tuga

Snivao je o danu bez bola i jauka: Preminuo popularni muzičar kog je Jugoslavija obožavala

0

Poznati muzičar Jasmin Stavros preminuo je danas u Zagrebu, javlja Jutarnji list, u 69. godini, nakon teške bolesti.

foto: Facebook/Jasmin Stavros- Službena stranica
foto: Facebook/Jasmin Stavros- Službena stranica

Kako su hrvatski mediji pisali sredinom marta, Jasmin Stavros je bolovao od raka kostiju, a dijagnozu je dobio nakon što je imao bolove u leđima.


Jasmin Stavros rođen je kao Milo Vasić 1. novembra 1954. godine, a od malih nogu je bio opčinjen muzikom i još kao dečak je počeo da svira klavir i kontrabas. Uz to je išao i na časove pevanja, kasrijeru je započeo osamdesetih, na najpopularnijim jugoslovenskim muzičkim festivalima.

 

Njegov debitantski singl bila je pesma "Život (Ženo)" iz 1987. godine, kojom se predstavio na festivalu "MESAM", a potom je nastupao na festivalima u Splitu, Zagrebu, Portorožu, Mostaru...


Nedugo pre smrti, muzičar je dao poslednji intervju, u kom je istakao da se oseća bolje otkako je započeo lečenje.

 

  • Bolovao je od raka kostiju


Poslednjih dana, nakon što sam u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici završio s prvim ciklusom zračenja, čini mi se kao da su bolovi ipak nešto manji. Boli me i dalje, leđa me rasturaju, ali čini mi se da je intenzitet bola ipak nekako slabiji. Je li to zbog zračenja, zbog toga što pijem jake tablete protiv bolova ili zato što sam na bol već oguglao, što je ona postala sastavni deo mene, ja to ne znam reći – rekao je Stavros.

 

On je ispričao da je sve počelo početkom februara, kada je završio u bolnici u Karlovcu zbog hitne operacije želuca nakon pucanja čira. Posle dvanaest dana u bolnici, on je pušten kući, gde je proveo samo nekoliko sati. Osećao je snažne bolove, pa je vraćen u bolnicu, posle čega mu je dijagnostikovan rak kostiju.


Stavros je iza sebe ostavio suprugu Žarku i sinove Mila i Kreša, koji su mu bili najveća podrška pred kraj života.


Njima je možda i teže nego meni. Pokušavaju ostati jaki, ali vidim im sve u očima – rekao je tada pevač i dodao da mu supruga donosi u bolnicu domaće supe i čajeve, ali on nije imao apetit.

 

Slabo jedem. Nije mi do jela, nije mi ni do čega uz ovoliki bol – rekao je tada muzičar i istakao da je jedino čemu se nada da će bolovi prestati.


Ja se samo nadam da će kad-tad svanuti dan u kojem ću prespavati bez jauka, u kojem ću se probuditi bez bola – rekao je tada Jasmin Stavros.


Prema njegovim rečima, bolove u kičmi je osećao godinu dana, ali se na njih nije mnogo osvrtao.


– Je li taj bol bio znak da je nešto krenulo po zlu, ja ne znam oceniti. Ne znam ni bi li ispalo bolje da sam na najmanji predznak odjurio u bolnicu. Teško je sada misliti o tome šta bi bilo, odnosno šta je moglo biti da je bilo – zaključio je.

 

 

makonda-tracker