Boginja intrige i bunta

Vivijen Vestvud je 30 godina volela biseksualca: Zajedno su bili u svemu, pa i u odluci da kupanje svedu na minimum

0

Čuvena umetnica, koja je oduvek uživala u tome da šokira masu, imala je veoma burnu životnu i ljubavnu priču.

Vivijen Vestvud
Vivijen Vestvudfoto: Epa / ANDY RAIN

Slavna dizajnerka Vivijen Vestvud preminula je u 81. godini okružena porodicom u svom domu u Londonu. Bila je kontroverzna osoba koja je ispisivala istoriju mode i bunta poslednjih decenija, a iza nje je ostao dubok trag koji nikad neće biti zaboravljen. Ljudi su je ili voleli ili nisu, ali nikog nije ostavljala ravnodušnim.

 

Rođena je 1941. godine kao Vivijen Isabel Sajer u jednoj radničkoj porodici u veoma konzervativnoj sredini na severu Engleske. Počela je školovanje na „Harrow College of Art“ univerzitetu, ali je nakon samo jednog semestra napustila koledž pošto je shvatila da „to ipak nije za nju“.

 

Procenila je da je ipak malo više za nju Učiteljski fakultet, nakon čijeg završetka je postala profesor umetnosti u jednoj londonskoj školi.

 

- Dobar sam predavač i oduvek sam bila naklonjena nemirnoj deci koju moje kolege opisuju kao buntovnike. Kada sam bila tinejdžerka, pratile su me priče da sam seksualni manijak, ali to definitivno nisam bila, tako da sam svesna koliko prvi utisak može da prevari - ispričala je svojevremeno Vivijen, a u toj njenoj izjavi se dobro nazirao i njen budući životnji put.

 

 

Tokom života bila je u braku tri puta. Prvi njen suprug bio je Derek Vestvud i sa njim je iz trogodišnjeg braka dobila sina Bendžamina. Nakon razvoda zadržala je muževljevo prezime, ali i otkrila da on uopšte nije srećan zbog uspeha koji je postigla.

 

 

- Odlučila sam da ga zadržim prezime jer zvuči baš engleski. Moj sin mi je rekao da njegov otac nikad nije bio presrećan zbog slave koju sam donela njegovom prezimenu - pričala je dizajnerka.

 

Sa drugim brakom, tada mlada buntovna umetnica ulazi u svet bunta i panka, pravca koji je tih godina imao veliki uspon u svetu, a pogotovo u Engleskoj. U skladu sa tim, njen novi muž bio je ni manje ni više menadžer kultnog sastava Seks pistols – Malkolm Edvards. Osim ljubavi, Malkolma i Vivijen je spajala i ljubav prema alternativnoj kulturi, pa su početkom sedamdesetih otvorili šop „Let it rock“ koji je u osnovi propagirao rokenrol, tačnije pank pokret.

 

 

- Došla sam iz sredine gde nije bilo mnogo prostora za kultura. Kao mala sam čitala o pozorištima i galerijama, ali nikada nisam imala priliku da ih posetim. Odrasla sam u jednom kulturnom vakumu, a onda sam upoznala Malkolma i sve se promenilo. On je bio iz jevrejske familije prodavaca dijamanata i pomogao mi je da upoznam jedan novi, drugačiji svet. Muškarci s kojima sam bila, uvek su mi davali intelektualnu stimulaciju, a to je ono što mi je oduvek bilo potrebno – rekla je jednom prilikom Vestvudova za magazin „Wanted“.

 

Desetak godina kasnije ova umetnica je predstavila svoju prvu kolekciju koja je bila inspirisana LGTB populacijom, ali i raznim pank aksesoarima kao što su maskirni motivi, lanci, zihernadle...

 

 

Nakon što se razvela od Malkolma kreće novo poglavlje u njenom životu, a to je bila visoka moda. A uz novo poglavlje, došao je i novi suprug. Međutim, znatno drugačiji od prethodne dvojice. Naime, Vivijen se zaljubila u svog 25 godina mlađeg studenta Andreasa Krontalera, koji nikad nije krio da je biseksualne orijentacije. Njega je videla kao izuzetnog umetnika i sa njim je u naredne dve i po decenije stvorila pravu modnu imperiju.

 

- On je najtalentovanija osoba u modi koju sam ikada upoznala i perfektno se uklapamo. Njemu je potrebna moja smirenost jer je veoma histeričan i ponekad biva opterećen sobom. Divan je kada pravi stvari, usmerio je našu produkciju i pretvorio je u nešto potpuno drugo - rekla je jednom prilikom kreatorka.

 

 

Kada su je pitali da li joj smeta što je njen novi suprug Andreas biseksulane orijentacije, ona je kao i uvek imala spreman odgovor.

 

- Nikada nisam zabrinuta oko toga šta je naumio i ostavljam ga na miru. Odlazi na odmore sam, a kada je odsutan, ja čitam i bavim se ženskim stvarima – rekla je tada.

 

 

Sve to je ipak bio samo mali delić kontroverze koja je pratila njihov 30 godina dugačak brak. Još jedna od stvari koje su pompezno odjeknule u medijima je kad su otkrili da zalažu za racionalno trošenje vode. Kako bi pokazali da misle ozbiljno, oni su tada otkrili da se ne kupaju baš često. Tačnije, Vivijen je priznala da se njen suprug kupa jednom mesečno, a ona jednom nedeljno, a da higijenu održava tako što svakog jutra zapere određene delove tela.

 

Za svoj neverovatno kreativni doprinos svetu mode i umetnosti Vivijen je više puta tokom života dobijala razna priznanja, a njen dugogodišnji partner, kako u životu, tako i poslu – je obećao da će nastaviti putem koji je ona dobro utabala.

 

 

- Vivijen će nastaviti da bude u mom srcu. Radili smo zajedno do samog kraja i dala mi je toliko toga sa čim mogu da nastavim dalje – rekao je nakon smrti svoje supruge Andreas.

 

 

makonda-tracker