18 godina braka

Varali su se godinama, ali samo ova preljuba ih je rastavila: Najveća ljubav i najbolniji raskid u kraljevskoj porodici

0

Venčanje princeze Margaret i grofa Snoudena bilo je prvo kraljevsko venčanje koje je bilo emitovano na televiziji. Isto tako, njihov razvod je prvi u kraljevskog porodici od 1901. godine.

Brak princeze Margarete i grofa Snoudena ispunile su nevere i afere.
Brak princeze Margarete i grofa Snoudena ispunile su nevere i afere.foto: Anwar Hussein / Sipa Press / Profimedia

Kada se u martu 1978. godine mlađa sestra kraljice Elizabete Druge razvela od muža nakon 18 godina braka, to nije bio udarac samo za nju i njenu porodicu , već i za konvencionalni način razmišljanja i poštovanje u kojem se britanska monarhija održavala.

 

Podsetimo, princeza Margaret je ludo volela kapetana Pitera Taunsenda, ali je zbog neodobravanja od strane svoje sestre Elizabete Druge i šoka koji bi usledio na kraljevskom dvoru, odustala od ljubavi svog života.

 

Samo dan nakon što joj je on javio da se verio sa jednom Belgijankom, Margaret je javno obelodanila da se udaje.


I to za fotografa Entonija Armstronga-Džounsa, koji je bio "nižeg građanskog sloja".


Margaret i Entoni su se upoznali 1958. godine na večeri u privatnoj kući kod zajedničkog prijatelja.

 

Odmah im je postalo jasno da između njih postoji privlačnost, ali je prošlo nekoliko meseci pre nego što su započeli njihovu strasnu vezu.

Za njih niko nije znao, viđali su se u njegovom studiju, izlazili na ista mesta, ali niko ih nije dovodio u vezu.

 

Venčali su se 6. maja 1960. godine, a njihovi kraljevsko venčanje je bilo prvo koje je preneseno na televiziji.

 

- Prvih nekoliko godina je bilo divno. Podržavali su jedno drugo, on je njoj pomogao u njenim dužnostima, čak i pisao njene govore. Bili su jako bliski. Iako su oboje uživali u luksuznom naćinu života, oboje su bili jako tvrdoglavi i tu je došlo do mimoilaženja - pričali su izvori, prenosi Daily Mail.

Prvo dete, Dejvida su dobili 1961. godine, a 1964. godine njihova porodica je postala bogatija i za ćerku Saru. To su bile njihove najsrećnije godine, a onda su počeli problemi.

 

  • Mimoilaženje nakon pet godina braka

 

Međutim, već do leta 1965. godine tačnije pet godina od njihovog venčanja, Entonija su počela da muče ograničenja koja ima u braku sa članom kraljevske porodice.

 

Nikada nije hteo da provodi vreme kao stalni broj dva, a njegov glavni posao da bude savršeni kraljevski suprug.

 

S druge strane, Margaret je bila posesivna i ljubomorna, nije razumela što grof Snoudon voli toliko da radi.

Ona je mnogo pila i pušila i nije shvatala koliko njeno ponašanje frustrira njenog supruga.

 

Tako je na primer zimi insistirala da dođe na skijanje sa njim i njegovim prijateljima, ali je celo jutro provela u krevetu, dok je Toni, koji je obožavao skijanje, rano ustajao.

 

Sa problemima u braku i mimoilaženju u stavovima, došla su i neverstva.

Njegov seksualni apetit je rastao i bio zahtev, kao i želja za novim osvajanjima, ali je bio diskretan. Niko izvan Tonijevog najbližeg kruga nije shvatio da je ovu ili onu devojku odveo kući.

 

Nesrećna i dosadna, i princeza je bila neverna. Redovan gost Kensingtonske palate bio je Entoni Barton, koji je živeo u Francuskoj, ali je ostajao kad god je Snoudon bio u Londonu. I bio je drug sa fakulteta njenog supruga.

 

Napetost između Margaret i Tonija bila je očigledna, ponekad se spuštajući u običnu grubost.


Posle nekog vremena počeli su da komuniciraju jedno sa drugom dugim pismima.

 

Jedno, koje joj je Toni ostavio pre nego što je otišao na put, otkriva da je znao da se ona viđa sa drugim muškarcima - i izražava svoju iritaciju zbog njene svakodnevne rutine da ostaje budna i pije do malih sati, a zatim spava celo jutro.

Onda je usledio novi udarac. Kod kuće u Francuskoj, Entoni Barton je ostavio jedno od Margaretinih pisama na vidnom mestu, a njegova supruga Eva ga je podigla i pročitala. Afera se završila, što je za Bartona bilo olakšanje.

 

Problem je bio u tome što su on i Eva spremali da odu i ostanu kod Snoudona.

 

Pošto ništa nije izašlo na videlo, Eva je mislila da će moći da se pretvara da se ništa nije dogodilo.

 

Ali nije mogla da izdrži - i jedne večeri je rekla Toniju šta se dešava.

 

To nije moglo biti potpuno iznenađenje, jer se Margaret poverila nekolicini ljudi: dok su drugi sigurno primetili te sitne, naizgled beznačajne, ali izdajničke znake koji prolaze između dve osobe sa seksualnom vezom.


Iako je nekoliko puta isticao da bi voleo da njegova supruga nađe ljubavnika i ostavi ga na miru, kada je bio suočen sa nepobitnim dokazom o Margaretinoj nevernosti, bio je duboko uznemiren.

  • Ostavio je zbog druge

 

Grof Snoudon je priznao 1969. godine svoju aferu suprugu sa sa Lejdi Žaklin Rufus-Ajsak, što ju je jako uzrujalo, bez obzira što je i sama bila neverna.

 

Njegove afere su je jako opterećivale. Iako je imala nekoliko svojih, nikada nisu bile dugačke kao neke njegove. Njene prevare nisu bile one iz osvete, žudela je da bude željena i obožavana.

 

Uprkos svemu, princeza Margaret je želela da se njen brak nastavi: razvod je bio protiv njene vere i uverenja, i značio je neuspeh.

 

Ali njihova veza je dostigla tačku bez povratka.

 

Princeza Margaret se razvela 1978. godine, a samo pet meseci nakon razvoda grof Snoudon se venčao sa Lindzi Hog.

 

Mnogi smatraju da je Toni zatražio razvod kada je njegova tadašnja ljubavnica Lusi Lindzi Hog ostala trudna sa njihovim prvim detetom.

 

 

 

makonda-tracker