Potresena

"PLAKALA SAM, BILA SAM ZAPANJENA": Branka Veselinović progovorila o nepravdi prema prijateljici Desanki Maksimović

1

Prijateljica Desanke Maksimović, glumica Branka Veselinović kaže za Kurir da je strašna i sama pomisao da ona bude izbrisana.

foto: Printscreen/Youtube
foto: Printscreen/Youtube

Pobedio je razum i Desanka Maksimović će zbog pritiska javnosti i mišljenja struke biti vraćena u školski program za treći i četvrti razred gimnazije, ali njena prijateljica i velika glumica Branka Veselinović kaže za Kurir da je strašna i pomisao da ona bude izbrisana.

 

- Bila sam zapanjena kad sam to čula. Plakala sam. Kome tako nešto uopšte može da padne na pamet. Ljudi koji su to predložili sigurno imaju neke bolesne ambicije - započinje svoju priču Veselinovićeva.

 

Čuvena Desankina zbirka „Tražim pomilovanje“ bila je crna ovca u programu za četvrti razred, a izbor iz njene poezije u trećem.

 

- Ona je bila mnogo starija od mene, ali smo se družile. Izabrala je baš mene da je pratim i s njom putujem po školama. Njena poezija je večna i aktuelna u svakom vremenu - napominje glumica.

 

Branka se setila i kako je pesnikinju naterala da prvi put sedne u avion i otputuju zajedno u Ameriku.

 

- Desanka pre toga nije nikada letela avionom. Jedva sam je ubedila, i to je bio njen prvi let u životu. Ostale smo pet-šest dana u Americi i zabavljale srpsku decu. Posle tog putovanja sam doživela da i ona meni kaže: „E, volim i ja sada da sedim pored Branke.“ I danas, kada se srećem s decom, prenesem im Desankinu poruku: „Ja ću biti gore sa mojim crnim šeširom, a ti, Branka, kad budeš s decom, ja ću da im mašem. “Kad god se družim sa dečicom, kažem im da pogledaju u nebo jer će videti Desanku kako im maše šeširom - ispričala je glumica i zaključila:

 

- Imam već 101 godinu, ni sama ne verujem da imam toliko. Pišem pesme i slikam, a dokle će me bog držati, videćemo.


 

 

makonda-tracker