"ZALJUBLJEN SAM U SVOJU ZEMLJU"

"Ja krvarim PLAVO": Da li ste znali da Stefanos Cicipas vuče korene i iz OVE evropske zemlje?

0

Stefanos Cicipas je najuspešniji grčki teniser svih vremena i uvek ističe koliko je ponosan na svoje grčko poreklo. Ipak, malo ko zna da sa majčine strane vuče korene iz još jedne evropske zemlje.

Stefanos Cicipas je ponosan na svoje grčko poreklo
Stefanos Cicipas je ponosan na svoje grčko poreklofoto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Upravo se iga finalni meč na Australijan Openu, a mi svi držimo palčeve našem najboljem teniseru Novaku Đokoviću koji će pokušati da ovaj turnir osvoji po 10. put.

 

Na tom putu će morati da savlada grčkog tenisera Stefanosa Cicipasa

 

Mladi teniser (24) se od 4. godine bavi tenisom, a kako je jednom prilikom otkrio tek od 9. godine se ozbiljnije bavi ovim sportom. Tada je osvojio prvi turnir u Normandiji i stvari su krenule da se menjaju, ali ga do tada tenis nije mnogo privlačio.

 

Stefanos Cicipas je jedini grčki igrač u istoriji koji je osvojio titulu u pojedinačnoj konkurenciji na ATP svetskoj turneji ili se probio među prvih deset tako da je on najuspešniji grčki teniser svih vremena.

 

Rođen je 12. avgusta u Atini i često se hvali svojim grčkim poreklom. On je ponosni Grk koji je "zaljubljen" u svoju zemlju. 

 

Grčka je ono što sam ja. Ja krvarim plavo. Ne razumem kako se neki momci ne osećaju tako prema svojoj zemlji. Da li se šališ? Svako treba da bude ponosan na to odakle dolazi– napisao je on u kolumni na sajtu ATP-a.

 

– Ipak, lako je voleti Grčku. Imamo najneverovatniji, najbogatiji jezik koji vam omogućava da se tako dobro izrazite. Imamo predivne pejzaže, vodu, plaže, istoriju. Imamo ljubazne građane gde god da krenete. Zaljubljen sam u svoju zemlju. – dodao je Cicipas.

Iako je ponosan na svoje grčko poreklo i koristi svaku priliku da to istakne, malo ko zna da Stefanos Cicipas sa majčine strane ima ruske korene.

 

Naime, njegova majka je Ruskinja Julija Salnikova i ona je bila vrhunska teniserka 1980-ih godina.

 

A da je sport prosto "zapisan" u njegovim genima pokazuje između ostalog i neverovatan uspeh njegovog dede sa majčine strane.

 

On je u njegovoj porodici za sad ostvario najveći uspeh.

 

Sergej Salnikov bio je jedan od najvećih sovjetskih fudbalera i osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. godine igrajući fudbal.

 

 

makonda-tracker