SVAKU ŽENU JE ODBOLOVAO

Kralj sporednih uloga NIKAD nije odbijao 3 stvari: Život Mihajla Bate Paskaljevića je pravi ljubavni brodolom

0

Mihajlo Bata Paskaljević je kralj sporednih uloga i svakom filmu ili seriji u kojoj se našao, ostavio je autentičan pečat.

foto: Youtube Screenshot
foto: Youtube Screenshot

Mihajlo Bata Paskaljević je preminuo pre 16 godina, ne dočekavši premijeru svog poslednjeg filma Pljačka Trećeg rajha. On je bio omiljen i publici i kolegama, a njegov život je jako uzbudljiv, naročito kada je u pitanju ljubav.

 

Čuveni Bata je uvek bio spreman za šalu, a među glumcima se pričalo da je on bio velika tvrdica, pa se moglo čuti da je Bati lakše izvaditi zub iz vilice nego dinar iz novčanika.

 

Iako je priželjkivao da postane glumac, ipak je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a tokom rata se prebacio na Muzičku akademiju, odsek gluma. Tih godina su se tako okupljali talentovani glumci u  klasama čuvenih profesora.

Zanimljivo je i da je svoje prezime Paskalj rešio da produži jer su ga deca zadirkivala, pa je tako nastalo Paskaljević koje je poznato do danas. Govorio je da postoje tri stvari koje nikad neće odbiti: ulogu, čast u kafani i žene. 

 

Upravo je njegov ljubavni život pun inspiracije za pisanje. Neki kažu da se Bata ženio i sedam, osam puta. Poznato je da je njegova treća žena bila Brazilka Renilda i sa njom ima sina Zoju koji živi u Nemačkoj. Zbog nje ga je otac izbacio iz kuće jer nije mogao da dozvoli da mu sin bude oženjen "belosvetskom ženskom". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by • Filmirano (@filmirano)

Njegova poslednja supruga Fanika i on upoznali su se u jednoj kafani nakon sahrane na kojoj je bio, a mlada i šarmantna plavuša ga je odmah osvojila.

 

– Radila sam tad u kafani "Kosovski Božur". Sećam se, bio je prohladan oktobarski dan. Bata je svratio u jednoj žutoj jakni, posle jedne sahrane, da popije piće i da se malo ugreje. Insistirao je da se vidimo posle mog radnog vremena. Rekoh "dobro", računajući da ću da pobegnem, međutim nisam imala priliku da zbrišem jer je Bata došao pre ugovorenog vremena, a kafana je imala jedan jedini izlaz - ispričala je Fanika jednom davno.

Pričalo se i da je Bata bio jako ljubomoran, pa je Fanika morala da napusti posao konobarice, a na vratima porodičnog stana je stajao zanimljiv natpis:

 

"Ako zvoniš ti na vrata, otvoriće samo Bata. Ako upitaš gde je Fani, Fani je u kafani."

 

Bata Paskaljević je uvek govorio kako za njega ne postoji život bez ljubavi, bio je svestan toga da mora stalno da bude zaljubljen u nekog kako bi opstao. Bata je bio zauvek mlad i smatrao je da je život bez ljubavi samo jedna obična dosadna i prazna stvar.

 

– Često ponavljam sebi, ako u mom životu nije bilo pet mladosti, onda je sigurno bilo pet ludosti. Zaljubljivao sam se više puta i to su te fatalne stvari kod mene. Svaku svoju ljubav sam odbolovao. To je znak da sam svaku ženu voleo - ispričao je svojevremeno za Jugopapir.

 

 

makonda-tracker