uticaj za sva vremena

4 trenda koje je postavila – Džeki Kenedi: Ovo je nosila pre pola veka, a i danas je kopiraju influenserke i kraljice

0

Možda ste i sami nekad poklekli pred ovim trendovima, a niste znali da je na to uticala Džeki Kenedi, koja je preminula na današnji dan 1994. godine

Džeki Kenedi bila je modna ikona svog vremena
Džeki Kenedi bila je modna ikona svog vremenafoto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Žaklina Kenedi Onazis, uglavnom upamćena kao Džeki Kenedi, jedna od najpoznatijih i poslednjih dama 20. veka i žena čija je životna priča neverovatna, a stil vanvremenski.


Rođena je u aristokratskoj porodici francuskog porekla, kao Žaklin Buvije, u Sauthemptonu, a od 1953. godine bila je u braku sa Džonom F. Kenedijem, jednim od najomiljenijih američkih predsednika u istoriji.

 

Bila je pored njega u trenutku kada je na Kenedija izvršen atentat, a tokom njegovog mandata bila je obožavana koliko i on. Kasnije je od 1968. do 1975. bila udata za grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa, a isticala se sofisticiranim stilom, najzapaženijim u vreme kada je bila na vrhuncu popularnosti.

 

  • Džeki Kenedi – večna modna ikona


Njena ljubav prema modi bila je dobro poznata, a negovala ju je od rane mladosti.

 

Džeki Kenedi bila je modna ikona svog vremena
Džeki Kenedi bila je modna ikona svog vremenafoto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Dok je studirala, dobila je mesto pripavnika u magazinu Vogue na kojem je trebalo da se zadrži godinu dana. Međutim, već prvog dana, tadašnji urednik ju je posavetovao da odustane jer bi to moglo da joj "pokvari šanse za udaju", što je ona poslušala.

 

Međutim, nakon drugog braka vratila se modnom novinarstvu, kada je dobila posao jednog od urednika u listu "Viking press". Ubrzo je ponovo odustala, ovog puta jer ju je Njujork tajms optužio da je bila umešana u objavljivanje kontroverzne knjige u kojoj se pisalo o zaveri za ubistvo jednog od članova porodice Kenedi.

 

U svakom slučaju, Džeki Kenedi bila je modna ikona svog vremena i žena koja je obeležila jednu eru i postavila temelje za stil jedne prve dame, pa se danas mnoge supruge svetskih državnika i članice kraljevskih porodica ugledaju na nju. Da, i danas, kada obeležavamo 29 godina od njene smrti!


Često je nosila klasične komade, kao što su suknje A-kroja, kardigani i biseri, a obožavala je luksuzne tašne i predimenzinirane naočare za sunce. Bila je poznata kao obožavateljka francuskog stila i kuća Chanel, Dior i Givenchy, a njen način odevanja odlikovali su bezvremenost i elegancija, pa se smatra najotmenijom prvom damom u američkoj i svetskoj istoriji.

 

Džeki Kenedi
Džeki Kenedifoto: Globe Photos / Zuma Press / Profimedia


Štaviše, danas su i dalje trendi neki komadi koje je popularizovala upravo Džeki Kenedi!

 

  • Trendovi koje je postavila Džeki Kenedi


Jackie 1961


Proteklih godina, influenserke često nose pravo malo remek-delo u vidu torbice Jackie1961, koja je nazvana po supruzi Džona Kenedija.

 


Prvobitna vezija ove torbe nosila je naziv Fifties Constance i dizajnirana je pedesetih godina prošlog veka. Međutim, kada je tokom sedamdesetih Džeki Kenedi viđena kako od paparaca skriva lice jednim ovakvim modelom, on je ubrzo postao sinonim za njen šik stil, pa je ona ostala poznata kao — Džeki.

 

 

Ona je velike momente slave imala i tokom devedesetih, kada ju je na piste vratio Tom Ford, ali i 2014. godine, kada ju je u jednoj kampanji s ponosom nosila Kejt Mos.

 

Chanel kompleti


Klasični setovi sastavljeni od sakoa ravnog kroja i pencil suknje iz mašte Koko Šanel bili su nešto što je Džeki Kenedi nosila često i rado, a pola veka kasnije oni su i dalje vrlo in. Slavne dame neretko ih biraju za posebne prilike, pre svih španska glumica Penelope Kruz.

 


Najpoznatiji ovakav komplet je, naravno, ružičasti koji je Džeki nosila u trenutku kada je izvršen atentat na njenog muža, a zanimljivo je da je on i danas prekriven Kenedijevom krvlju.


Nakon što je njen suprug upucan, prevezen je u u bolnicu "Parkland", supruga potpredsednika Lindona B. Džonsona je ispričala:


– Bacila sam preko ramena poslednji pogled i automobilu videla ružičastu boju ispruženu na zadnjem sedištu. To je bila gospođa Kenedi, ležala je preko predsednikovog tela.

 


U bolnici je Džeki ostala u krvavom kostimu, bez šešira, a otkriveno joj je da joj je to toga kako se prva dama bacila na supruga igla sa šešira iščupala pramen kose, što ona nije ni primetila.


Tokom dana više ljudi je ponudilo Džeki da je odvede da se presvuče, ali je ona to odbijala.


Oh, ne... Želim da vide šta su uradili Džeku – odgovorila je, nazvavši supruga nadimkom.


Svetloplavo za posebne trenutke


Ako postoji boja (i nijansa) koja je zaštitni znak Džeki Kenedi, to je bila svetloplava!

 

 

Ona je u najvažnijim prilikama često nosila svetlu nijansu plave boje, a najpoznatiji je njen takav autfit iz 1961. godine, kada ga je nosila na predsedničkoj inauguraciji njenog supruga.


Mnoge slavne dame kasnije su kopirale njen izgled, a upravo je ta nijansa bila izbor Melanije Tramp za inauguraciju Donalda Trampa 2017. godine.

 

Pillbox šešir


Šeširić koji je kod nas poznat i kao toka ušao je u žensku modu tridesetih godina prošlog veka, a danas ga nose otmene dame na važnim događajima.

 

 

Jedna od najvatrenijih zaljubljenica u ovaj šeširić bez oboda je holandska kraljica Maksima, a najpoznatija ljubiteljka takvog aksesoara bila je Džeki Kenedi, koja je kao prva dama Amerike nosila mnogo takvih modela.

 

 

makonda-tracker