bolan preokret

Bila je svesna i isprva delovala dobro, a onda... Ovo su POSLEDNJE REČI princeze Dajane pre smrti

1

Na prvi pogled, delovalo je kao da će majka princa Vilijama i princa Harija preživeti nesreću, ali je po dolasku u bolnicu i operaciji preminula

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ove godine, obeležava se 25 godina od smrti princeze Dajane, nekadašnje princeze od Velsa, koja je tragično preminula nakon saobraćajne nesreće u pariskom tunelu krajem avgusta 1997. godine.


Bivša supruga engleskog princa Čarlsa, prvog u redu za britanski tron, bežala je od paparaca sa svojim dečkom Dodijem al Fajedom, poznatim plejbojem i milionerom. U toj brzini i zbog niza okolnosti, ona je teško povređena i potom umrla u bolnici, dok su Al Fajed i vozač Anri Pol bili na mestu mrtvi.

 

Dajana je hitno i bezuspešno operisana u Parizu iste večeri, ali joj se stanje naglo pogoršalo i ubrzo je preminula.


Prošle godine, u susret godišnjici ove tragedije, "Dejli mejlu" se obratio Ksavije Gurmelo, vatrogasac koji se među prvima našao na mestu nesreće u pariskom tunelu. On je ispričao da isprva nije bio svestan da je žena kojoj pomaže ledi Dajana i da mu se učinilo da je ona dobro.

 

1 / 9 Foto: OTO: - / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA


Na engleskom je rekla: "O, moj Bože, šta se dogodilo?" — prisetio se on. — To sam mogao da razumem, pa sam pokušao da je smirim, uzeo sam je za ruku.


Gurmelo je pomogao da se Dajana izvuče iz automobila, a ona je potom prebačena u bolnicu, gde je preminula uprkos naporima lekara i brzoj reakciji svih uključenih. Istraga Skotland jarda pokazala je da je uzrok nesreće neoprezna vožnja, kao i da su putnici stradali jer nisu vezali pojaseve. Takođe, kasnije je otkriveno i da je Dajanin vozač bio pod dejstvom alkohola.

 

Jedini je preživio telohranitelj Trevor Res Džons, koji je jedini u vozilu bio vezan, ali se zbog povreda glave ne seća detalja. Odmah nakon nesreće, oko četiri ujutro, nazvali su Varfa, koji je iz Dorseta stigao u London. Kako je on objasnio u svojim memoarima, ljudi koji su brinuli o Dajaninoj bezbednosti nisu bili iskusni.

 

Trevor Res Džons je bio bivši vojnik koji nije prošao trening za čuvanje članova kraljevske porodice. Nije bio dovoljno kvalifikovan da bi čuvao osobu poput Dajane — istakao je on.

 

1 / 13 Foto: Harry Page / News Licensing / Profimedia


Varf je objasnio da je Trevoru princeza bila simpatična i puštao ju je da donosi previše odluka. On veruje da, kao prvo, nisu smeli da se "trkaju s paparacima", da su, kao drugo, svi morali da budu vezani i da je Dajana angažovala vozača koji je celog tog dana konzumirao alkoholna pića.


Dajana je prethodno odbila ponudu kraljice da je pripadnici škotske garde čuvaju 24 sata, što je, smatra Varf, bilo greška.

 

 

makonda-tracker