"tog dana je trebalo da izgubim život"

Tenisom se bavi od 4. godine, otac mu je spasao ŽIVOT: Ko je Stefanos Cicipas, Novakov "ljuti" protivnik?

0

Majka Stefanosa Cicipasa je jednom prilikom ispričala da je on na svet došao sa podignutom rukom kao teniser, a on je nekoliko puta istakao da mu je tetka mnogo finansijski pomogla na početku karijere.

Stefanos Cicipas se od treće godine bavi tenisom.
Stefanos Cicipas se od treće godine bavi tenisom.foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Naš najbolji teniser Novak Đoković plasirao se u finale Australijan Opena pobedivši Tomija Pola i u nedelju će pokušati da osvoji titulu na ovom takmičenju po 10. put.

 

Poslednju prepreku na tom putu mu predstavlja Grk Stefanos Cicipas  (24) koji je od 2019. godine postao pravo otkriovenje u tenisu kada je osvojio završni masters turnir u Londonu i pokazao da ima sve kvalitete da se nađe među najboljima.

 

Stefanos Cicipas je rođen 12. avgusta 1998. godine u Atini i odrastao je u hotelskom kompleksu Astera Vuljagmeni, gde su njegovi roditelji bili instruktori tenisa. 

Njegova majka Ruskinja Julija Salnikova je bila vrhunska teniserka 1980-ih godina, njegov otac Apostolos Cicipas je teniski trener. 

 

Da je sport najveća ljubav u njegovoj porodici govori i to da su i njegovi braća i sestra Petros, Pavlos i Elisavet takođe u svetu tenisa. 

 

Najveći uspeh u njegovoj porodici je zasad ostvario njegov deda Sergej Salnikov, koji je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. godine igrajući fudbal.

 

Stefanos se tenisom bavi od malih nogu, došao je sa njim u kontakt od 4. godine.

Ipak, u jednom intervjuu je svojevremeno izjavio da ga do 9. rođendana, kada je osvojio prvi turnir u Normandiji, tenis nije mnogo privlačio.

 

Mali Stefanos je doživeo pravi košmar kada je prilikom jednog turnira u Heraklionu odseo u jednom hotelu pored mora, pa je otišao da se kupa i zamalo se utopio. 

 

Spasio ga je otac, a nakon toga, kako kaže ceo život mu se promenio i maksimalno se posvetio tenisu.

 

 - Moj prijatelj i ja smo plivali na ostrvu Krit i jaka struja nas je povukla. Plivali smo snažno, ali nismo mogli da se odupremo struji i ona je počela da nas vuče, a mi smo bili iscrpljeni. Tada je zaplivao moj otac i obojici nam je spasao život. Tog dana je trebalo da izgubim život. Ja u oca imam apsolutno poverenje, bezuslovnu veru u šta god da mi on kaže. Ono što se desilo samo je ojačalo ljubav i poverenje između nas dvojice i dokazalo da žrtve koje podnosimo nisu uzaludne. Da smo se tog dana udavili, otišli bismo zajedno. Moj otac je heroj. Taj događaj mi je promenio život, dao mu je drugačiju perspektivu. Psihološki me je iz korena izmenilo - opisao je Stefanos Cicipas

 

  • Otac mu je trener

 

Njegov otac je, kada je Stefanos imao 11 godina, dao ostavku na svom tadašnjem poslu i počeo da trenira sina. 

 

Mnogo mi je pomoglo da putujem na turnire sa ocem, bilo bi mi mnogo teze putovati sa nekom nepoznatom osobom – rekao je Stefanos.

  • Tetka mu je bila velika finansijska podrška

 

Na početku karijere dosta mu je tetka pomogla, jer kako je priznao Stefanos bilo je poteškoća u tom smislu. 

 

–  Cena putovanja je veoma velika i nije bilo podrške od teniske federacije Grčke ili nekog drugog sponzora. Srećom, sestra moje majke je bila u stanju da nam pomogne, za šta sam jako zahvalan  –  rekao je on, prenose grčkenovosti.com.

 

  • Majka je odmah znala da je stvoren za velike stvari

 

Interesantno je da je njegova majka jednom prilikom za New York Times izjavila da je od Stefanosovog rođenja znala da je predodređen da uradi velike stvari u tenisu. 

 

– Verujte mi, doktor koji mi je pomogao da rodim ovo dete, rekao mi je da je Stephen izašao s visoko podignutom rukom, poput tenisera. Oduvek sam znala da će nešto uraditi u vezi tenisa, ali nisam znala sta –rekla je ona.

 

 

makonda-tracker