od trnja do zvezda i nazad

Ostala je bez sina, muža, zdravlja: Glumica koja je lepotom hipnotisala Evropu poslednje godine života provela je u bolu

0

Životna priča italijanske glumice počela je vrtoglavim uspehom, a završila se uz tragediju, slomljeno srce, bolest i tugu

Italijanska glumica Silvana Mangano
Italijanska glumica Silvana Manganofoto: LUX-DE LAURENTIIS - Album / Album / Profimedia

Jugoslovenska muzička zvezda Silvana Armenulić rođena je, zapravo, kao Zilha Barjaktarević, a malo je poznato kako je sebi nadenula umetničko ime.


Ona je, naime, bila inspirisana lepotom i talentom italijanske glumice Silvane Mangano, pa je počela da se predstavlja kao Silvana Barjaktarević, a posle udaje za teniskog trenera Radmila Armenulića postala je – Silvana Armenulić.


Zanimljivo je da su i jugoslovenska pevačica i italijanska glumica počele karijeru sa 16 godina, kao i da su vrlo brzo postigle uspeh.

 

  • Ko je bila Silvana Mangano?


Silvana Mangano rođena je 1930. godine u Rimu, u italijansko-engleskoj porodici. Kao i većina u to vreme, tokom godina Drugog svetskog rata živela je u siromaštvu, pa je mlada počela da radi kako bi izdržavala sebe i porodicu.

 

Silvana Mangano
Silvana Manganofoto: Lux Film - Paramount Pictures - / AFP / Profimedia


Bila je najpre model i plesačica, a kada je imala 16 godina, davne 1946. godine, učestvovala je na izboru za Mis Rima. Na ovom nadmetanju je odnela pobedu, a to joj je otvorilo vrata filmskog sveta. Uskoro joj je ponuđena manja uloga u filmu L'elisir d'amore režisera Marija Koste.


Godinu dana kasnije, okušala se na izboru za Mis Italije, koji je bio neformalni kasting za glumice – na njemu su "otkrivene" mnoge slavne lepotice koje su obeležile italijansku kinematografiju. Samo neke od njih su Đina Lolobriđida, Đijana Marija Kanale, Lusija Bose, Eleonora Rosi Drago...

 

Na samom početku karijere, bila je u vezi s Marčelom Mastrojanijem, za koju kažu da je doprinela njenom filmskom ugovoru, ali da nije bila toliko značajna za njen vrtoglav uspon.

 

 

  • Karijera i privatni život Silvane Mangano

 

Pravi "bum" u Silvaninoj karijeri dogodio se nakon filma "Gorki pirinač" (Riso Amaro) Đuzepea de Santisa iz 1949, u kom je igrala beračicu na polju pirinča u dolini Poa. Te godine, Silvana je potpisala ugovor s kućom Lux Film i udala se za producenta Dina de Laurentisa.


Iako je bila talentovana glumica, mnogi su primetili da je glavni adut Silvane Mangano njen seksepil, a maltene preko noći Italija je bila očarana njenom lepotom i zavodljivošću.

 

Italijanska glumica Silvana Mangano
Italijanska glumica Silvana Manganofoto: Lux Film / AFP / Profimedia

Nikad, doduše, glumica nije stekla svetsku slavu kakvom su mogle da se pohvale Đina Lolobriđida i Sofija Loren, ali je decenijama bila jedna od omiljenih glumica u Italiji.


Muškarci su padali na kolena pred njom, ali je ona navodno uvek imala oči samo za svog supruga. Spekulisalo se da je glumica imala romansu sa zgodnim iranskim šahom Rezom Pahlavijem, što nikada nije dokazano.

 


Ljubavlju svog života uvek je smatrala samo Dina de Laurentisa, kog je srela tako rano u karijeri, a s njim je dobila četvoro dece – Veroniku, Rafaelu, Frančesku i Federika.

 

 

Rafela je poznata po tome što je sa svojim ocem koproducirala "Dinu", dok je Veronikina ćerka Đijada danas veoma poznata u Americi, gde ima kulinarske emisije o italijanskoj kuhinji.


Ipak, pored svih uspeha i porodične harmonije, Silvana je poslednje godine života provela nesrećna. Početkom osamdesetih doživela je nezamisliv bol: njen sin Federiko je poginuo prilikom pada aviona na Aljasci 1981.

 

Silvana Mangano
Silvana Manganofoto: Lux Film / AFP / Profimedia

Ona je bila u vrlo teškom stanju, a Dino i Silvana su vremenom počeli da se udaljavaju jedno od drugog, pa se i rastali dve godine kasnije.

 

Brakorazvodnu parnicu su zvanično započeli tek 1988. godine, ali do zvaničnog razvoda nikada nije došlo jer je glumica bila vrlo lošeg zdravlja i borila s kancerom.


Kada je imala samo 59 godina, Silvana Mangano je posle operacije pala u komu, a potom umrla od raka pluća u Madridu 16. decembra 1989. godine.
Jedanaest godina posle njene smrti, u Rimu je jedna ulica nazvana po slavnoj glumici.

 

 

makonda-tracker