preminula u 105. godini

Gde i kada će biti sahranjena Branka Veselinović? Porodica objavila mesto gde će slavna glumica počivati

0

Branka je bila najstarija aktivna glumica na svetu 

foto: Nebojša Mandić
foto: Nebojša Mandić

Legendarna glumica Branka Veselinović preminula je u svom domu 8. februara u 105. godini života. Ona je živela sama, a njeno telo pronašla je gerontodomaćica koja ju je svakodnevno obilazila.

 

Kako je saopštila njena porodica, opelo će se obaviti u utorak 14. februara u 14h, a sahrana s početkom u 14:30h u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju. Što se komemoracije tiče, ta informacija će biti objavljena naknadno.

 

Iza Branke je ostao ogroman broj uloga, a bila je i od onih glumica koja je svojim radom obeležila jednu celu epohu. 

 

 

Za života je radila sa gotovo svim domaćim glumcima, a samo sa nekima je postala i ostala prijatelj gotovo do kraja svog života.

 

Branka se družila sa brojnim bitnim ličnostima iz sveta kulture poput Desanke Maksimović, Iva Andrića, Čkalje, Mire Alečković i mnogim drugima.

 

Branka Veselinović rođena je u septembru 1918. godine u Bečeju kao šesto dete majke Jovanke i oca Aleksandra Ćosića. Od 1936. godine pohađala je školu glume u Narodnom pozorištu u Beogradu.

 

Branka Veselinović je preminula u 105. godini života
Branka Veselinović je preminula u 105. godini životafoto: Dado Đilas

 

Posle sjajne godine studija otišla je na praksu u Novi Sad, gde je glumila u tadašnjem Narodnom pozorištu Dunavske banovine (današnje Srpsko narodno pozorište).

 

Kao glumica Branka je ostvarila niz veoma zapaženih uloga, poput uloge Gine u Nušićevoj predstavi "Ožalošćena porodica” za koju je 1964. godine dobila "Sterijinu nagradu”. Iako je igrala i u Ateljeu 212, igrala je najveći broj uloga (preko 40) u njenoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

 

 

makonda-tracker