Najveća svađa na srpskom dvoru dovela do razdora: Znate li zašto su se posvađali Aleksandar i Filip Karađorđević?

0

Polovinom ove godine u porodici Karađorđević došlo je do problema, koji, reklo bi se, i dalje ne jenjavaju 

foto: Zorana Jeftić
foto: Zorana Jeftić

Domaći mediji preplavljeni su naslovima o tome kako se u porodici Karađorđević slavila njihova krsna slava koja je bila pre nekoliko dana.

 

Mnogi su se zapitali šta je to što se dešava na srpskom dvoru i zašto otac i sin ne slave zajedno već su kolače nosili odvojeno, na dva kraja grada.

 

Naime, u kraljevskoj porodici došlo je do problema nakon abdikacije princa Petra Karađorđevića koji je prestol predao svom mlađem bratu. Tada je usledila svima dobro poznata svađa Aleksandra i Filipa Karađorđevića, ili blaže rečeno razmirica zbog koje otac i sin, navodno, već godinama nemaju komunikaciju.

 

Pre izvesnog vremena prestolonaslednik je uputio kritiku medjima i onima koji izvrću istinu, ipak nikada nije demantovao da problem postoji.

 

- Sve porodične stvari će se rešavati tamo gde i treba da se rešavaju - unutar porodice. I ja ću se, kao starešina kraljevskog doma, postarati da tako i bude. Mi ne živimo život iz bajke, jer takav postoji upravo samo u bajkama. O Katarini i odnosu sa mojim sinovima tek nema polemike, pa ona je ta koja ih je zajedno sa mnom odgajala i izvela na životni put i na tome sam joj neizmerno zahvalan - rekao je ranije Aleksandar, dok su i Filipova zvanična saopštenja bila vrlo slična na tu temu.

 

Filip Karađorđević sa suprugom
Filip Karađorđević sa suprugomfoto: Milan Maricic/ATAImages

 

-Imam vrlo česte i vrlo prisne odnose sa gotovo svim članovima kraljevske porodice Karađorđević. Najčešće sa knezom Mihailom koji sa porodicom živi u Topoli, ali i sa knezom Đorđem, knezom Vladimirom, kneginjom Jelisavetom - izjavio je on.

 

Iako su i otac i sin tvrdili da među njima postoje razilaženja koja nisu nerešiva. činjenica je da su poslednjih godina njih dvojica odbijali da se sretnu na javnim događajima.

 

 

Oni su se pre izvesnog vremena pojavili zajedno sa suprugama Katarinom i Danicom na obeležavanju rođendana kraljice Elizabete u britanskoj ambasadi u Beogradu.

 

Tada se pisalo da su otac i sin konačno rešili da se pomire, ali najnovije fotografije pokazuju da ipak nije tako. Njih dvojica su krsnu slavu Svetog Andreja Prvozvanog proslavili odvojeno. Umesto da budu uzor naciji koju bi da predvode, Karađorđevići su okretali kolač i na dvoru i na Oplencu, jer nije pomoglo ni posredovanje patrijarha Porfirija, koji je oca i sina prošle nedelje doveo za isti sto. Dok otac tvrdi da podele nema, sin ističe da neće da bude ničiji dekor.

 

Filip Karađorđević, Aleksandar Karađorđević, Danica Marinković, Cile Marinković
foto: Zorana Jevtić

 

Liturgiju u dvorskoj kapeli na Dedinju služio je patrijarh Porfirije, a pored prestolonaslednika Aleksandra i supruge mu princeze Katarine, bila je njena sestra Beti Rumeliotis. Nijednog drugog Karađorđevića nije bilo. Većina Karađorđevića koji žive u Srbiji lomila je kolač u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, u zadužbini kralja Petra I, uz sveštenstvo Oplenačkog namesništva, a po blagoslovu poglavara SPC.

 

Uz princa Filipa bili su i supruga princeza Danica, sin princ Stefan, knez Mihailo (sin kraljevića Tomislava) sa suprugom kneginjom Ljubicom, ćerkama Natalijom i Isidorom i majkom princezom Lindom. Tu je bila i kneginja Sara Anastasija. Na slavu su došli i roditelji princeze Danice, slikar Cile Marinković i Beba.

 

makonda-tracker