na današnji dan

Za sebe kaže da je ponesena "PRIMITIVNIM OSEĆANJIMA" i nikad nije imala sreće u ljubavi: Životna priča Seke Sablić

0

Na današnji dan pre 80 godina rođena je naša proslavljena glumica Jelisaveta Seka Sablić.

foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages
foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Jelisaveta Seka Sablić je živa legenda srpskog glumišta, važi za jednu od najvećih komičarki među glumicima, rođena je u Beogradu, a svoju karijeru je započela kao najbolje studentkinja u klasi profesora Mate Miloševića.

 

Seka je danas, zasigurno, jedna od najpopularnijih i najvoljenijih glumica cele Jugoslavije. Put ka blistavoj karijeri joj je otvorila uloga Kristine u kultnom filmu Maratonci trče počasni krug, a pored mnogobrojnih velikih uloga, mlađe generacije je pamte i kao sekretaricu Marijanu iz Srećnih ljudi.

 

Ne mogu se pobrojati sve Sekine velike uloge, ostvarila je zapažen uspeh u filmovima Rad na određeno vreme, Razvod na odrećeno vreme, Tesna koža 3, Sekula i njegove žene, Sekula se opet ženi...

 

Sa Nikolom Simićem je dobila nagradu glumački par godine za ulogu u ostvarenju Ljubav, navika, panika koje je ostvarilo veliku gledanost. Seka je dobitnica najprestinijih priznanja, Dobričin prsten i Žanka Stokić, kao dve nagrade koje su kruna karijere svakog glumca. Ali je i dobila nekoliko puta Zlatnog ćurana, nagradu Pavle Vuisić, Nušićevu, Sterijinu i još mnogo drugih nagrada.

Zanimljivo je poreklo Seke Sablić o kom ona skoro nikad nije htela da govori. Naime, njena majka Vera Avramović je rođena kako Meri Ašerović i poreklom je sefardska Jevrejka. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bufonerija (@bufonerija)

- Rođena sam u Beogradu, na Čuburi, u bolnici koja danas nosi naziv “Za majku i dete” u Tiršovoj ulici. Rodila sam se 1942. godine, u jeku rata i najstrašnijih opasnosti za mene, moju majku i oca, jer moja majka je bila Jevrejka - Sefardkinja sa Dorćola. Nikada tokom rata nije nosila žutu traku. Kada se udala za mog oca, Stevana, hrišćanina i preselila na Čuburu, roditelji su je se odrekli. Nije imala kontakta s njima sve dok njenu familiju, pet sestara sa decom, nisu odveli u logor na Sajmište - napisala je glumica u svojoj autobiografiji.

 

Na Akademiji je upoznala Dragana Nikolića, a kasnije on i Milena Dravić su joj postali najbolji prijatelji i kumovi. Još za vreme gimnazijskih dana je bila u dramskoj sekciji i jedan od osnivača amatersko gpozorišta Dadov. Seka je jednom prilikom rekla da joj je majka predviđala daktilografsku karijeru jer je smatrala da je gluma opasna po zdravlje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @balkanskim.sokakom

Članica Ateljea 212 je postala 1968. godine i nakon toga je počela da niže sve veće i zapaženije uloge.

 

Uloga u najvećem ostvarenju srpske kinematografije Maratonci trče počasni krug otvorila joj je put ka velikom uspehu, a snimanje ovog projketa prate i danas brojne legende. Najpoznatija je incident između nje i Bore Todorovića za koji se kaže da je Todorović prešao granicu profesionalizma tokom jedne scene sa Kristinom, pa je glumica zbog toga čak htela da napusti snimanje.

Seka nerado govori o svom privatnom životu i jednom prilikom je i naglasila da ne želi da iznosi nikakve detalje o svom poreklu i životu. Zoran Radmilović je govorio da je ona glumica koje se retko rađa. Seka je jednom izjavila da nikad nije imala sreće u ljubavi ni sa muškarcima i da prosto nije znala sa njima, a za to je smatrala zaslužnim vaspitanje koje je zasnovano na ruskoj književnosti i njihovim ljubavnim romanima.

 

Jelisaveta Seka Sablić za sebe često kaže da je impulsivna i ponesena "primitivnim osećanjima", te da često gunđa, što je sve suprotno od njenih likova, ali ističe i da, kad bi poprimila osobine svojih uloga, odavno bi bila u ludnici. Njen sin, Stefan Sablić, istaknuti je pozorišni reditelj, a Seka za sebe smatra da je bila stroga majka. 

 

 

makonda-tracker