tek što je došao na presto

Operacija će nositi posebno ime, jako značajno za svet: Već poznati detalji sahrane kralja Čarlsa

0

Kralj Čarls III još nije ni krunisan, a Velika Britanija već radi na planu koji će aktivirati onog dana kad on umre.

foto: Victoria Jones / AFP / Profimedia
foto: Victoria Jones / AFP / Profimedia

Nakon smrti kraljice Elizabete II mnogo toga se promenilo, a za početak na tronu je novi kralj, Čarls III sa kraljicom suprugom Kamilom. Kraljica Elizabeta je vladala sedam decenija, a operacija koja se bavila danima nakon njene smrti nazvana je Londonski most i sastavljena je još 60-ih godina.

 

Reklo bi se kralj Čarls III samo što je krunisan, a već se prave planovi šta posle njegove smrti, međutim, Velika Britanija je jasna kada je to u pitanju. Nisu u pitanju samo godine, već i samo pravilo koje ne dopušta da kraljevstvo bude iznenađeno, a samim tim i kontroliše da li je sve organizovano po protokolu.

- Nažalost, od sutra ujutro počinje ozbiljno planiranje za operaciju Menai Bridge. Sahrana kralja Čarlsa će imati dosta sličnosti sa sahranom njegove majke - rekao je bivši kraljvski izaslanik Simon Morgan.

 

Ova operacija je dobila ime po prvom visećem mostu na svetu koji se nalazi u 

Velsu. 

 

Princ Čarls, Kamila Parker
foto: Globe Photos/mediapunch/Shutterstock Editorial

Podsetmo, operacija Londonski most je podrazumevala protokol od deset dana nakon kraljičine smrti. Svaki dan se nazivao dan D, a tokom tih dana morala su se poštovati striktna pravila koja važe za celu naciju. Kraljica Elizabeta II je preminula 8. septembra u dvorcu Balmoral u 97. godini života, a sahrana je održana deset dana kasnije sa svim počastima.

 


 

makonda-tracker