legendarni umetnik

Ženio se 5,6, a možda i 7 puta, ali se u ulozi oca ostvario samo jednom: Evo kako izgleda JEDINI SIN Bate Paskaljevića

0

Čuveni glumac je rođen na današnji dan pre tačno 100 godina 

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Za legendarnog Mihajla Batu Paskaljevića čuli su svi širom granica nekadašnje velike Jugoslavije. Za života je odigrao preko 200 uloga, ali su ga one najveće, glavne često zaobilazile.

 

Uprkos tome što ga nisu htele glavne uloge on je činio da njegove, one sporedne postanu zauvek upamćene. Iako za maestralnu glumu nije dobio mnogo nagrada možda najveće njegovo priznanje jeste to što ga se publika rado seća čak iako nije među živima skoro dve decenije

 

Mihajlo Paskaljević Bata rodio se 1923. godine u Požarevcu, u porodici grčkih doseljenika, ali se njegova porodica brzo preselila u Kruševac, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. 

 

 

Još kao dečak je maštao da postane glumac, a imao je veliku sreću da mu se ta želja i ostvari. Glumačku karijeru gradio je 55 godina, igrao je u više od 80 igranih filmova, 60 TV serija, 50 drama i komedija.

 

Svoju prvu, a ispostaviće se i jedinu, glavnu filmsku ulogu imao je 1954. godine, kada je igrao je Jerotija Pantića u ekranizaciji Nušićeve komedije „Sumnjivo lice“ u režiji Soje Jovanović.

 

Kolege su ga često zadirkivale da je najveća tvrdica među glumcima. Po pozorišnim klubovima često se moglo čuti da je Bati lakše izvaditi zub iz vilice nego dinar iz novčanika.

 

Kralj sporednih uloga Bata Paskaljević
Kralj sporednih uloga Bata Paskaljević foto: Youtube Printscreen

 

Ratnih godina Bata je uspeo upiše Muzičku akademiju, Odsek za glumu, koji ,u je pomogao u ostvarenju svojih snova. Bata je u više navrata znao da kaže da mu je jako smetalo što su ga u školi zadirkivali zbog njegove nacionalnosti, zivkajući ga „Grče, Grče“. Tada je rešio da svoje prezime Paskalj „produži“ onim našim „vić“ i tako se obračuna sa svojom frustracijom.

 

Uprkos tome što ga je bio glas da je velika škrtica Bata tri stvari nikad nije odbijao: ulogu, čast u kafani i žene. O njemu vlada mišljenje da je bio i veliki ženskaroš. Prema navodima iz domaćih medija Bata se ženio pet puta, mada ima onih koji tvrde da je zapravo šest ili čak sedam puta stao pred matičara.

 

 

Poslednju suprugu Faniku upoznao je u kafani.

 

– Upoznali smo se slučajno. Posle sahrane svratio sam na piće u kafanu Kosovski božur. Tu sam odmah primetio plavokosu konobaricu Faniku. Pitao sam je da se vidimo te večeri. Otišao sam tek pošto je pristala. Na sastanak sam došao ranije skoro pun sat kako ne bi imala vremena da pobegne – ispričao je Bata.

 

U trećem braku sa Brazilkom Renildom dobio je sina Zoju koji živi u Nemačkoj.

 

Bata Paskaljević je sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

 

makonda-tracker