njegova priča

Od lepote, mladosti i uspeha — SVE se okrenulo NAGLAVAČKE: Jedna KOBNA noć i odluka promenile su život slavnog glumca

0

Žarko Laušević bio je jedan od najperspektivnijih mladih glumaca, a onda je njegov život promenjen u jednoj noći

po životnoj priči žarka lauševića mogao bi da se snimi film, a on je to pretočio u pisanu reč u svojoj knjizi
po životnoj priči žarka lauševića mogao bi da se snimi film, a on je to pretočio u pisanu reč u svojoj knjizifoto: Zorana Jevtić

Slavni glumac Žarko Laušević ima 63 godine, ali po njegovoj životnoj priči odavno je mogao biti snimljen film, mešavina drame i trilera. On danas živi srećno i mirno sa suprugom Anitom, ali protekle decenije njegovog života ispunjene su tragičnim detaljima.

 

On je rođen na Cetinju, a diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, nakon čega je njegova karijera započela svoj strelovit uspon. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je igrao u velikom broju predstava, a na filmu je debitovao ulogom u filmu "Progon" 1982. godine. 

 

Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga u TV seriji „Sivi dom“  1984. godine, nakon čega su usledile brojne uloge, među kojima i u filmovima „Šmeker“ (1985), „Svečana obaveza“ (TV) (1986), „Dogodilo se na današnji dan“ (1987), „Oficir s ružom“ (1987), „Braća po materi“ (1988), „Boj na Kosovu“ (1989), „Original falsifikata“ (1991), „Bolje od bekstva“ (1993), „Kaži zašto me ostavi“ (1993).

 

Do 1993. godine, Žarko je bio jedan od najuspešnijih, perspektivnih, lepih mladih glumaca. Karijeru koja je obećavala mnogo prekinula je jedna tragična noć u Podgorici. 

 

 

Naime, Žarko i njegov brat Branimir napadnuti su od grupe huligana u blizini jednog podgoričkog lokala, kada je glumac usmrtio dvojicu napadača, a jednog mladića teško ranio. Osuđen je na 13 godina zatvora, a kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

 

Nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, 1998. godine mu je izrečena kazna od 4 godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane, ali pošto je tada već odležao nekoliko godina, pušten je na slobodu, Brzo nakon toga je napustio zemlju i otputovao u Sjedinjene Američke Države.

Mnoge neispričane odgovore na pitanja o kobnoj noći i svemu što je kasnije preživeo dao je u svojoj knjizi “Godina prođe dan nikad”, objavljenoj 2011. godine.

— Te večeri odlučili smo da, pre nego što odemo na spavanje u sestrin stan, nešto pojedemo i popijemo po pivo. Svratili smo u kafić gde sam, kada smo naručili jelo, pitao konobaricu — Kakva je ovo galama? Čula se neka buka. Mladić koji je sedeo na zidiću kafića upitao je — Šta je bilo, momak? Kazao sam — Ništa, sve je u redu.

 

— Ovakav dijalog je ponovljen drugi, pa treći put. Nisam učinio ništa što bi moglo da isprovocira svađu. Prišao je još jedan momak i ja sam udaren. Guran sam, vučen, udaran…Za trenutak sam izgubio svest. Sve se, procenjujem, zbilo za najviše pola minuta. Sećam se samo delova događaja, jer mi je u glavi bilo sve pomešano. Osećao sam da mi se torba koju sam u poslednje vreme uvek nosio preko ramena i u kojoj je bio pištolj — otima. Uspeo sam da izvučem oružje, repetiram, ali napad nije prestao. Pucao sam ne znam koliko puta. Imao sam užasno osećanje straha.

 

— Vidim, zatim, da moj brat leži na dva metra od mene i iznad njega onaj drugi momak koji ga bez prestanka udara nečim u glavu. Imao sam utisak da mu uzima život i pucao sam bez razmišljanja — pisao je Laušević, između ostalog.

 

 

Ta 2011. je bila važna jer ga je tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić pomilovao ga je 2011. godine, a Laušević je nastavio s pisanjem i 2013. objavio "Drugu knjigu". Naredne se vratio u Srbiju i Crnu Goru.

 

Glumac je po dolasku u Beograd rekao da je glavni razlog njegovg povratka udaja njegove ćerke Asje u Crnoj Gori. Ćerku Asju i sina Dušana dobio je u braku s prvom suprugom Majom, a sa sadašnjom suprugom Anitom dobio je ćerku Janu.

 

žarko je sreću našao u drugom braku sa suprugom anitom
žarko je sreću našao u drugom braku sa suprugom anitomfoto: Eli Winston / Everett / Profimedia

Upoznali su se na snimanju filma Boj na Kosovu, međutim, život je za njih imao drugačije planove, pa im u tom trenutku nije bilo suđeno. Kako se navodilo, Žarko se odmah zaljubio u nju. Međutim, oni nisu otpočeli vezu, Žarko je rešio da sačuva svoj brak, u kom je dobio dvoje dece, dok se Anita udala i rodila ćerku.

 

Bila je ponovo Anita. Da, nama se desila ljubav. Sreli smo se na snimanju filma "Boj na Kosovu". Ona je maskerka. Shvativši da ja ipak želim da sačuvam svoj brak, ona se tada udala i rodila ćerku. Andreu. Bez "j" . Dolazi otmena, visoka, lepa. "Razvodim se", reče mi danas – ovako je glumac opisao njihovu ljubav, koja je uspela da pobedi sve prepreke i traje i dan-danas.

 

žarko laušević danas živi mirno i povučeno
žarko laušević danas živi mirno i povučenofoto: Antonio Ahel/ATAImages

Bonus video

Žarko Laušević o glumi:

 

makonda-tracker