afere i tragedije

OSVETU drugog muža video je CEO SVET, srodnu dušu srela 12 godina pre smrti: Uzbudljiv život nekadašnje prve dame SAD-a

0

Pričalo se da je bila sa deverom, preživela je smrt supruga i sina u istoj godini, a poslednjih 12 godina Džeki Kenedi spoznala je istinsku ljubav.

Džon i Džeki Kenedi su se venčali 1953. godine, a iako su spolja bili par za primer, njihov brak su obeležile brojne afere
Džon i Džeki Kenedi su se venčali 1953. godine, a iako su spolja bili par za primer, njihov brak su obeležile brojne aferefoto: KEYSTONE Pictures / Zuma Press / Profimedia - sa Kenedijem

Džeki Kenedi, rođena kao Žaklina Li Buvije, jedna je od najpopularnijih prvih dama SAD-a ikada, o njenom ljubavnom životu su se ispredale razne priče, čak se spekulisalo da je nakon smrti prvog supruga Džona Kenedija bila sa svojim deverom Robertom Kenedijem, u istoj godini kada je izgubila supruga preživela je i smrt deteta od dva dana... Malo je reći da je njen život bio ispunjen brojnim tragedijama i događajima koje prežive samo neki...Ali krenimo ispočetka...

 

Džeki Kenedi je rođena 28. jula 1929. godine u Sautempotnu u Njujorku.


Njen otac Džon je bio bogati broker sa Vol Strita, a majka Dženet je bila iz ugledne porodice.

 

Dženet je bila iskusan jahač, pa je svoju ćerku Džeki na konja stavila sa samo godinu dana, a do svoje 11. godine, ona je osvojila nekoliko državnih prvenstava.

 

Osim u jahanju, Žaklin je uživala i u čitanju, a pre nego što je krenula u školu, pročitala je sve dečje knjige sa svojih polica, pa se njena majka mislila da će njena ćerka jednog dana postati pisac.

Kada je napunila 10 godina, njeni roditelji su se razveli što je njoj veoma teško palo. Ali uprkos izazovnom periodu, okrenula se svom obrazovanju i interesovanjim. Pohađala je časove klasičnog baleta u staroj Metropoliten operi, a počela je i da uzima časove francuskog jezika.

 

Nakon završene srednje škole u Konektikatu, školovanje je nastavila u Njujorku gde je studirala istoriju, književnost, umetnost i francuski jezik. Svoju prvu godinu studiranja je provela u Parizu, gde je živela sa porodicom Renty. Ova godina u inostranstvu joj je mnogo prijala i otvorila joj je neka nova vrata i vidike.

 

Vratila se u SAD da završi poslednju godinu koledža prešavši sa Vasar Koledža na Univerzitet Džordž Vašington, jer je više volela da bude u gradu i blizu svoje porodice.

 

  • Posao fotografa i upoznavanje prvog supruga

 

Nakon studija je počela da radi kao fotograf za list "Washinton Times-Heradl". Lutajući gradom, fotografisala je ljude i postavljala im pitanja o svakodnevnim problemima. Među ljudima koje je intervjuisala nalazio se Ričard Nikson, a interesatno je da je Džeki "pokrila" i prvu inauguraciju Dvajta D. Ajzenhauera i krunisanje kraljice ELizabete II.

 

U tom periodu Dženet je upoznala Džona F. Kenedija, koji je tada bio kongresmen i ubrzo će biti izabran za senatora iz Masačuseca.

Džeki i Džon su se venčali 12. septembra 1953. godine u Njuportu, na Roud Ajldendu. Nakon medenog meseca u Meksiku, Kenedijevi su se vratili u Vašington. Na početku njihovog braka, Džon Kenedi je patio od bolova u leđima od fudbala i ratnih povreda i imaju je dve operacije.

 

  • Kandidatura za predsednika i dva nesrećna slučaja

 

Dok se oporavljao, gospođa Kenedi ga je ohrabrila da napiše knjigu o nekoliko američkih senatora koji su rizikolvali svoje karijere da bi se borili za stvari u koje su verovali.

 

Knjiga Profiles in Courage, nagrađena je Pulicerovom nagradom za biografiju 1957. godine, a iste godine, rođeno je njihovo prvo dete Karolina.

1 / 5 Foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Pre toga su iza njih bile dve teške godine budući da je Džeki pobacila 1955. godine, a godinu dana kasnije na svet donela mrtvorođeno dete.

 

U januaru 1960. godine, senator Džon F. Kenedi je objavio svoju kandidaturu za predsednika SAD-a, a iste godine u novembru kada je postao američki predsednik, gospođa Kenedi je rodila njihovo drugo dete, Džona Ficdžeralda Kenedija Mlađeg.

 

  • Prva dama SAD-a

 

Džon Ficdžerald Kenedi je 20. januara 1961. položio zakletvu da postane 35. predsednik nacije. Džeki Kenedi je postala prva dama SAD-a i sve je činila kako bi bila dostojna svoje nove uloge i bila je možda i najpopularnija prva dama u istoriji, ali njeni prioritet su uvek bila deca i muž.

 

Kako je rekla jednom novinaru: Ako se šalite sa podizanjem svoje dece, mislim da nije važno šta god da radite dobro.

Njen najtrajniji doprinos bio je njen rad na vraćanju Bele kuće u njenu originalnu eleganciju i na zaštiti njenih poseda.

