šta se dogodilo?!

NIKO ne zna kako je SKONČALA ŽENA kojoj se divio svet: NAJVEĆA MISTERIJA 20. veka i do danas je ostala — nerešena

0

Misterija smrti Amelije Erhart — žene koja je u dvadesetom veku bila na korak do toga da osvoji svet

ko je bila amelija erhart, žena kojoj se izgubio svaki trag?
ko je bila amelija erhart, žena kojoj se izgubio svaki trag?foto: COLLECTION CHRISTOPHEL / AFP / Profimedia

Sigurno ste, barem jednom, čuli za ime Amelije Erhart. Bila je mlada, veoma uspešna, obarala je rekorde i stekla je svetsku slavu zbog puta koji je utabala ženama u području avijacije i komercijalnog letenja. Međutim, njena sudbina je — tako tužna i prepuna misterije.

 

Amelija Meri Erhart rođena je 24. jula 1897. godine u Kanzasu, a njeno detinjstvo obeleženo je selidbama. Srednju školu završila je u Ilinoisu, a tokom Prvog svetskog rata, napustila je koledž da bi radila u jednoj kanadskoj vojnoj bolnici, gde je srela avijatičare i letenje ju je veoma zaintrigiralo.

 

 

Nakon rata, Amelija je završila semestar na Univerzitetu Kolumbija, a potom i na Univerzitetu Južne Kalifornije. Prvi put je letela avionom 1920. godine, a onda shvatila da je to njena prava, istinska strast i započela je časove letenja s avijatičarkom Netom Snuk.

 

Na svoj 25. rođendan, Erhartova je kupila avion dvokrilac. Letela je njime 1922. godine, kada je postavila ženski rekord, a uskoro je morala da proda avion zbog porodičnih finansija. Kada su joj se roditelji razveli 1924. godine, Amelija se preselila s majkom i sestrom u Masačusets, gde se zaposlila, a već 1928. njen život se drastično promenio.

 

Naime, izdavač Džordž Putnam je izabrao Ameliju da bude prva žena koja će preleteti Atlantik avionom, a ona je u tome uspela, doduše, kao putnik. Međutim, kada je avion iz Njufaundlenda uspešno sleteo u Vels 17. juna 1928. godine, Amelija je postala svetska medijska senzacija i simbol svega što jedna žena može da uradi.

 

amelija erhart u avionu
amelija erhart u avionufoto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Putnam je postao njen izdavač, izdavši njene knjige, a kasnije su se i venčali, 1931. godine; Amelija je zadržala svoje prezime i brak smatrala "jednakim partnerstvom".

 

 

1932. godine postala je prva žena koja je sama kao pilot preletela Atlantik. Dobila je brojne nagrade i priznanja, a 1935. godine postala je savetnik za avijaciju za žene i kupila avion; 1. juna 1937. godine napustila je sa saputnikom Fredom Nunanom Majami u nameri da postane prva žena koja će obleteti svet. To je bio i koban trenutak za nju i početak misterije koja ni do dana današnjeg nije rešena...

 

Blizu ostrva Hauland, 2. jula, avion je izgubio kontakt. To je bila jedna od njenih poslednjih stanica u pokušaju da obleti planetu. Amelija je tad poslala poslednju poruku, potvrdivši da sledi navigaciju koja se odnosila na put ka tom ostrvu u Tihom okeanu, ali nije naglasila u kom smeru se kreće. Poruku je poslala u 8.43, a nakon toga, izgubljen je radio-kontakt i niko ne zna šta je sledeće što se desilo.

 

Misterija Amelije Erhart ostala je nerešena narednih godina i decenija. Više ekspedicija poslednjih decenija pokušala je da locira ostatke aviona, proučavajući njenu poslednju poruku, kalkulišući sve što se znalo o njenim rezervama goriva, a istraživači su suzili potencijalni krug gde je avion mogao da se sruši. Neki veruju da je Amelija sletela na Maršalska ostrva, gde su je Japanci zarobili, a svedoci su tvrdili da su videli Ameliju u zatvorskom kampu u Saipanu, u toj zemlji.

 

Drugi veruju da je avion sleteo na ostrvo Nikumaroro, gde su živeli kao brodolomnici danima ili nedeljama. 

 

 

Organizacija TIGHAR, što je skraćenica za Internacionalnu grupu za istorijsku obnovu aviona, poslala je nekoliko ekspedicija na Feniks ostrva, gde je našeno 13 ljudskih kostiju 1940. godine, kada je Nikumaroro bio pod britanskom kontrolom. Kosti su poslate na Fidži, gde su dva doktora utvrdila da su pripadala muškarcu. Kosti su izgubljene, ali izveštaji su ostali.

 

5. januara 1939. godine, usled nedostatka dokaza koji bi posvedočili tome šta joj se zaista desilo, Amelija Erhart je proglašena mrtvom.

 

Bonus video:

 

makonda-tracker