šta je ISTINA?

SMRT DŽONA KENEDIJA I DALJE JE MISTERIJA: Ovo su SVE teorije ZAVERE koje se vezuju za najintrigantnije UBISTVO 20. veka

1

Na današnji dan, 29. maja 1917. godine u Bruklinu rođen je Džon F. Kenedi - 35. predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

foto: Profimedia
foto: Profimedia


Kenedi je bio najmlađi i prvi katolički predsednik Amerike. U obraćanju naciji na inauguraciji izgovorio je sada već čuvene rečenice:

 

„Amerikanci, moji sugrađani, nemojte pitati šta vaša zemlja može učiniti za vas. Pitajte šta vi možete učiniti za svoju zemlju!”


Mladost, energija i šarmantna porodica doneli su Kenediju svetsku slavu i podstakli idealizam čitave generacije, za koju je Kenedijeva Bela kuća postala poznata kao „Kamelot”. Otkrića o njegovoj uticajnoj porodici i ličnom životu, posebno ona koja se tiču njegovih vanbračnih afera, ukaljala su njegov lik u kasnijim godinama. Kenedija je 22. novembra 1963, dok se vozio u automobilskoj povorci u Dalasu, Teksas, snajperskom puškom ubio Li Harvi Osvald (Osvalda je dva dana kasnije u policijskoj stanici ubio Džek Rubi). Taj atentat smatra se najozloglašenijim političkim ubistvom u XX veku.


Mnogo se spekulisalo o načinu na koji je ubijen.


Prema zvaničnoj verziji, Kenedija je ubio bivši američki marinac Li Harvi Osvald, koji je na njega pucao iz obližnje zgrade.


Svirepo ubistvo poznatog demokratskog lidera za stalno je transformisalo američku politiku. Džon i njegova supruga Džeki vozili su se Dalasom u otvorenoj limuzini, kada je na predsednika izvršen atentat.

 

Pročitajte i: TVRDI DA JE NJEN OTAC DŽON KENEDI — ALI TO JE SAMO DEO: Ćerka princeze Jelisavete Karađorđević ostavila planetu bez reči


Prema zvaničnoj verziji, Kenedija je ubio bivši američki marinac Li Harvi Osvald, koji je na njega pucao iz obližnje zgrade.

 

Komisija o atentatu na predsednika Kenedija, poznata nezvanično kao Vorenova komisija, koju je 29. novembra 1963. uspostavio Lindon Džonson kako bi rasvetlila atentat, ustanovila je da je Osvald delovao sam, a 1970-ih je utvrđeno da, iako je Osvald taj koji je pucao, predsednik Kenedi je najverovatnije ubijen kao rezultat zavere.


Pojedini kritičari tvrde da Osvald uopšte ni nije bio umešan i da mu je smešteno, a razvile su se mnoge teorije zavera i nije se pojavio ni jedan drugi alternativni osumnjičeni. Dva dana posle atentata, samog Osvalda je ubio Džek Rubi.


Osvald je umro 24. novembra 1963. u "Parkland Memorial" bolnici, u kojoj je, dva dana ranije, umro Džon Kenedi.

 

ZVANIČNA VERZIJA

 

Dok je Vorenova komisija zaključila da je Kenedija ubio Harvi koji je delovao sam, tri druge istrage, 1968, 1975. i 1978-79. potvrdile su zaključak komisije da je DŽ. J. K. ubijen sa dva hica sa leđa.

 

Mada, treća istraga navela je da postoji velika verovatnoća da je drugi napadač pucao u Kenedija i da je "verovatno ubijen kao rezultat zavere". Ovaj zaključak je pre skoro sedam godina odbacio tim istoričara i penzionisanih službenika tajne službe, koji su koristili najnoviju digitalnu tehnologiju za analizu svih dostupnih filmova i ponudili "kategoričnu potvrdu" da je Osvald delovao sam.

 

Ali, mnogi misle da ova zvanična verzija nije tačna.

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker