bila uvek spremna za šalu

Koja je TAJNA DUGOVEČNOSTI Branke Veselinović? Radila 10 čučnjeva u 11. deceniji, a dve u stvari u životu nije probala

0

Branka Veselinović je sa svoje 104 godine važila za najstariju glumicu na svetu, a često su je pitali koja je tajna njene dugovečnosti.

Branka Veselinović
Branka Veselinovićfoto: Ana Paunković

Naša legendarna glumica napustila nas je u 105. godini života, a iza nje je ostalo više nego bogato stvaralaštvo. Tačnije, jedna cela epoha koju je Branka Veselinović na nekim način obeležila, pošto se za života družila sa brojnim bitnim ličnostima iz sveta kulture poput Desanke Maksimović, Iva Andrića, Čkalje, Mire Alečković...

 

Ljubav njenog života bio je glumac Mlađa Veselinović, sa kojim je bila u braku više od pola veka, tačnije pune 54 godine. Iako nisu mogli da imaju dece, što ih je, kako je Branka pričala mnogo pogodilo, naša glumica je ceo život uspevala da zadrži dobro rasploženje.

 

S obzirom na godine koje je doživela, nije čudno što su je često pitali koja je tajna njene dugovečnosti, kao i kako joj uspeva da bez obzira na sve teške stvari koje život nosi sačuva vedar duh.

 

- Ja sam počasni građanin Beograda, Novog Sada, dečjeg sela, doživotni ambasador Unicefa, uvek sam radila bez želje da budem krunisana velikim imenima. Sve što radim, radim iz velike ljubavi i časti. Pišem stihove... Sreća je ako si živ i ako to doživiš - rekla je Branka jednom prilikom.

 

Nije imala problema sa pamćenjem ni u 11. deceniji, a pod stare dane je čak i izdala knjigu „Na dnu smeha leže suze”. Bila je aktivna do poslednjeg dana i uvek spremna za šalu, što je potvrdila ispričavši jednu anegdotu vezanu za sebe. 

 

Branka na proslavi 102. rođendana
Branka na proslavi 102. rođendanafoto: Ana Paunković

- Ali znajte, život ne treba zloupotrebiti. Treba ga iskoristiti, ako ti se pruža. Vaspitana sam da budem dobra hrišćanka, humana osoba. A tome je dokaz i veliki broj nagrada koje sam dobila za humani rad. Nikada nisam rekla sebi: „Ja nisam ni za šta više.” Ja i dalje idem u pozorište, obilazim domove penzionera. Najslađe mi je kada mi kažu: Gospođo, što vi ličite na pokojnu Branku Veselinović - s osmehom je pričala Branka.

 

Uz pozitivan stav prema životu, Branka je imala naviku da svakog dana vežba. Takođe, na pitanja kako izgleda život u 11. deceniji, uvek je odgovarala da se oseća 20-30 godina mlađe.

 

- Ja čitam bez naočara, čujem dobro i svakog dana vežbam, pola sata mora da se vežba. Tako je i moj suprug Mlađa vežbao. Radim vežbe za održavanje tela. Svaki dan radim čučnjeve. Mogu da uradim po 10 čučnjeva. Morate i noge da vežbate kao i ruke. Uopšte se ne osećam kao da imam 100, već kao da imam jedno 70 -80 godina - rekla je svojevremeno Branka.

 

Branka je preminula u 105. godini života
Branka je preminula u 105. godini života foto: Ana Paunković

Takođe, Branka je više puta pričala kako nikada nije imala nezdrave navike, što joj je verovatno pomoglo da doživi duboku starost. Za razliku od njenih prijateljam među kojima posebno ističe svoju venčanu kumu Miru Stupicu, nikad se nije prepuštala alkoholu ili cigaretama.

 

- Moja kuma Mira je samo pušila, pušila. Ja nikada cigaretu nisam zapalila, čašicu alkohola popila. Nikada nemojte da pušite, to utiče na zdravlje. Mira moja, mnogo mi nedostaje. Dva dana pre nego što će otići na onaj svet bila sam kod nje. Pričale smo mnogo. A, onda su mi nakon toga javili da ne dolazim da ne može nikog da primi. Mira je samo zaspala i otišla - ispričala je Branka svojevremeno za domaće medije.

 

 

makonda-tracker