NIJE IM BILO SUĐENO

Nisu samo Kamila i Čarls zgrešili: 4 zabranjene kraljevske romanse zbog kojih se LJULJALO KRALJEVSTVO

0

Neke ljubavi su od samog početka bile osuđene na propast 

4 zabranjene ljubavi u kraljevskim porodicama
4 zabranjene ljubavi u kraljevskim porodicama foto: EPA-EFE/MAURICIO DUENAS CASTANEDA

Dok su venčanja princa Vilijama i princeze Kejt iz bajke ostala čvrsto urezana u naša sećanja, bilo je i onih koje su izazvale šapat i ozbiljnu debatu iza zidova palate.

 

Kao i svi drugi ljudi i pripadnici kraljevskih porodica znali su da dođu u iskušenje kada je ljubav u pitanju. 

 

Neke ljubavi su pretile da uruše kraljevstvo, druge su ipak opstale uprkos svim nedaćama. Ljubavna priča kralja Čarlsa i Kamile dokaz je da nekad ljubav nadjača sve, a ovo su priče još 3 para čija ljubav je bila osuđena na propast. 

 

 

Kralj Čarls i kraljica Kamila


Nekonvencionalna ljubavna priča kralja Čarlsa III i kraljice Kamile definitivno je priča koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Iako je par sada u srećnom braku, njihova romansa je imala težak put. Sve je kao bomba odjeknulo kada su procurele informacije da je monarh imao aferu sa Kamilom tokom braka sa princezom Dajanom.

 

Nakon susreta na polo utakmici, Čarls i Kamila su prvi put počeli da se zabavljaju 70-ih godina. Ipak su to prekinuli kada je mladi princ Čarls otputovao u inostranstvo. Kamila se udala za Endrua Parker-Boulsa 1973, a Čarls za princezu Dajanu 1981.

 

Afera kralja Čarlsa i kraljice Kamile iz mladosti
Afera kralja Čarlsa i kraljice Kamile iz mladosti foto: i-Images / Eyevine / Profimedia

 

Godine 1992. Čarls i Dajana su objavili da se razilaze. U međuvremenu, 1995. godine, Kamila je podnela zahtev za razvod od Endrua Parker-Boulsa.

 

Skoro 30 godina nakon što su se prvi put upoznali, Čarls i Kamila su na kraju izašli u javnost sa svojom vezom 1999. Oni su se venčali 2005. na građanskoj ceremoniji u Vindzorskoj Gildholu, nakon čega je usledila služba blagoslova u kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor.

 

Nakon duge razdvojenosti ponovo su se spojili
Nakon duge razdvojenosti ponovo su se spojili foto: EPA-EFE/NEIL HALL

 

Dok su ključni članovi kraljevske porodice kao što su princ Hari i princ Vilijam prisustvovali ceremoniji para, kraljica Elizabeta II i princ Filip su bili odsutni na Čarlsov veliki dan. 

 

Edvard VIII i Volis Simpson


Uprkos tome što su se venčali iz ljubavi, i Edvarda i Volis je kraljevska porodica proterala. Nekada budući kralj vratio se u Englesku samo nekoliko puta, posebno da bi prisustvovao dvema kraljevskim sahranama: onoj svog brata 1952. godine, a kasnije i njegovoj majci kraljice Marije 1953. godine.

 

Zašto je njihova veza izazvala takav skandal? Pre nego što je pronašla ljubav sa Edvardom, Volis se ranije udavala dva puta. Udala se za Erla V. Spensera (mornarskog pilota) 1916. od koga se razvela 1927. godine, a kasnije se udala za Ernesta A. Simpsona 1928. od koga se razvela 1936. godine.

 

Edvard i Volis su ostali zajedno do kraja
Edvard i Volis su ostali zajedno do kraja foto: Profimedia

 

U svetlu njena dva razvoda, Valis se smatrala društveno i politički neprihvatljivom kao buduća britanska kraljica. Osim toga, i vlada i kruna odbili su Edvardov predlog da oženi Volis jer Engleska crkva nije dozvoljavala razvedenim ljudima da se ponovo venčaju u crkvi.

 

Tako se 10. decembra 1936. Edvard slavno odrekao prestola pre nego što se oženio Valisom u Francuskoj u Šatou de Kan.

 

Princeza Mako i Kei Komuro


Bajkovita ljubavna priča princeze Mako potresla je carsku kuću Japana, navevši je da se odrekne svoje kraljevske titule.

 

Princeza Mako, sada poznata kao Mako Komuro, zaljubila se do ušiju u svog dečka Keija nakon što su se prvi put upoznali kao studenti 2012. A 2018. par je objavio svoju odluku da se venčaju.

 

Samo dva meseca nakon što su mladi ljubavnici izašli u javnost sa svojim veridbama, Kei je postao tema naslova, a brojne novinske kuće izveštavale su o navodnom novčanom sporu Keiine majke sa njenim bivšim verenikom.

Ljubavna priča princeze Mako i Kei Komura
Ljubavna priča princeze Mako i Kei Komurafoto: Nicolas Datiche / AFP / Profimedia

 

Otkrića su izazvala reakciju javnosti, što je na kraju dovelo do toga da otac princeze Mako privremeno uskrati svoje odobrenje za njihov brak.

 

Uprkos galami, u novembru 2020. godine, prestolonaslednik Akishino je na kraju dao svojoj ćerki zeleno svetlo koje joj je bilo potrebno da se uda za svoju univerzitetsku ljubav.

 

Princeza Margaret i Piter Taunsend


Pre nego što je pronašla ljubav sa Antonijem Armstrong-Džonsom, sestra kraljice Elizabete II, princeza Margaret, izazvala je kontroverzu veridbom sa Piterom Taunsendom, koji je radio u službi kralja Džordža VI.

 

Vest o njihovoj veridbi izazvala je debatu u kraljevskoj porodici s obzirom da je Piter bio oženjen ranije. Princezi Margaret, koja je tada imala samo 25 godina, bila je potrebna kraljičina saglasnost da se uda za razvedenog muškarca.

 

Ljubav princeze Margaret je bila nesrećna
Ljubav princeze Margaret je bila nesrećna foto: DPA / AFP / Profimedia

 

Godine 1955. Margaret je izdala srceparajuću izjavu kojom je otkazala veridbu. Njena poruka je glasila:

 

- Volela bih da se zna da sam odlučila da se ne udam za kapetana Pitera Taunsenda.

 

- Svesna učenja crkve da je hrišćanski brak neraskidiv, i svestna svoje dužnosti prema Komonveltu, odlučila sam da ova razmatranja stavim ispred drugih.

 

On se kasnije oženio, a ona se udala za drugog. 

 

makonda-tracker