nije htela da se troši

Koleginice su je javno ismevale: JEDINA glumica koja je Oskara dobila u haljini koju je SAMA dizajnirala i sašila

0

Jednom rukom je grlila najlepšeg čoveka na planeti, u drugoj je držala Oskara, a nosila je haljinu koja je ušla u istoriju

Džoana Vudvord i Pol NJuman na dodeli Oskara 1958. godine u haljini koju je glumica sama sašila
Džoana Vudvord i Pol NJuman na dodeli Oskara 1958. godine u haljini koju je glumica sama sašilafoto: SNAP / Shutterstock Editorial / Profimedia

U susret predstojećoj 94. dodeli Oskara, prisećamo se nezaboravnih kreacija koje smo videli na crvenom tepihu tokom bogate istorije nagrada američke Akademije filmskih nauka i umetnosti.


Jedna od takvih toaleta svakako je ona u kojoj se 1958. godine pojavila glumica Džoana Vudvord, koja je svoju zlatnu statuetu preuzela u haljini koju je sašila sama.


Legendarna glumica nagrađena je tada za svoju ulogu Eve Vajt u filmu "Tri lica Eve" režisera Nanalija Džonsona.


Ona je na svečanu ceremoniju stigla u društvu Pola Njumana, kom je rekla sudbonosno "da" mesec i po dana ranije, što je bio početak njihove prelepe ljubavne priče koja je trajala decenijama.


Kako je kasnije ispričala, ona nije ni pomišljala da bi zaista mogla da dobije Oskara, pa nije želela da troši novac na neku skupu haljinu.

 


Mislila sam da će nagradu dobiti Elizabet Tejlor, pa nisam htela da potrošim previše novca na haljinu. Mislila sam da niko neće ni videti šta to nosim – priznala je Džoana Vudvord.

 

Umesto neke skupocene toalete prestižne modne kuće, glumica je nosila haljinu od svilenog tafta balskog kroja koju je sašila svojeručno. U pitanju je kreacija bez rukava i bretela, čiji je gornji deo pripijen uz telo, a od kukova se širi u raskošnu suknju sa vezom u obliku cvetića. Zahvaljujući smaragdnozelenoj nijansi, ona je bila izuzetno efektna i ostavila utisak iako Džoana nije imala prevelika očekivanja.


Kombinovala ju je s elegantnim belim rukavicama i krem torbicom, a uz to je ponela i svileni ogrtač.

 


Potrošila sam sto dolara na materijal, sama sam je kreirala, a šila sam je oko dve nedelje – rekla je glumica novinarima.


Ipak, iako nije odvojila mnogo novca, glumica je u svoju toaletu uložila svu svoju maštu, ljubav prema modi i trud, pa nije želela da se odvoji od nje ni kad su je pozvali iz jednog muzeja i zamolili je da je donira za izložbu.


Bila sam ponosna na nju skoro koliko i na Oskara – nije krila Džoana Vudvord.

 


Iako su mnogi bili oduševljeni time što je glumica sama dizajnirala i izradila svoju haljinu, njene koliginice nisu bile fascinirane, a Džoan Kraford je, štaviše, rekla da je to čin koji šteti modi.

 

Džoana Vudvord vraća holivudski glamur 20 godina unazad tako što sama šije svoju odeću – izjavila je glumica.

 


Zanimljivo je da je ovo prvi i jedini put do danas da se umetnica koja je osvojila Oskara za najbolju glumicu pojavila u haljini koju je napravila sama. Istina, 1966. godine je i Džuli Kristi nosila nebrendiranu i ručno šivenu zlatnu kolumn haljinu, ali je priznala da ju je sašila njena prijateljica.

 

 

makonda-tracker