"ovo nije samo za mene"

Udarila na KRALJICU: Glumica javno "potkačila" koleginicu, pa se predomislila?

0

Glumice Kejt Blanšet i Mišel Jeo su, prema pisanju stranih medija, glavni favoriti za osvajanja Oskara za najbolju žensku ulogu. Sat otkucava, dodela Oskara se bliži, a kineska glumica je u poslednjem trenutku iskritikovala Filmsku akademiju i time prekršila pravilo.

Mišel Jeo, Kejt Blanšet
foto: Image Press Agency/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

Još nekoliko dana je ostalo do 95. ceremonije dodele Oskara koja će se održati 13. marta.

 

Kako se već duže vreme šuška, ove godine najveće pitanje nije koji će film biti izabran za najbolji, već ko će osvojiti Oskara za najbolju glumicu

 

U trci za oskara za najbolju glumicu se nalaze Ana de Armas, Mišel Vilijams, Andrea Rajzboro, ali kako pišu strani mediji, najljuća borba se vodi između Kejt Blanšet za ulogu u filmu "Tar" i kineske glumice Mišel Jeo, koja je ovu nominaciju dobila zahvaljujući ulozi u filmu "Sve u isto vreme".

 

Mišel Jeo je prva Azijatkinja u istoriji nominovana za Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu.

 

Ona je nedavno podelila na Instagramu sadržaj kojim bi mogla da prekrši pravila kampanje za dodelu Oskara, prenosi The Daily Best.

Naime, glumica je podelila niz snimaka ekrana članka teksta iz Vogua kojim autorka teksta Radika Set direktno kritikuje Akademiju i raspravlja o ovogodišnjim nominacijama za najbolju glumicu.

 

- Prošle je više od dve decenije otkad smo dobili najbolju glumicu koja nije belkinja. Hoće li se to promeniti 2023. godine? - pisalo je u tekstu što je Mišel Jeo prokomentarisala rečima:


- Ovo nije samo za mene, ovo je za svaku devojčicu koja liči na mene... Želimo da budemo viđeni. Želimo da nas čuju.-

 

U članku se ističe i da je u skoro 100-godišnjoj istoriji Oskara, Hale Beri jedina crnkinja koja je ikada osvojila nagradu za najbolju ulogu.

 

Mišel Jeo je izbrisala objavu nakon što je primetila jednu grešku, a mnogi su doveli u pitanje jedan poseban deo koji je podelila, a koji direktno poredi njenu moguću pobedu sa Kejt Blanšet.

Naime, u tekstu piše da Blanšet ima već dva Oskara, a dobijanje trećeg bi samo "potvrdilo njen status titana u industriji".

 

Sa druge strane, kako ističe autorka tekst Radika Set, Mišel Jeo bi Oskar promenio život, a njenom imenu bi zauvek prethodila fraza dobitnica oskara. Sve to bi trebalo da rezultira većim i "sočnijim" ulogama. 

Neki su ovo protumačili kao kritičnost prema Blanšet, što znači da bi Jeo ovim postom mogla da prekrši pravila kampanje za dodelu Oskara koja izričito zabranjuju „svaku taktiku koja izdvaja „takmičenje“ po imenu ili naslovu“.

 

Podsetimo, glasanje za Oskara je još uvek bilo otvoreno u vreme kada je kineska glumica podelila objavu.

 

Ne znamo da li će ovo kineskoj glumici doneti ili naprotiv odneti Oskara iz ruku.

 

Međutim, ono što je važno zapamtiti jeste da se Oskari za glumu veoma retko dobijaju samo na osnovu performansa, već da to uvek više ima veze sa narativom: kampanjom koju je glumac/glumica vodio, priča koji su ispričali u intervjuima i tako dalje. 

 

makonda-tracker