UMETNOST I TUGA NAS SPAJAJU

Uz njih smo rasli, njihove pesme i uloge su ostavile VEČNI PEČAT: 5 zvezda čije tragične smrti su UJEDINILE Jugoslaviju

0

Ono što povezuje sve ljude na ovom svetu je svakako umetnost, a muzika i gluma se tu posebno izdvajaju.

Silvana Armenulić i Ena Begović
Silvana Armenulić i Ena Begovićfoto: Youtube/Tv kalendar HRT, Youtube/printscreen

Muzika može da spoji i ono za šta nikad ne biste rekli da može zajedno. Koliko god svi da smo različiti, naročito kada je u pitanju naš region i nekadašnja Jugoslavija, isti tekstovi pesama su nas oduvek pogađali.

 

Ona kao i gluma ne poznaje granice i često nas ujedinjuje, a nažalost ponekad se zadesi i neka tragična priča vezana za umetnost koja spaja nespojivo.

 

Svi smo odrastali uz iste hitove i sada živimo uz neke od njih, međutim, postoje neke zvezde koje više nisu sa nama, a svojim radom su uspele da ujedine celu Jugoslaviju. Isto tako, njihova smrt je uspela u onome što skoro niko ne može da postigne, da spoji sve susedne zemlje, pa makar to bilo zbog tuge.

 

  • Pet najvećih misterioznih smrti i tragedija koje su se desile na području bivše Jugoslavije

 

Silvana Armenulić

 

Silvana Armenulić
Silvana Armenulićfoto: Youtube Printscreen

Jedna od najvećih jugoslovenskih zvezda koju slušaju generacije poginula je u strašnoj saobraćajnoj nesreći 1976. godine, a s njom u smrt je otišla i njena sestra Mirjana i Rade Jašarević. Ostala je ogromna tuga i žal za pevačicom koja je mogla još toliko toga da napravi, a njena smrt je do danas ostala misteriozna.

 

Sonja Savić

 

Sonja Savić
Sonja Savićfoto: Youtube Printscreen

Talentovana i lepa glumica je tragično završila 2008. godine tako što se predozirala heroinom. Ona je preminula od prevelike doze narkotika, a informacija koja je duboko potresla javnost jeste da je Sonja pronađena u stanu koji, osim prljavog dušeka, nije imao drugi nameštaj. Zauvek će ostati jedna od glumica kojima je predviđana velika karijera, ali koja nije uspela na pravi način da odgovori svim izazovima koje život nosi.

 

Toše Proeski

Te 2007. godine na auto-putu prema Zagrebu se dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj je poginuo popularni makedonski i regionalni pevač. Auto je udario u kamion desnom stranom koja je smrskana, Toše je sedeo na suvozačevom mestu i spavao, ali se nikada više nije probudio. Već tada je imao zavidnu karijeru, a niko nije mogao ni da pretpostavi šta bi još mogao da uradi sa svojim nestvarnim glasom. Veče pre nesreće je imao poslednji koncert i ni ne sluteći šta ga čeka, publiku je zamolio da svojim blicevima naprave zvezdano nebo i da ne dozvole da se ugasi. Na sledećim koncertima u njegovu čast, publika je radila upravo to, ne dozvoljvajući da se zvezdano nebo ugasi.

 

Ena Begović

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by dejanbegovic (@dejanbegovic)

Još jedna saobraćajna nesreća je oduzela život jugoslovenskoj zvezdi. Ena je uvek imala strah od vožnje automobilom i avionom, a neki prijatelji kažu da je predosećala svoju smrt. Tog dana se uputila sa mužem, njegovim sinom, svojom majkom i ćerkom u posetu prijatelju, a pošto je njen muž Josip hteo da prepusti vožnju ocu, oni su se zaustavili na nizbrdici i izašli iz automobila koji je počeo nekontrolisano da klizi u provaliju. Njena majka je zadobila teže povrede, dok je ćerkica Lana završila i u bolnici, a Eni nije bilo spasa.

 

Bekim Fehmiu

 

Bekim Fehmiu
Bekim Fehmiufoto: Everett Collection / Everett / Profimedia

Jedan od najvećih glumaca koji je radio sa brojnim svetskim zvezdama poput Ave Gardner i Brižit Bardo. On i Branka Petrić su decenijama dugoj ljubavi ispisali istoriju. S njom je dobio i dvojicu sinova Uliksa i Hedona, a svoj život je okončao 2010. godine, tako što je pre svega celu sobu prekrio belim čaršavima i ostavio oproštajno pismo naslovljeno na Branku, sinove i svoju braću.

 

 

makonda-tracker