prava damica

Na jednoj ima 5, na drugoj 7 godina, a tu je i njen najbolji prijatelj: Detinjstvo Elizabete II kroz 3 fotografije

0

Kraljica Elizabeta II preminila je prošle godine, a sada imamo priliku da vidimo nekoliko njenih fotografija iz detinjstva 

foto: profimedia
foto: profimedia

Kraljica Elizabeta II ostala je upamćena po dugoj vladavini, ali i načinu na koji je živela, raskošno, a ipak po svim pravilima koja joj je kruna nametala. 

 

O njenom životu se zna mnogo toga. Kraljica je postala je 2015. britanski suveren sa najdužom vladavinom. Na prestolu je dotada provela 23.226 dana, 16 časova i 30 minuta.

 

Kraljica Elizabeta II rođena je kao prvo dete princa Alberta od Jorka i Ledi Elizabet Bovs-Lion, 21. aprila 1926. godine u Londonu. Odrasla je uz titulu princeze i oslovanjavanje "vaša kraljevska visosti". Sa tri godine našla se na naslovnoj strani "Tajmsa".

 

 

U to vreme bila je treća u redu nasledstva, posle strica Edvarda i oca Džordža. A nakon što je 1936. godine kralj Edvard VIII abdicirao, a njen otac postao kralj Džordž VI, došla je do mesta naslednice prestola.

 

Kraljica je rasla uz četiri godine mlađu sestru Margaretu, vaspitavala ih guvernanta, ali pod nadzorom njihove majke. Imala je poseban nadimak Lilibet po kojem je njena praunuka, ćerka princa Harija i Megan Markl, Lilibet Dajana skoro vek kasnije dobila ime.

 

One su često provodile zajedno vreme, a neke od fotografija koje su nedavno objavljene svedoče kakvo detinjstvo je ona imala. 

 

Kraljica Elizabeta i princeza Margaret
Kraljica Elizabeta i princeza Margaretfoto: akg-images / akg-images / Profimedia

Tokom Drugog svetskog rata morala je sa porodicom da napusti London, a jedina je žena iz kraljevske porodice koja je prošla vojnu obuku. Obučavana je kao "No 230873 Second Subaltern Elizabeth Windsor", u vojci je bila vozač i mehaničar. Kasnije smo mogli  i da je vidimo za volanom. 

 

Oduvek je vodila računa o svom izgledu, a ništa manje joj nije bilo važno šta nosi ni kad je bila dete. Uživala je u šarenim haljinama, ali kada je bilo potrebno bila je na visini zadatka. 

 

Kao i svako dete volela je lutke, a jedna od najlepših fotografija koje su na stale kada je imala samo 7 godina jeste i ona na kojoj svoju bebu stavlja u kolica za lutke. 

 

Kraljica Elizabeta je volela lutke, a o tome svedoči i njena fotografija
Kraljica Elizabeta je volela lutke, a o tome svedoči i njena fotografija foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Osim igre i lutaka veliku ljubav kraljica Elizabeta II od malih nogu imala je prema psima. Njen ljubimac često joj je pravio društvo, a tu ljubav zadržala je sve do smrti. 

 

Svojeg prvog korgija, po imenu Suzan, kraljica Elizabeta je dobila za 18. rođendan od pokojnog oca kralja Džordža VI Idućih deset generacija njenih korgija poteklo je upravo od Suzan.

 

Njeni su psi imali pravi kraljevski tretman. Imali su sopstvene sobe s visokim pletenim korpama i jelima od govedine, piletine, kunića, jetrica, kupusa i pirinča koje je svake večeri pripremao kuvar.

 

Na njenoj sahrani mogli smo videti i njena dva korgija, Sendi i Mjuik, a sada o njima brine bivša supruga princa Endrua (62), Sara Ferguson (61), vojvotkinja od Jorka.

 

Bivši supružnici brinu o poslednjim psima kraljice Elizabete II u njihovoj kući Rojal Lodž u blizini dvorca Vindzor.

 

Sendi i Mjuik bili su poslednji psi koje je kraljica posedovala, a dobila ih je na poklon od vojvode od Jorka prošle godine, uprkos tome što je tada kraljica rekla da više neće udomljavati ljubimce.

 

Kraljica Elizabeta II na triciklu
Kraljica Elizabeta II na triciklu foto: akg-images / akg-images / Profimedia

 

Još jedan prelepi trenutak iz života kraljice zabeležen je kada je imala 7 godina i to je bila jedna od njih prvih vožna biciklom.

 

Neobičan tricikla napravljen za malu princezu bio je prava atrakcija u kraljevstvu, a ona je sate i sate provodila vozeći se kroz vrt na njemu. 

 

Kroz ove fotogragije vidi se da je kraljica oduvek imala damskog stila i da je bez obzira na priliku uvek volela da bude doterana, sređena i lepa. Takva je ostala sve do svog kraja, a čini se da je i svim drugim nasledicama kraljevske krune ostavila taj običaj u amanet. 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker