izazvali su lavinu komentara

"Besni rat, a oni imaju vremena da se slikaju za Vog": Bračni par Zelenski na meti osude nakon novog intervjua

3

Supruga ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog odlučila je da javno progovori o strahotama koje proživljavaju njeni sunarodnici tokom rata u Ukrajini

foto: EPA-EFE/Toms Kalnins
foto: EPA-EFE/Toms Kalnins

Supruga ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Olena Zelenska godima se bavi pisanjem komedija i nikada nije želela da bude na sceni, već se uvek trudila da bude iza nje.

 

Za razliku od nje, njen suprug Vladimir Zelenski, nekadašnji komičar, a danas predsednik Ukrajine voleo je da bude u centru pažnje.

 

Ipak, kako su se prilike u Ukrajini drastično promenile od kako ju je Rusija napala  24. februara, Zelenska se, ne svojom voljom, iznenada našla u centru pažnje medija.

 

 

- Ovo su bili najstrašniji meseci u mom životu i životu svakog Ukrajinca - rekla je ona.

 

- Iskreno, mislim da niko nije svestan šta nas je snašlo. Ipak, radujemo se pobedi. Ne sumnjamo da ćemo pobediti. I to je ono što nas drži - naglasila je ona.

 

Od kada je počeo ratu u Ukrajini uloga prve dame je izbila u prvi plan. Zelenska je prve mesece rata provela u skrivanju, kao i njen muž. Olena sada ima 44 godine i veliki teret na svojim leđima.

 

Zato je odlučila da izađe u javnost kako bi pokazala pravo lice svoje nacije – lice žena, lice majki, empatično ljudsko lice.

 

Olena Zelenska, Vladimir Zelenski
foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

U Ukrajini su desetine hiljada žena bile na prvim linijama fronta, učestvujući u borbama, a prva dama ove zemlje ih je bodrila i podržavala.

 

Ona je nedavno otputovala u Vašington, u nezvaničnu, nenajavljenu posetu, i sastala se sa predsednikom Džoom Bajdenom, prvom damom Džil Bajden i državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

 

Tamo se obratila Kongresu, obrativši im se kao majka i ćerka, a ne samo kao prva dama. Pokazala je slike ukrajinske dece koja su ubijena od ruskih raketa, uključujući četvorogodišnjaka sa Daunovim sindromom.

 

- Tražim nešto što nikada ne bih želela da tražim: tražim oružje — oružje koje se ne bi koristilo za vođenje rata na tuđoj zemlji, već za zaštitu nečijeg doma i prava da se živi probudi u tom domu - rekla je ona.

 

Biti prva dama nije uloga koju je Zelenska ikada želela da igra.


- Velika medijska pažnja mi je teško pala - priznala je Zelenska.

 

Olena i Vladimir su se upoznali u srednjoj školi, počeli su da se zabavljaju na univerzitetu i imali su život pun zabave i sreće pre nego što je on osvojio predsedničku funkciju 2019. godine.

 

Olena Zelenska, Vladimir Zelenski
foto: EPA-EFE/Toms Kalnins

 

Tada se sve okrenulo, a njihov porodični život je postao potpuno drugačiji. Kada je rat počeo on je morao da beži, a ona je sa decom tražila način da spase živu glavu.

 

I u tim teškim danima, navodi se u intervjuu, Zelenska je imala mnogo obaveza, a trudila se i da ispuni sve što se od prve dame očekivalo.

 

Nakon što je intervju objavljen, društvene mreže su preplavljene komentarima na račun čitave situacije. Neki su je osudili, dok su je drugi podržali...

Ipak, čini se da je to nije mnogo doticalo, jer je želela da ispriča svoju stranu priče i celom svetu pokaže kakvo je zaista stanje u njenoj zemlji.

 

- Moj dnevni raspored je bio prenatrpan, nisam imala vremena da sedim i razmišljam o lošim stvarima - rekla je ona.

 

Pomagala je svom sinu oko onlajn škole, igrali su društvene igre i čitali.

 

Zelenska neko vreme nije mogla da komunicira ni sa suprugom, ni sa roditeljima. Pre rata, svaki dan je razgovarala sa svojom majkom telefonom.

 

Ona se osvrnula i na supruga.

 

Njemu je mnogo teže u tom pogledu. On pati. A onda to rade i moja deca, jer ne mogu da se vide - rekla je ona.

 

Ona je spomenula i trenutak kada je joj je Vladimir rekao da želi da počne da se bavi politikom.

 

- Poštovala sam njegov izbor i shvatila sam da je ovo važan korak za njega. Istovremeno sam osećala da će se moj život i život moje porodice radikalno promeniti. Promena je bila dugotrajna i prilično složena - rekla je.

 

Olena Zelenska, Vladimir Zelenski
foto: EPA-EFE/CARL COURT / POOL

- Živeli smo srećne živote i nikada nisam mislila da će se ovo dogoditi. Ali mi i dalje ne gubimo nadu.

 

- Ne mogu slobodno da posećujem ono što želim. Danas je odlazak u kupovinu san koji se ne može ostvariti - završila je s tugom u očima.

 

Nakon što je ovaj intervju ugledao svetlost dana, na društvenim mrežama su usledile burne reakcije čitalaca.

 

Mnogi od njih su je osudili, ali je bilo i onih koji su joj pružili podršku. 

 

 

 

 

 

makonda-tracker