 

Kenedijevi su doneli novi, mladalački duh u Belu kuću, za koju su verovali da bi trebalo da bude mesto za proslavu američke istorije, kulture i dostignuća.

 

Kao prva dama, Žaklin Kenedi je planirala važne večere i događaje u Beloj kući i pozvala umetnike, pisce, naučnike, pesnike i muzičare da se druže sa političarima, diplomatama i državnicima.

 

Gospođa Kenedi je takođe uticala na svet mode. Njen jedinstven i istančan osećaj za stil učinio ju je trendseterkom.

Kako bi bila što bolja prva dama, Džeki Kenedi je dosta putovala sa suprugom, predstavljajući SAD u inostranstvu.

 

Međutim, iako su spolja bili brak za primer i Džon je bio svestan koliko Džeki doprinosi njegovom dobrom imidžu, u njihovom braku nije sve bilo potaman.

 

Pričalo se da ju je suprug varao na svakom koraku, a jedna od najpoznatijih afera je bila sa glumicom Merilin Monro.

 

Kada je glumica jednom pozvala Žaklinu Kenedi i rekla joj da joj je Džon obećao brak, prva dama je bila odlučna i smirena.

Merilin, udaj se za Džona, useli se u Belu kuću, budi prva dama sa svim dužnostima. Tad ću se ja odseliti, ali ti ćeš dobiti sve probleme 

 

  • U istoj godina izgubila dete i supruga

 

Džeki Kenedi je u avgustu 1963. godine rodila njihovo treće dete Patrika Buvijea Kenedija, međutim dečak je preminuo dva dana kasnije usled posledica teške plućne bolesti.

 

Dok se još oporavljala od ovog gubitka, zadesila ju je još jedna strašna tragedija. Dok su Džon i Džeki Kenedi 22. novembra 1963. godine bili u Dalasu i prolazili automobilom pored gomile ljudi, odjeknuli su pucnji.

 

Predsednik Kenedi je ubijen i preminuo je na njenim rukama, a Dženet je postala udovica sa 34 godine.

Samo 99 minuta nakon ubistva supruga, stajala je pored Lindona Džonsona u svom krvlju umrljanom roze kompletu koji je postao deo istorije, jer ga nije skinula ni 24 časa nakon ubistva jer je želela da na taj način ubica "vidi šta je uradio Džonu". 

 


Po povratku u prestonicu, Džeki  je nadgledala planiranje sahrane svog muža, koristeći mnoge detalje sahrane Abrahama Linkolna vek ranije. Njeno tiho dostojanstvo (i pogled na njeno dvoje male dece koja stoje pored nje tokom ceremonije) izazvali su izliv divljenja Amerikanaca i celog sveta.

 

  • Spekulacije da je bila sa deverom

 

Najveću podršku pružio joj je dever Bobi, Džonov mlađi brat, poznatiji kao senator Robert F. Kenedi. Još uvek se pamti kako je on bio uz svoju snahu na sahrani, dok je skrhana stajala ispod crnog vela.


Jedina osoba koju je Džeki ikada volela... bio je Robert Kenedi – rekao je jednom prilikom njen prijatelj i poznati američki intelektualac Gor Vidal.

 

 

Kad su počeli da se ljube, stavio je jednu ruku na njenu dojku, a drugu u donji deo bikinija – rekla je Haringtonova, koja je imala sama imala avanturu s Bobijem Kenedijem. – Bila sam šokirana. Bilo je jasno da Bobi spava sa svojom snahom. napisala je Meri Harington, članica visokog društva tok vremena koja je tvrdila da je svojim očima videla par kako razmenjuje nežnosti na imanju Kenedijevih u Palm biču na Božić 1964. godine

 

  • Brak sa 23 godina starijim Aristotelom Onazisom

 

Godine 1968. Žaklin Kenedi se udala za 23 godine starijeg grčkog brodskog magnata Aristotela Onazisa.


I on ju je varao, i to s muzičkom divom Marijom Kalas.


Grčki bogataš ubrzo nakon venčanja hteo je razvod od nekadašnje prve dame, ali nije mogao da ga dobije zbog nedostatka razloga po tadašnjim grčkim zakonima.

Ubrzo je pripremio osvetu za svoju suprugu. Javio je novinarima da se Džeki kupa gola na grčkom ostrvu Skorpiosu i oni su je snimili i bila je javno ponižena.

 

Tada je dobila i sramotni nadimak "žbun od milion dolara".

 

Kada je g. Onazis umro 1975. godine, ostala je udovica drugi put. Sada kada su njena deca bila starija, Žaklin je odlučila da započne novu karijeru.

 

Prihvatila je posao urednika u Viking Pressu u Njujorku, a kasnije je prešla u Doubledai kao viši urednik. Uživala je u uspešnoj izdavačkoj karijeri sve do kraja života.

 

Nakon Onazisove smrti još uvek zvanično udata Džeki pronašla je i poslednjeg muškarca sa kojim se njeno ime povezuje - Maurisija Tempelsmana. Mnogi su rekli kako su njih dvoje bili srodne duše i suđeni jedno drugom da provedu poslednje godine života zajedno. Sa njim je, napokon, pronašla i sreću.

Zajedno su proveli 12 srećnih godina, sve do njene smrti 1994. godine kada je preminula usled posledica od raka krvi. 

 

Žaklin Buvije Kenedi Onazis je sahranjena pored  predsednika Kenedija na nacionalnom groblju Arlington izvan Vašingtona.

 

makonda-tracker