njegova smrt ju je slomila

NIKAD ne bi pogledao Merilin da ga je ona dovoljno želela: Sve tajne misterioznog odnosa Grejs Keli i Džona Kenedija

0

O njihovom poznanstvu postoji mnogo spekulacija, a ono što je sigurno poznato jeste da je Grejs jednom ušla u Kenedijevu bolničku sobu maskirana u medicinsku sestru...

 

foto: - / Everett / Profimedia
foto: - / Everett / Profimedia

Nakon ubistva Džona F. Kenedija 1963. godine, mnoge poznate ličnosti pričale su pohvalno o pokojnom predsedniku Amerike, a jedna od onih koji su dali emotivni intervju i prisetili se Kenedija bila je Grejs Keli, princeza od Monaka i nekadašnja holivudska glumica.


Slavna oskarovka je sa Polom Galikom o svom odnosu sa Kenedijem govorila dve godine kasnije, 1965. godine, a audio-zapis ovog intervjua pronađen je u kolekciji snimaka u bostonskoj Predsedničkoj biblioteci i muzeju Džona F. Kenedija, koja danas broji više o 1.200 intervjua o političaru stradalom u atentatu.

 

Ona je u tom trenutku već devet godina bila u braku s princem Renijeom III, a svog sagovornika je ugostila u Kneževskoj palati, gde je 1961. godine bila domaćica prilikom Kenedijeve posete Monaku.

 

Grejs Keli, Venčanica Grejs Keli, Renije III
foto: Profimedia

Za nju, Džon F. Kenedi bio je više od američkog predsednika — on je bio sećanje na detinjstvo, dom i bezbrižnost. Naime, i Kenedi i ona poticali su iz bogatih porodica irskih emigranata, vrlo uticajnih i među najimućnijima na istočnoj obali. Njihovo odrastanje teklo je na sličan način, a katolička crkva bila je izuzetno važna u slučaju obeju porodica. Oboje su rano stekli svetsku prepoznatljivost i odvojili se od svojih roditelja i oboje su postigli velike stvari.

 

Kako je Grejs istakla, vest o atentatu na Kenedija joj je teško pala.


On je bio tako snažna veza s domom... Bilo je to kao da sam izgubila člana porodice. Svako je imao osećaj kao da ga dobro poznaje, makar sliku koju je odavao u javnosti i za šta se zalagao. To su bile iste one stvari koje smo kao deca učeni da poštujemo i za koje treba da se borimo... Ugrejao bi nam srce i ispunio ga hrabrošću — rekla je tada Grejs Keli.

 

Džon Kenedi, Merilin Monro
foto: Profimedia

Iako je bilo spekulacija da su se poznavali od ranije, Kelijeva je u tom intervjuu istakla da su se prvi put sreli tek nakon što je on postao predsednik, kao i da pamti jednu simpatičnu anegdotu. Naime, Kenedi i ona su razgovarali o politici, kada se predsednik Amerike iznenada okrenuo i pitao je: "Nosite Živanši?", a ona je zaista bila u haljini tog brenda.

 

Koliko je to pametno od vas, gospodine predsedniče! Kako to znate? — pitala ga je, a on je odgovorio:


O, ja sam prilično dobar u tome, sada kada je moda važnija od politike i mediji obraćaju više pažnje na Džekinu odeću nego na moje govore.

 

Džeki Kenedi
foto: Profimedia

Dugo se u holivudskim krugovima spekulisalo da je Kenedi bio smrtno zaljubljen u princezu Grejs i da nikada ne bi ni pogledao Merilin Monro da je imao šansu kod nje, kao i da bi ona bila njegova prva dama da ju je samo sreo ranije.


U prošlosti se mnogo pričalo o tome kako su Džeki Kenedi i Grejs Keli bile ljubomorne jedna na drugu. Na kraju krajeva, iza prepoznatljivog stila gospođe Kenedi stajao je Oleg Kasini, dizajner koji je bio bivši ljubavnik Grejs Keli i jedna od njenih najvećih ljubavi. To nikada nije potvrđeno, ali jeste zabeleženo više fotografija na kojima se Kenedi i Grejs gledaju očarano, zbog čega su se pojavile glasine da Džeki ne podnosi princezu od Monaka jer joj je jasno da je njen suprug slab na nju.

 

1 / 5 Foto: Everett Collection Col / Everett / Profimedia


Ono što jeste sigurno je to da je Džeki jednom pozvala Grejs da poseti Džona u bolnici posle operacije, i to maskirana u medicinsku sestru! Glumica tada nije bila udata, a političar je bio "samo" senator. Kelijeva je pristala i ušla je u sobu ležerno i praveći se da je zaposlena u bolnici, sve dok on nije shvatio da je pred njim jedna od najpoznatijih i najlepših žena sveta.

 

Šta je potpuna istina o odnosu Džona Kenedija i Grejs Keli verovatno nećemo saznati nikada, ali jedno je sigurno — ona je umela da ostavi utisak i američki predsednik teško da je bio ravnodušan na nju u "Živanšiju".

 

 

 

makonda-tracker