uvek aktuelna

Večno trendi, feministički simbol i – sigurno je imate! Ova SUKNJA će dominirati tokom proleća, a evo kako naći SAVRŠENU

0

Predstavljamo vam mali istorijat svačije omiljene suknje i tri stvari koje morate imati u vidu kada tražite idealan model 

foto: andersphoto, Shutterstock
foto: andersphoto, Shutterstock

Mini-suknje nekada su bile rezervisane za muškarce, a od 20. veka su uglavnom deo ženske mode i snažan simbol u borbi za slobode koje je savremeno doba donelo.


Zanimljivo je da je jedna od najpoznatijih prvih kratkih sukanja na početku 20. veka bila suknjica od banana koje je nosila američko-francuska plesačica Žozefin Bejker na svojim nastupima sredinom dvadesetih u Parizu.

 

Pre toga, mini-suknje uglavnom su na ženama viđane kao deo sportske opreme, a Žozefin je doprinela da one postanu prihvaćena svakodnevna odeća!

 


Sredinom veka, suknja je bivala sve kraća, a minići su posebno postali popularni zahvaljujući petparačkoj literaturi i umetnosti, u kojima su žene budućnosti uglavnom predstavljane u metalik kratkim suknjama, grudnjacima i čizmama.

 

Tokom šezdesetih, spoj mini-suknje i čizama do kolena (posebno u beloj boji) bio je neraskidivo vezan za zavodnicu kojoj niko ne može da kaže "ne" i savremenu ženu koja ne mari za zabrane i ne krije kolena jer društvo to očekuje od nje.

 


Baš u toj deceniji se pojavio izraz "mini-suknja", a ovaj model posebno je popularizovala dizajnerka Meri Kvant. Ona je i sama često nosila ovakve komade, njeni klijenti stalno su joj tražili još kraće i interesantnije, a ona ju je prvi put nazvala mini-suknjom, pa je mnogi smatraju začetnicom ovog trenda.

 

Zanimljivo, ime joj je dala ne samo zbog njene dužine nego i po MINI Kuperu, svom omiljenom automobilu. Kako je pričala, i njena suknjica i ovo vozilo su "optimistični, bujni, mladalački i koketni" i savršeno idu zajedno!

 

Mini-suknja uvek je bila smatrana kontroverznim i pomalo spornim trendom, pa čak i u današnje vreme.

 

Pogledajte samo reakcije na tzv. mikro-suknju italijanskog brenda Miu Miu, koji već godinu dana podstiče debate o tome da li je ukusno nositi toliko kratak model.

 

1 / 6 Foto: Photoeventshd / Shutterstock Editorial / Profimedia


Ono što im niko ne može osporiti jeste da su one omiljene, da su zgodne za kombinovanje i da imamo bezbroj različitih varijanti u ponudi. Večita su inspiracija kreatorima, pa će uvek biti aktuelne, a bez obzira na to birate li pripijenu, lepršavu, plisiranu ili puf mini-suknju – ostavićete utisak!

 

Kako odabrati idealnu mini-suknu?


Kada kupujete tzv. minić, treba obratiti pažnju na sledeće:


1. Veličina
Ako kupujete mini-suknju preko interneta, važno je da dobro znate svoje mere, posebno struka i kukova! To će vam pomoći da pronađete savršenu veličinu baš za vas, kaže modna stilistkinja Olivija Rouz.

 

Mini-suknja Alesandre Ambrozio: kožna,  atraktivna i tako šik!
Mini-suknja Alesandre Ambrozio: kožna, atraktivna i tako šik!foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia


2. Silueta
Veoma je važno znati u kom kroju i stilu se najbolje osećate, dodaje Olivija. A-kroj je univerzalno laskav jer naglašava struk, a ona često bira višu liniju struka jer izdužuje figuru.


3. Materijal
Kakav utisak ostavlja suknja, zavisi i od samog tekstila. Ako želite formalniji i doteralniji izgled, nosite mini-suknje koje nisu napravljene od teksasa, a uvek poželjan materijal je koža.

 

 

makonda-tracker