klasika

Bila je DECENIJAMA ispred svojih savremenica: 4 bezvremene haljine princeze Dajane koje bi mogle da se nose i danas

1

Dajana Spenser, princeza Dajana ili jednostavno princeza naroda danas bi proslavila svoj 61. rođendan.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Princeza Dajana rođena je kao plemkinja, a nije mogla ni naslutiti kakve sve životne preokrete joj je sudbina pripremila.

 

Dajanin život se promenio kada je imala 19 godina i upoznala princa Čarlsa, od tog trenutka je bilo određeno da ona postane tužna supruga i nesrećna ljubavnica. Princ Čarls je morao da se ženi, a njegova veza sa Kamilom nije bila pogodna za britansku kraljevsku porodicu, s obzirom da je ona katolkinja.

 

Život ove princeze je postao jako težak iako je bila u dvorcu, a već u drugoj godini braka je pokušala da se ubije... Okolnosti su se promenile kada je rodila decu, Dajana je bila žena koja je kršila mnoga kraljevska pravila, pa tako i ona koja su vezana za vaspitanje dece. Ona je želela da maksimalno učestvuje u odgajanju svojih sinova, da doji, a Vilijam i Hari su prvi članovi porodice koji su išli u državnu školu.

Ledi Di je uvek bila odevena sa stilom, a dokaz za to su i njene odevne kombinacije koje su danas aktuelne, a gotovo da ne prođe dan da se nešto ne piše o lepoj i nesrećnoj princezi koja je bila uvek elegantna i sofisticirana. Ono po čemu će se, između ostalog, pamtiti Dajana jesu svakako njene neverovatne haljine.

 

  • Venčanica princeze Dajane

 

Venčanje princa Čarlsa i princeze Dajane je bilo jako važno za celu monarhiju, a samu ceremoniju je pratilo više od 750 miliona ljudi u 74 zemlje. Raskošnu venčanicu su specijalno dizajnirali Elizabet i Dejvid Emanuel.

 

princeza Dajana
foto: Profimedia
  • Večera u Beloj kući 1985. godine

 

Za vreme predsedničkog mandata Ronalda Regana, Dajana i Čarls su bili u službenoj poseti, a tada je princeza pokazala i svoju umetničku stranu. Naime, ona je plesala sa tadašnjom zvezdom Džonom Travoltom, a crna haljina Viktora Edelstajna koju je tada nosila, prodata je na aukciji za 240.000 funti.

 

princeza Dajana
foto: Profimedia
  • Službena poseta Hong Kongu 1989. godine

 

Ketrin Voker je bila omiljenina Dajanina dizajnerka koja je za ovu priliku dizajnirala princezi specijalnu haljinu sa hiljadu perlica. 

 

princeza Dajana, Tijara
foto: Profimedia

Dajana je ovu belu kreaciju nazvala Elvisova haljina jer je podsećala na stil slavnog Elvisa Prislija.

 

Haljina princeze Dajane
foto: RC2 / Backgrid UK / Profimedia

 

  • Letnja zabava Serpetinske galerije 1994. godine

 

Ovo je jedno od legendarnih izdanja princeze, zablistala je u maloj crnoj haljini koja je naglasila njenu figuru, a kreaciju je potpisala grčka dizajnerka Kristina Stambolian. Nosila ju je kao odgovor na Charlesovo javno priznanje da godinama održava ljubavničku vezu sa Kamilom, te je tako ova haljina dobila i nadimak osvetnička.

 

princeza Dajana
foto: Profimedia

Princeza Dajana je bila i velika humanitarka, a nakon razvoda od princa Čarlsa ona je postala miljenica naroda i stalna meta medija, a nadimak kraljica srca je dobila kada se posvetila ljudima koji boluju od teških bolesti, bavila se razminiranjem, a čak je i prodala desetine svojih haljina i novac dala u humanitarne svrhe.

 

 

makonda-tracker