SVET NAM JE ZAVIDEO

Ova BEOGRADSKA SVADBA je zasenila sjaj EVROPSKIH DVOROVA: Kako su Srbi dobili svoju NAJVOLJENIJU KRALJICU

1

Nakon što se završio Prvi svetski rat i kada je stvorena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, Aleksandar Karađorđević je već bio uveliko spreman za ženidbu.

foto: Wikimedia Commons
foto: Wikimedia Commons

Sa svoje 34 godine, od 1921. godine bio je kralj, ali nije imao svoju kraljicu. Njegova ženidba nije bila samo njegova briga, već je postala ozbiljno državno pitanje.

 

U izbor njegove supruge uključio se ceo politički vrh, a ono o čemu su svi polemisali bilo je pitanje da li kraljica treba da bude žena "iz naroda" ili princeza ili knjeginja sa nekog od evropskih dvorova.

 

 

Do tada su vladari najčešće ženili Srpskinje, pa je odlučeno da je bolje da se Aleksandar oženi nekom strankinjom, kako bi podigao međunarodni ugled kraljevine.

 

Izbor je bio veliki, ali je on na kraju odlučio da oženi princezu Mariju, jednu od najlepših i najobrazovanijih princeza tadašnje Evrope.

 

Princeza Marija je imala visoko poreklo, a bila je poznata i po nadimku Minjon. Školovala se na najprestižnijim školama, a njena baka po majci je bila sestra ruskog cara Aleksandra III, a deda po majci drugi sin britanske kraljice Viktorije.

 

 

Princeza je, kako se priča, bila oduševljena našim kraljem i odmah je bez razmišljanja pristala na brak.

 

Marija je odmah počela da uči srpski jezik i do trenutka polaska za Beograd već je vladala osnovama i mogla je da se sporazumeva.

 

Venčanje iz bajke

 

Kada je sve bilo ugovoreno, beogradski zvaničnici su se bacili na spremanje venčanja i uređenje grada. Organizacija je poverena našem proslavljenom komediografu Branislavu Nušiću, tada upravniku Umetničkog odseka Ministarstva prosvete.

 

 

Na kraljevsku svadbu u Beogradu svoje izaslanike poslale su mnoge države. Predstavnike su poslali čak i Persija, pa i daleki Japan, a doputovao je i gost iz Austrije, sa kojom je do pre četiri godine Srbija ratovala.

 

Kako bilo, bilans je na kraju delovao skoro nestvarno – 24 sata uoči venčanja u Beograd je doputovalo više od 20.000 ljudi!

 

 

Po mladu i njene roditelje, niz Dunav do Oršave, kralj je uz ogromnu pratnju poslao svoju jahtu “Aleksandar”. Pristajanje broda u luku u Beogradu pozdravili su topovi sa Kalemegdana – sto jednim plotunom, a svoju izabranicu, tasta i taštu dočekao je i mladoženja Aleksandar.

 

Novom limuzinom kralj je odveo verenicu u dvorske odaje. Venčanje je bilo zakazano za sutradan.

 

 

makonda-tracker