ništa ne bi bilo isto

Aleksandar Berček nije bio PRVI izbor: Da li znate ko je trebalo da glumi Miška u filmu "Ko to tamo peva"?

0

Kultni jugoslovenski film "Ko to tamo peva" izgledao bi potpuno drugačije.

foto: Printscreen/Youtube/Klasik Srbija
foto: Printscreen/Youtube/Klasik Srbija

Film "Ko to tamo peva" jedan je od kultnih jugoslovenskih filmova, čije replike maltene svi znamo napamet.

 

Priča o tragikomičnim nezgodama putnika u jednom dotrajalom autobusu koji vozi za Beograd iz provincije svetlost dana je ugledao 1980. godine.

 

Ovo delo koje je rađeno po scenariju Dušana Kovačevića za kratko vreme je osvojilo srca gledala ispred malih ekrana, a Pavle Vujisić, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, Aleksandar Berček, Slavko Štimac, Taško Načić, Danilo Bata Stojković su ovaj film učinili remek-delom jugoslovenske kinematografije.

Nakon što je Goran Paskaljević odustao od režiranja filma, ta čast je pripada reditelju Slobodanu Šijanu.

 

Međutim, danas je malo poznato da su neke uloge bile ponuđene drugim glumcima. 

 

Tako je na primer, uloga Miška Krstića koju je maestralno odigrao Aleksandar Berček, zapravo bila ponuđena Bogdanu Dikliću.

 

Ulogu Miška Krstića sam namenio Bogdanu Dikliću, ali njegovo tadašnje matično pozorište nije ga pustilo na snimanje, pa je morao da odbije. Zbog toga sam ulogu vozača ponudio Aleksandru Berčeku koji je odmah prihvatio – rekao je svojevremeno Šijan.

Kasnije je i Bogdanu Dikliću bio žao što nije prihvatio ovu ulogu. 

 

– Tada sam u pozorištu glumio u predstavi „Rat i mir„, zbog čega me nisu pustili da odem na kasting za ulogu Miška. Sećam se da mi je Kovačević rekao bi voleo mene da vidi kao Miška, i celog života mi je žao što mu nisam udovoljio. Istina, da sam tada prihvatio tu ulogu, verovatno ne bih mogao da igram Mirka u „Maratonci trče počasni krug“ što je, takođe, jedna od uloga koja mi je obeležila karijeru – otkrio je svojevremeno Bogdan Diklić.

.

 

makonda-tracker