princeza pokazala šta je stil

Bili su i na ispraćaju koji je samo za najbliže: Karađorđevići na sahrani Elizabete II sve dirnuli moćnom porukom (FOTO)

5

Na sahrani kraljice Elizabete II prisustvovala je srpska kraljevska porodica, prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević i njegova supruga princeza Katarina.

foto: ATA Images
foto: ATA Images

Sahrana kraljice Elizabete II okupila je visoke zvaničnike širom sveta, a među okupljenima su bili i prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević sa suprugom princezom Katarinom.

 

Aleksandar II Karađorđević je kumče kraljice Elizabete, pre 77 godina ga je krstila upravo ona dok je bila još princeza, ali to nije jedina veza koja ih spaja. Osim kumovske veze, srpska i britanska kraljevska porodica su povezane na još jedan način. Naime, Aleksandar I Karađorđević se oženio princezom Marijom, ćerkom rumunskog kralja Ferdinanda Hoencolerna. Inače, Marija je bila unuka Alfreda, vojvode od Edinburga, drugog sina britanske kraljice Viktorije.

Prvi sin kralja Aleksandra I i kraljice Marije, Petar II Karađorđević je bio praunuk britanske kraljice Viktorije, sa majčine strane. Nakon emigriranja u London, 1945. je dobio sina Aleksandra kom je kuma bila kraljica Elizabeta II.

 

Aleksandar II i princeza Katarina su se pojavili u Londonu na državnoj sahrani kraljice, a naš prestolonaslednik je utiske podelio na društvenim mrežama. Princeza Katarina se pojavila u svedenom i elegantnom crnom izdanju, koje je upotpunila sa zanimljivim komadima nakita. 

- Moja supruga Princeza Katarina i ja prisustvovali smo danas u Londonu državnoj sahrani Nj.V. kraljice Elizabete II, moje kume.

Prethodnog dana, u nedelju, 18. septembra, bili smo na prijemu za kraljevske porodice i šefove država, koji su priredili Njihova Visočanstva Kralj Čarls III i kraljica supruga Kamila u Bakingemskoj palati. Istog dana smo takođe odali poštu pokojnoj kraljici na odru u Vestminsterskom holu. Ovo je veoma tužan dan, dan kada smo rekli poslednje zbogom i oprostili se od moje kume, izuzetnog monarha koji je neizbrisivo obeležio vreme u kojem živimo, kao najduže vladajući suveren Ujedinjenog kraljevstva. Preminula je, ali će sećanje na nju večno živeti, a svi koji smo je poznavali brižljivo ćemo čuvati to sećanje. Zahvalan sam na svim trenucima koje smo zajedno podelili, na njenim ljubaznim i brižnim rečima i na njenoj ljubavi. Siguran sam da će moj dragi ujak, Nj.V. kralj Čarls III biti dostojan sledbenik svoje velike majke, i znam da će on, sa istom odanošću i odlučnošću koju je imala kraljica Elizabeta II, služiti svom narodu i svojoj zemlji kao monarh Ujedinjenog kraljevstva i ostalih krunskih zemalja Komonvelta. Kraljičin sjajan, izuzetan primer vodiće ga u obavljanju njegove važne dužnosti - napisao je Aleksandar.

 

Inače, princ i princeza su prisustvovali i privatnom ispraćaju kraljice u kapeli Svetog Đorđa, a ovom događaju, koji je zatvoren za javnost, prisustvuju samo najbliži.

 

 

makonda-tracker