Dajane

 

 

makonda-tracker