jdp

Prava legenda: Komemoracija Branki Veselinović u znaku Mensurove anegdote - volećete je još više kad čujete ovu priču

0

Komemoracija našoj legendarnoj glumici Branki Veselinović održana je danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. 


 

Komemoracija Branki Veselinović u JDP
Komemoracija Branki Veselinović u JDP foto: Nemanja Nikolić

Legendarna glumica Branka Veselinović važila je najstariju živu glumicu na svetu, sve dok prošle nedelje nije preminula u 105. godini života.


Branka je obeležila ne jednu, već više epoha naše filmske umetnosti. Tokom svog neverovatnog života bila je prijateljica naše čuvene pesnikinje Desanke Maksimović, družila sa Ivom Andrićem, a čak je i Tito veoma cenio.

 

Bila je dugo u braku sa ljubavlju svog života, takođe glumcem Mlađom Veselinovićem, a više puta je pričala o njihovoj najvećoj životnoj nesreći, ali i kako je u 11. deceniji radila čučnjeve.

 

 

Komemoracija slavne glumice održana je danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Brojne kolege došle su da se oproste od Branke. Gordan Kičić. Seka Sablić, Branka Petrić, Irfan Mensur, Nebojša Dugalić, Ljubica Krnjajić, Jagoš Marković, kao i političar Zoran Živković samo su neki od onih koji su danas bili u JDP. 

 

Govor je, između ostalih, održao Irfan Mensur, koji je ispirčao dve anegdote o Branki koje dotakle sve prisutne i podsetile ih na to kakva je lafica bila Branka. 

 

Ceca Bojković
Ceca Bojković foto: Nemanja Nikolić

 

- Ispričaću vam anegdotu. Na dan JDP, penzioneri sede u prvom redu, kao počasni članovi i obavezno Branka. Pre par godina nema Branke, nastaje panika. Kažu čekajte, Branka se javila i rekla da žena koja je pazi bolesna i da će Branka ostati kod kuće da brine o njoj - ispričao je Mensur.

 

1 / 7 Foto: Nemanja Nikolić

 

A onda je ispričao još jednu, koja se odnosila na razgovor koji su Lane Gutović i on vodili o Branki pre nekoliko godina,

 

Lane se već bio razboleo, sedeli smo i pričali o nekim anegdotama i glumcima. Divili smo se njenoj energiji. Kažem ja Lanetu u jednom trenutku: "Ko li je bio učitelj glume Branki?" Velika pauza, a Lane kaže: "Mislim Aristofan" - podsetio se Mensur.

 

Branka je obeležila jednu epohu
Branka je obeležila jednu epohu foto: Nemanja Nikolić

Glumica Branka Veselinović, koja je preminula prošle nedelje u 105. godini, biće sahranjena danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker