njegovo prvo javno pojavljivanje

"To bi bio loš znak"! Pre Luja, ON je pravio nestašluke: Zašto je Čarls bio LJUT na krunisanju kraljice Elizabete?

0

Princu Čarlsu je ovo bilo prvo pojavljivanje u javnosti koje će ostati upamćeno po nestašlucima.

Princ Čarls na krunisanju svoje majke 1953. godine.
Princ Čarls na krunisanju svoje majke 1953. godine.foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Krunisanje kralja Čarlsa III će se održati 6. maja,a sigurni smo da će se on tada prisetiti svog prvog javnog pojavljivanja u Vestminsterskoj opatiji pre skoro 70 godina.

 

Kada je imao svega četiri godine, prisustvovao je krunisanju svoje majke, kraljice Elizabete Druge, dok su milioni Britanaca gledali prvo krunisanje ikada koje se emitovalo na televiziji.

 

Čarls je sedeo između kraljice majke i princeze Margaret i imao je turobni izraz lica zbog "torture" koju je morao da prođe da bi mu se izravnala i zalizala kosa.

 

Decenijama kasnije, Čarls je svom biografu rekao da je bio uznemiren je jer ga je berberin iz palate ošišao prekratko i zalizao mu je frizuru, a Lejdi Mojra Kembel, jedna od šest kraljičinih dama, kasnije je otkrila da su mu frizuru namestili losionom za kosu princa Filipa. 

- U početku su mu brada i ruke bile naslonjene na ogradu, ali uprkos ovom neprijatnom držanju on je aktivno pratio sva zbivanja oko sebe i često je komentarisao kraljicu majku - pisao je tada Daily Mail.

 

Nakon službe,kraljica se vratila u Bakingemsku palatu povorkom koja je trajala skoro dva sata, a kada se vratila u palatu, odlikovala je svog sina. To je bilo njegovo prvo odlikovanje, a čuvala ga je kraljica.

 

Mladi princ u svilenoj košulji se kasnije pridružio svojoj majci, ocu i dvogodišnjoj sestri,princezi Ani na balkonu Bakingemske palate, gde su mahali i pozdraivli 150.000 ljudi koji su bili okupljeni ispred.

 

Uzbuđeno su mahali moru dobronamernika koji su došli da pozdrave kraljicu, pre nego što je kraljica izašla sa krunom na glavi i državnim ogrtačem koji je vukao za njom.

 

Jedna od nekadašnjih kraljevskih dama En Glenkoner jednom prilikom je ispričala anegdotu princa Čarlsa.

 

Naime, nakoin što se kraljevska porodica vratila u Bakingemsku palatu nakon ceremonije, Čarls je uzeo kraljevsku krunu.  

 

- Princ Čarls je ščepao krunu kada smo se vratili u Bakingemsku palatu - rekla je.

Princ Čarls i princeza Ana sa princom Filipom i kraljicom Elizabeto Drugom na balkonu.
Princ Čarls i princeza Ana sa princom Filipom i kraljicom Elizabeto Drugom na balkonu.foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

- Kraljica ju je skinula i stavila na sto, a Čarls se potrudio da je uzme. Mislili smo da će mu ispasti. Pomislili smo O moj Bože, to bi bio loš znak -

 

- Ali na sreću, mislim da mu je moja majka, kao dama na čekanju, to oduzela i odnela - ispričala je ona. 

 

Čarls i njegova sestra su takođe napravili nestašluk prekrivši lice rukama kada je kraljica pokušavala da pozira za zvanične fotografije sa vojvodom od Edinburga.

 

Njeno Veličanstvo je moralo da stavi ruku na svog sina da ga smiri pre nego što je sliku napravio kraljevski fotograf Sesil Biton.

 

U odavanju počasti njegovoj majci 2012. godine, kada je proslavila 50 godina na tronu, Čarls se prisetio da je gledao njenu vežbu noseći krunu Svetog Edvarda - koja je teška skoro 2 kg- uoči njenog krunisanja.

 

- Sećam se da je moja mama došla, znate, gore, kada smo se kupali kao deca, noseći krunu. Bilo je prilično smešno – vežbanje -rekao je on.

 

 

makonda-tracker