više je razloga za to

Odlučila je da prekine tradiciju: Kako je Ranija od Jordana prekršila kraljevski protokol na svom venčanju?

0

Pre tačno 30 godina, Ranija se udala za princa Abdulaha od Jordana, a na venčanju je prekrišla važno pravilo.

Ranija i Abdulah su se verili nakon dva meseca poznanstva.
Ranija i Abdulah su se verili nakon dva meseca poznanstva.foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Kraljica Ranija svog budućeg supruga je upoznala sasvim slučajno na jednoj večeri u januaru januaru 1993. godine koju je organizovala princeza Aiša.

 

Tada se prvi put srela sa tadašnjim princem Abdulahom od Jordana.


- Kad sam je pogledao, pomislio sam u sebi Kako lepa dama. Imala je 22 godine i nije provela mnogo vremena u Jordanu, jer je odrasla u Kuvajtu i preselila se u Jordan tokom Zalivskog rata- objasnio je Abdulah u svojoj knjizi "Our Last Chance" njihov prvi susret.

 

Uz malo oklevanja, Ranija je odlučila da pruži šansu princu Abdulahu te su se verili nakon dva meseca poznanstva, a venčali su se iste te godine 10. juna 1993. godine uz tradicionalnu muslimansku ceremoniju.

Iako je sve bilo po jordanskim običajima, Ranija je tada prekršila jedno kraljevsko pravilo.

 

Naime, njenu venčanicu je dizajnirao modni dizajner Brus Oldfild, a ona se sastojala od svojevrsne "jakne" sa kragnom za zlatnim vezom koju je obukla preko haljine sa izvezenim rubom čiji je rad odgovarao njenom kaišu.

 

Ipak, venčanjem ovog para prekinuta je dotadašnja kraljevska tradicija jer je Ranija odlučila da ne nosi tijaru na venčanju. 

Postoji nekoliko razloga zašto buduća kraljica nije nosila tijaru na dan venčanja.

 

Pre svega, njen suprug Abdulah je bio princ u vreme njihovog venčanja, a  naslednik je postao tek u januaru 1999. godine, dve nedelje pre smrti njegovog oca kralja Huseina.

Takođe se veruje da Ranija nije imala sopstvenu tijaru sve do 2003. godine. 

 

Otkako je postala kraljica, pozajmila je tijare iz kolekcije kraljevske porodice Jordana, uključujući Cartier tijaru kraljice Alije i tijaru Boucheron Emerald Ivi, a često nosi i tijaru Boucheron Bracelet koja je napravljena za nju 2008. godine.


Umesto tijare, Ranija je imala visoku punđu oko koje je bila obmotana traka za glavu na koju se nastavljao veo, a njena frizura je bila toliko visoka da je prilično otežavala proces ulaska i izlaska iz automobila, preneli su strani mediji. 


 

 

makonda-tracker