uzburkao srpsku javnost

Svađa decenije ne jenjava, Filip otvoreno o ocu i maćehi: Princ PROGOVORIO o raskolu u srpskoj kraljevskoj porodici

0

U protekih nekoliko meseci svađa na srpskom dvoru postala je sve češće predmet pisanja medija 

foto: Zorana Jevtić, Nemanja Nikolić, Dragana Udovičić
foto: Zorana Jevtić, Nemanja Nikolić, Dragana Udovičić

Čini se da se strasti na srpskom dvoru ne smiruju. Protekla godina bila je ispunjena čarkama, svađama i raskolom između kralja Aleksandra Karađorđevića i Filipa Karađorđevića

 

Po svemu sudeći njihova mišljenja i stavovi se i dalje razilaze, a sukobu se ne nadzire kraj. Tome svedoči i intervju princa Filipa Karađorđevića koji je nedavno objavljen u listu "Danas".

 

U njemu princ je izneo svoje viđenje problema koji razara porodične odnose i produbljuje jaz između oca i sina. Kroz to izlaganje princ Filip je pokušao da objasni gde se kriju njihova neslaganja.

 

 

- Abdikacija mog starijeg brata princa Petra jeste bila iznenađenje za širu javnost, ali nije bila iznenađenje za članove naše porodice. Petar nam je želju za takvim svojim činom dugo najavljivao. S obzirom da je to bio njegov lični i suvereni čin i odluka, njegova je bila i odluka da se to desi u Sevilji, gde već godinama živi. Na meni je bilo da čujem glas i ispoštujem želju svoga brata - započeo je priču princ Filip.

 

On je objasnio da starešina Kraljevskog doma, kralj Aleksandar mora da dopusti da se čuje glas svakog člana kraljevske porodice.

 

Aleksandar Karađorđević
Aleksandar Karađorđevićfoto: Zorana Jevtić

 

- To već godinama nije slučaj i to mora da se promeni ukoliko zaista želimo jedinstvo Doma Karađorđevog, a ja vrlo pouzdano znam da to žele gotovo svi članovi kraljevske porodice koji gotovo da uopšte i nemaju komunikaciju sa Dvorom - objašnjava princ i dodaje:

 

- Lično sam stava da je dobro i neophodno sačuvati i poštovati porodični pravilnik u delu koji čuva tradiciju i kontinuitet porodice. Međutim, ja kao princ naslednik i sin mog oca prestolonaslednika Aleksandra nemam uvid i nisam uključen u sve ono u čemu bih morao da učestvujem - kaže princ Filip.

 

Prema njegovim rečima svađa Aleksandra i Filipa Karađorđevića izazvala je još neke nepravde na koje je princ Filip sada upozorio.

 

Filip Karađorđević sa suprugom
Filip Karađorđević sa suprugomfoto: Zorana Jevtić

 

- Na dvorskom sajtu nećete videti ni aktivnosti princa-naslednika i njegove porodice, iako ste svedoci naše prilično dinamične društvene aktivnosti. Oni koji uređuju zvaničan sajt kraljevske porodice ne predstavljaju nas toj istoj javnosti. Ali ne samo na sajtu, već i na društvenim mrežama kraljevskog dvora - kaže Filip.

 

 

I tu nepravdama koje su učinjene prema njemu i njegovoj porodici nije kraj.

 

- Eto to je samo jedan segment i primer koliko stvari na nivou kraljevskog doma ne funkcionišu onako kako bi trebalo i tu leži i odgovor na pitanje zašto Karađorđevići nisu bili prisutni na proslavama mnogih jubileja važnih ne samo za državu već i za dinastiju - istakao je princ.

 

Princ Filip Karađorđević sa suprugom
Princ Filip Karađorđević sa suprugom foto: Milan Maricic/ATAImages

On se osvrnuo i na njegov lični odnos sa britanskom kraljevskom porodicom, a odgovor na to pitanje još više je razbuktao strast kojom je govorio o lošim odnosima sa ocem. 

 

- Lično moji odnosi sa britanskom kraljevskom porodicom su hladni. Moj otac ima daleko bliže i prisnije odnose sa njima budući da mu je pokojna kraljica Elizabeta bila kuma, a da je sa sadašnjim kraljem Čarlsom Trećim išao u školu. Međutim, te svoje dobre odnose sa Vindzorima nije preneo i na nas, svoje sinove. Ipak, s druge strane, imam odlične odnose sa Kraljevskom kućom Španije, sa kojom je moja majka u bliskim rođačkim odnosima - rekao je princ Filip.

 

 

makonda-tracker