prikazuje ih u drugačijem svetlu

Emitovan je prvi i poslednji put 1969. godine: Šta skriva dokumentarac koji je Elizabeta II zabranila nakon premijere

0

Davne 1969. godine snimljen je dokumentarni film o kraljevskoj porodici koji je nakon premijernog emitovanja, zabranjen.

foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Britanska kraljevska porodica je pokušavala na razne načine da se približi narodu, pa je u tu svrhu snimljen dokumentarni film o njihovom životu, a oni su tamo prikazani u opuštenim izdanjima, kakvim dotad niko nije imao prilike da ih vidi.

 

Očekivalo se da publika nakon gledanja tog filma počne i da saoseća sa članovima kraljevske porodice i da shvati njihove "patnje". međutim, film se emitovao samo jednom.

Prošle godine, na nepoznat način, film se pojavio na mrežama, a nakon reakcije britanske monarhije, ubrzo je skinut, međutim, iznova su se pojavljivali snimci koji su opet skidani i sve u krug...

 

Dokumentarac, prigodno nazvan „Kraljevska porodica“ (Royal Family), radio je javni servis te zemlje, BBC. Projekat je započet 1968. i najpoznatija porodica na svetu snimana je gotovo godinu dana. Premijerno je emitovan 21. juna 1969. godine na britanskom javnom servisu. Dokumentarac je te večeri gledalo više od 350 miliona ljudi.

 

1 / 10 Foto: Profimedia

 

Samo je kraljica Elizabeta II mogla da dozvoli ponovno emitovanje filma, ali ona to nikada nije učinila u svojoj sedam decenija dugoj vladavini. Delić dokumentarca je prikazan i u trećoj sezoni serije Kruna.

 

Osim što kraljica Elizabeta II objašnjava zašto je diplomatu nazvala „gorilom“, kako, tada, princ Čarls pravi dresing za salatu, a dvorjanin u Bakingemskoj palati hrani konja šargarepom u jednoj od scena iz filma, čiji je delić dostupan na internetu, princeza Ana jadikuje zbog dokumentovanja svakodnevice ove dinastije.

– Ne znam kako ovo lepo da kažem, ali nikada mi se nije sviđala ideja o filmu o kraljevskoj porodici. Zaista mislim da je to rđava zamisao. Interesovanje javnosti za nekoga od trenutka kada se rodio toliko je veliko da ti to dozlogrdi - istakla je princeza Ana, koja nimalo nije uživala tokom snimanja filma.

 

 

makonda-tracker