ona ga je i krstila

Aleksandar II Karađorđević se oprostio od kraljice: Da li znate koje sve veze spajaju ove dve kraljevske porodice?

0

Brojni svetski zvaničnici, poznate ličnosti, ali i stanovnici Velike Britanije opraštaju se od kraljice Elizabete II koja je preminula u 97. godini.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Najpre je vest o stavljanju kraljice Elizabete II pod medicinski nadzor uzdrmala javnost i zabrinula mnoge, naročito jer se ovako nešto ne bi objavilo da stanje već nije bilo ozbiljno.

 

Ono od čega su mnogi strepeli se i desilo. Kraljica Elizabeta II je preminula u 97. godini u svom dvorcu u Škotskoj. Velika Britanija je aktivirala operaciju Londonski most, koja podrazumeva protokol nakon što umre kraljica, a novi kralj je njen sin, Čarls.

Postoji bezbroj asocijacija na kraljicu Elizabetu II, neke od njih su i njene godine provedene na tronu, svi događaji koje je ispratila i dočekala u sedam decenija dugoj vladavini, ali i veza sa srpksim prestolonaslednikom Karađorđevićem.

 

Aleksandar II Karađorđević je kumče kraljice Elizabete, pre 77 godina ga je krstila upravo ona dok je bila još princeza, ali to nije jedina veza koja ih spaja.

 

- Moja kuma Njeno visočanstvo kraljica Elizabeta, tada Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Elizabeta krstila me je zajedno sa svojim ocem, njegovim visočanstvom kraljem Džordžom VI u Londonu - napisao je on na svom Fejsbuk nalogu pre dve godine.

Kao i mnogi drugi i Aleksandar Karađorđević se oprostio od kraljice.

 

- Sa velikom tugom i žalošću sam primio vest o smrti svoje drage kume, Njenog Veličanstva kraljice Elizabete druge. Moja supruga, moja porodica i ja šaljemo svoje molitve Gospodu da joj podari večni mir u svome Carstvu, i upućujemo najdublje saučešće mojim dragim rođacima, Njegovom Veličanstvu kralju Čarlsu i svim ostalim članovima kraljevske porodice Ujedinjenog Kraljevstva. Delim njihovu tugu u ovim teškim trenucima. Uvek ću se rado sećati njenog izvanrednog duha, mudrosti i odvažnosti. Poznato je koliko je kumstvo bitno za nas Srbe, to je posebna, sveta veza i zato mi sve ovo tako teško pada. Njena posvećenost služenju svojoj zemlji i narodu je pravi primer uloge monarha u današnjem svetu. Ona će duboko nedostajati njenom narodu i svim ljudima na svetu koji su imali zadovoljstvo da poznaju ovu neverovatnu ženu, koja je bila i ostaće uzor i inspiracija - napisao je prestolonaslednik.

Kraljica Elizabeta je bila sprečena da prisustvuje venčanju Filipa i Danice Karađorđević, dok je njihova kuma bila prestolonaslednica Švedske, Viktorija. Osim kumovske veze, srpska i britanska kraljevska porodica su povezane na još jedan način. Naime, Aleksandar I Karađorđević se oženio princezom Marijom, ćerkom rumunskog kralja Ferdinanda Hoencolerna. Inače, Marija je bila unuka Alfreda, vojvode od Edinburga, drugog sina britanske kraljice Viktorije.

 

Prvi sin kralja Aleksandra I i kraljice Marije, Petar II Karađorđević je bio praunuk britanske kraljice Viktorije, sa majčine strane. Nakon emigriranja u London, 1945. je dobio sina Aleksandra kom je kuma bila kraljica Elizabeta II.

 

 

makonda-tracker