hrabre i ponosne

Sigurni smo da ćete se IZNENADITI! Ovako izgleda tradicionalna nošnja Avganistanki ― i ovih dana je PREPLAVILA internet

0

Ne, one NISU samo žene u crnim burkama! Hrabre žene Avganistana preplavile su društvene mreže fotografijama svoje tradicionalne nošnje

foto: Lizette Potgieter / Shutterstock.com
foto: Lizette Potgieter / Shutterstock.com

Još uvek nije sasvim jasno kakve su restrikcije talibani ovog puta pripremili ženama, ali jedna je već stupila na snagu: naređeno je nošenje hidžaba u školama. Avganistanke su, međutim, rešile da odmah pokažu da se neće lako pokoriti pred novim režimom, ekstremnim, mizoginim i surovim.


Talibani su, kako su nedavno preneli strani mediji, dozvolili ženama da se školuju, iako u odvojenim učionicama kako ne bi provodile vreme s muškarcima, a obavezno je nošenje hidžaba, kako nastavnicama, tako i studentkinjama.


Avganistanke su zato pokrenule online kampanju koju prati hešteg #DoNotTouchMyClothes ("Ne diraj mi odeću"), kao i #AfghanistanCulture, a cilj je da se svet upozna (a talibani podsete) tradicionalne ženske nošnje u ovoj zemlji.

 

Ukoliko "proguglate" tradicionalnu avganistansku odeću, a niste upoznati s kulturom i istorijom ove zemlje, najverovatnije ćete ostati zatečeni. Oku naviknutom na fotografije žena skrivenih iza crnih i tamnoplavih burki pravo je iznenađenje da nošnja Avganistanki podrazumeva obilje boja! Reč je o haljinama ukrašenim zanimljivim i komplikovanim vezovima, interesantnih krojeva, jedinstvenih šara i dezena, a jedno im je zajedničko: boje, boje, boje! Opšte šarenilo tradicionalne ženske nošnje u Avganistanu snažan je kontrast uobičajenim crnim burkama.

 

Jedna od žena koje su pokrenule ovu kampanju je Bahar Jalali, nekadašnja profestorka koja je radila na jednom američkom univerzitetu u Avganistanu.

 

Ovo je avganistanska kultura. Nosim tradicionalnu avganistansku haljinu ― napisala je ona u opisu fotografije za koju je pozirala u zelenoj nošnji sa svetlozelenim i plavim cvetovima izvezesnim na crvenoj pozadini.

 

Ona je istakla da burke i hidžabi nemaju nikakve veze sa istorijom i tradicijom njene zemlje.


Nijedna žena se nikad nije oblačila ovako u istoriji Avganistana. Ovo je sasvim strano avganistanskoj kulturi. Objavila sam ovu fotografiju radi informisanja, edukacije i odbacivanja dezinformacija koje propagiraju talibani ― dodala je Jalalijeva.


Njenim stopama su pošle mnoge njene hrabre sugrađanke, a među njima i novinarka Bi-Bi-Sija Sodaba Hadaire.

Pa, kako se oblače Avganistanke, pitaju. Ovako ― napisala je i istakla da je njena šarena haljina kojom dominira tirkizna nijansa najkonzervativnije moguće izdanje u tradiciji njene zemlje.


Mnoge žene iz Avganistana podelile su svoje haljine i istakle da je njihov narod zaljubljen u boje, kao i da je čak i avganistanska zastava šarena.

 

 

 

 


 

 

makonda-tracker