pogledajte

Da li znate britanska pravila nakon smrti kraljice? Pošto je umrla u Škotskoj, biće aktivirana operacija "Jednorog"

1

Kraljica Elizabeta II je preminula u 97. godini.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Velika Britanija, a i svetska javnost bile su zabrinute danas kada se pojavila vest da je kraljica Elizabeta II pod medicinskim nadzorom, pa su se mnogi pitali i koliko je ozbiljno stanje žene koja vlada 70 godina.

 

Ono što je zanimalo mnoge jeste šta će se desiti kad umre kraljica, kakva je procedura i pravila. Poznato je da postoji tzv. operacija Londonski most u kojoj se nalazi protokol koji nalaže šta treba da se radi nakon smrti kraljice.

 

Taj dan će se nazivati Dan D, a svaki sledeći će nositi nazi D+1, D+2...

Kraljevska palata će izdati "zvanično saopštenje" kojim će vest biti dostavljena javnosti. Ministri i visoki službenici će dobiti mejl od sekretara kabineta čiji nacrt glasi: "Poštovane kolege, sa tugom pišem da vas obavestim o smrti Njenog Veličanstva Kraljice". Po prijemu mejla, zastave širom Vajthola će biti spuštene na pola koplja.

 

Sadržaj koji nije hitan neće biti objavljivan na društvenim mrežama, a kraljevska porodica će objaviti planove za sahranu koja će biti održana deset dana kasnije.

 

Premijer će biti prvi član vlade koje će dati izjavu. Svi ostali članovi vlade ne smeju ništa da komentarišu dok se premijer na oglasi. Ministarstvo odbrane će organizovati salutiranje oružjem na svim pozdravnim stranicama. Biće proglašen nacionalni minut ćutanja. Potom će se novi kralj Čarls obratiti naciji.

 

Kraljica Elizabeta II, Kraljica Elizabeta
foto: No10 Crown Copyright / eyevin / Eyevine / Profimedia

Dan D+1

U 10 ujutru, dan nakon kraljičine smrti, Savet za pristupanje - koji uključuje visoke vladine ličnosti - sastaje se u palati Sent Džejms da proglasi Čarlsa za novog suverena. U 15.30 časova premijer i Kabinet imaće audijenciju kod novog kralja. Ministrima će biti rečeno da ne dovode svoje supružnike.

 

Dan D+2

Kraljičin kovčeg će biti donet u Bakingemsku palatu. Ako kraljica umre u Sandringamu, njenoj rezidenciji u Norfolku, u istočnoj Engleskoj, telo će kraljevskim vozom biti preneto do stanice Sent Pankras u Londonu, gde će njen kovčeg dočekati premijer i ministri iz kabineta.

Ako umre u Balmoralu u Škotskoj, biće aktivirana operacija "Jednorog" što znači, da će njeno telo biti preneto u London kraljevskim vozom što je pre moguće. S obzirom da je kraljica preminula u Škotskoj, biće aktivirana ova operacija.

 

Kraljica Elizabeta II, Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Dan D+3

Ujutru će kralj Čarls primati saučešća u Vestminster holu.

 

Dan D+4

Čarls će primati saučešća u Severnoj Irskoj.

 

Dan D+5

Povorka od Bakingemske palate do Vestminsterske palate odvijaće se svečanom rutom kroz London. U Vestminster holu biće održana služba nakon dolaska kovčega.

 

Kraljica Elizabeta II, Venčanica kraljice Elizabete, Venčanje kraljice Elizabete
foto: Profimeda

Dan D+6 do Dan D+9

Kraljičino telo će ležati u Vestminsterskoj palati tri dana, u operaciji kodnog imena "Pero". Njen kovčeg će biti izložen na podignutoj kutiji poznatoj kao katafal usred Vestminster hola, koji će biti otvoren za javnost 23 sata dnevno. Ulaznice će biti izdavane za VIP osobe kako bi one mogle da imaju svoje termine.

 

Dan D+10

Sama sahrana će biti održana u Vestminsterskoj opatiji. U podne će širom nacije biti održana dva minuta ćutanja. Ceremonije će biti održane u Londonu i Vindzoru. Kraljica će biti sahranjena u Memorijalnoj kapeli kralja Džordža VI.

 

 

makonda-tracker