Vau!

Tada je bila NAJSKUPLJA HALJINA na dodeli OSKARA ikada: Grejs Keli je obukla već nošenu kreaciju i ušla u ISTORIJU MODE

0

Za 12 dana se održava 95. dodela Oskara, a osim filmova, uvek centar pažnje budu svečane toalete poznatih ličnosti.

Grejs Keli je 1955. godine obukla do tada najskuplju haljinu u istoriji Oskara
Grejs Keli je 1955. godine obukla do tada najskuplju haljinu u istoriji Oskarafoto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Kada su veliki događaji u pitanju, u žiži interesovanja se uvek nađu poznate ličnosti i njihove kreacije koje prošetaju na crvenom tepihu.

 

O njima se priča godinama, a u slučaju Grejs Keli i decenijama.

 

Čuvena glumica Grejs Keli je na dodeli Oskara 1955. godine crvenim tepihom prošetala najskuplju haljinu do tada koja je viđena na ovom događaju. 

 

Te godine je glumica ušla u istoriju dva puta. Pre svega, tada je osvojila prvog i jedinog Oskara za ulogu u filmu "The Country Girl".

 

A potom, za ovu priliku je obukla haljinu kojom je ušla u modnu istoriju, po tome što je u tom trenutku bila najskuplja kreacija ikada na dodeli Oskara. 

Trend recikliranja haljina je danas sve prisutnijih u svetu poznatih ličnosti, a te 1955. godine je bilo neobično da jedna Grejs Keli za dodelu Oskara obuče već nošenu haljinu. 

 

Kreaciju o kojoj se priča i dan-danas nosila je godinu dana ranije na njujorškoj premijeri upravo filma "The Country Girl"

Grejs Keli je pre Oskara već nosila ovu haljinu.
Grejs Keli je pre Oskara već nosila ovu haljinu.foto: Cinema Publishers Collection/ THA / Hollywood Archive / Profimedia

Haljina je delo kostimografkinje Edit Hed, koja je tokom karijere imala 35 nominacija za Oskara, a 8 puta ga je i osvojila. 

 

Ona je nijansu ove haljine opisala kao "boju plavog šampanjca", a u zavisnosti od svetla, kreacija poprima drugu nijansu te negde deluje kao da je u krem, a negde u svetlozelenoj nijansi. 

Svila koja je bila potrebna za izradu ove haljine je koštala tadašnjih 4.000 dolara što bi danas iznosilo 50.000 dolara i tada je to bila najskuplja haljina koju je neko nosio na dodeli Oskara. 

 

Celu kombinaciju Grejs Keli je zaokružila belim, satenskim rukavicama i malom torbicom, a kosu je pokupila u punđu i stavila biserne minđuše. 

Danas ova cena deluje "smešno" budući da je Kejt Blanšet na primer 2014. godine nosila haljina koja je koštala 100.000 dolara, a koja je bila ukrašena draguljima za koje se procenjuje da vrede 18 miliona funti. 

 

makonda-tracker