ljubav za ceo život

"Eh, koliko smo se voleli..." Muž Branke Veselinović preminuo je pre 11 godina, ali je s njim pričala svake noći

0

Pred spavanje, slavna glumica imala je obavezan ritual pored fotografija pokojnog supruga i najveće ljubavi u njenom životu

Branka Veselinović poživela je više od 104 godine
Branka Veselinović poživela je više od 104 godinefoto: Ana Paunković

Legendarna glumica Branka Veselinović preminula je u 105. godini, javili su domaći mediji.


Zvanično najstarija glumica na svetu rodila se 1918, poslednje godine Prvog svetskog rata, u Novom Bečeju, a izgradila je karijeru o kakvoj sanjaju svi glumci.


Igrala je u više od stotine predstava, kao i u više od 50 filmova i televizijskih serija.


Čak i u poznim godinama, bila je vrlo aktivna, kovala planove za budućnost i redovno odlazila u pozorište i na kulturne događaje i odbijala da se zatvori u četiri zida.

 

Branka Veselinović i u poznim godinama je posećivala pozorište i nasmejana pozdravljala sve koji bi joj prišli da joj ukažu poštovanje
Branka Veselinović i u poznim godinama je posećivala pozorište i nasmejana pozdravljala sve koji bi joj prišli da joj ukažu poštovanjefoto: Ana Paunković

Ostala je jaka i nakon smrti supruga Mlađe 2012. godine iako ju je tuga ophrvala.


Eh, moj Mlađa, koliko smo se voleli... – rekla je glumica u jednom intervjuu.


Kako je slavna Branka Veselinović istakla, i pre nego što su se zaljubili, svi oko njih videli su da su oni jedno za drugo.


Svi su glasali za našu ljubav. Kada smo igrali momka i devojku u „Ribarskim svađama” u pozorištu, naša kasnije kuma Mira Stupica govorila je: „Što ste lep par, što se vi ne uzmete?“ I prođe neko vreme i mi se venčasmo – ispričala je Branka.

 

Mlađa Veselinović bio je ljubav Brankinog života
Mlađa Veselinović bio je ljubav Brankinog životafoto: Nebojša Mandić

Kako je objasnila, od supruga je uvek imala nešto pametno da čuje.


Mlađa je bio intelektualac, veliki gospodin, govorio je nekoliko jezika, školovao se na Kembrdžu, glumio, prevodio – izjavila je ona.


U njenom domu u Beogradu Mlađine fotografije nalazile su se na svakom koraku, a u predsoblju je imao gotovo oltar.


To je moja mala crkvica i svako veče pričam sa njim. Sećanja! Mnogo mi nedostaje. Tuga je golema kada velika ljubav ode. Mlađa me je u svemu podržavao. Patim i dan-danas za njim. Svesna sam da ne mogu da ga vratim. Svaki dan s njim razgovaram. Možda su suviše emotivne reči koje mu upućujem, ali toliko smo se voleli. Svaku noć pre spavanja se pozdravimo rečima: „A sada idem da lalam” – ispričala je Branka za Puls.

 

Mlađa Veselinović bio je ljubav Brankinog života
Mlađa Veselinović bio je ljubav Brankinog životafoto: Vladimir Šporčić

Kako je ispričala, sa suprugom je proputovala ceo svet, a poželela je i da ostane u Americi, ali je Mlađina potreba za domovinom pobedila.


– Ostavili smo svoje pozorište na četiri meseca, dali svoje uloge drugima da nas zamene dok smi mi igrali „Majku hrabrost” na engleskom. Predstave su bile pune do poslednjeg mesta. Bilo je veličanstveno. Htela sam da ostanem, da živimo tamo, ali moj muž je rekao da se vraćamo kući. Spakovali smo kofere i ponovo došli u Srbiju – izjavila je ona.

 

 

makonda-tracker