i dalje očaravajuća

Generacije su UZDISALE zbog njene lepote: Ovako danas izgleda legendarna Jagodinka Simonović

1

Decenijama publika ne prestaje da se divi glumici koja je obeležila film "Varljivo leto '68", a nema sumnje da će mamiti uzdahe i budućim generacijama.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Od Vardara do Triglava, teško da ćete naći osobu koja nije bila očarana lepotom glumice koja je u kultnom filmu Gorana Paskaljevića "Varljivo leto '68".


Scena u kojoj se mladi Perica, kog tumači Slavko Štimac, prepušta strastima s pekarkom i snahom svog kuma i dalje je jedna od najupečatljivih u kinematografiji na našim prostorima.

 

1 / 4 Foto: Youtube Printscreen


Prelepu Jagodinku Simonović igrala je glumica Dragana Varagić, koja u decenijama koje su usledile nije bila tako često ispred kamere koliko bi publika želela. Ipak, ona je ostala u svetu filma u nastavku svoje bogate karijere — režirala je, producirala, predavala...


Ona je u svojoj dugoj karijeri imala priliku da sarađuje s najvećim imenima naše scene, a ističe da je iskusnijim kolegama i pravim glumačkim legendama zahvalna celog života.

 

Kao mlada glumica imala sam sreću da igram sa velikim glumcima i pred kamerom i u pozorištu, uglavnom uloge koje su svojim značajem daleko prevazilazile moje iskustvo — objasnila je ona jednom prilikom za Novosti. — Beskrajno sam i danas zahvalna Miši Žutiću, Zoranu Radmiloviću, Pepiju Lakoviću i mnogim drugima, koji su me čuvali od mene same: da me naivnost neiskustva ne saplete preteškim dilemama i oduzme slobodu igre. Sa strpljivošću i mirom, nekoga ko zna da će sve biti u redu, posmatrali su moje nedoumice. I nekad dodavali poneku glumačku tajnu, nesebično.


Šarmantna glumica je tokom devedesetih živela u dalekoj Kanadi, ali ni daljina nije dopustila da je zaboravimo. Ipak su generacije odrastale uz njeno "Samo da ti čujem glas"!


Kako je istakla u jednom intervjuu, ne kaje se zbog povratka u Srbiju.

 

1 / 4 Foto: Antonio Ahel/ATA Images


Mislila sam da ću imati više vremena za sebe nego u Kanadi, ali nije tako. I jesam i nisam ona nekadašnja Dragana. Ne samo zbog godina, već i zbog raznih iskustava koje sam stekla u međuvremenu. Nisam se pokajala što sam se vratila. Ovih godina sam povremeno odlazila u Kanadu da radim. Uglavnom na fakultetu, kao profesor ili reditelj. Kao da sam spojila dva svoja različita života i živim neki novi, treći — rekla je ona.

 

Ipak, "Varljivo leto '68" nije jedini važan film u Draganinoj karijeri, jer je ona u svoju biografiju upisala mnoga kultna ostvarenja. Samo neka od njih su "Svetozar Marković", "Veliki transport", "Banjica", "Sivi dom", "Vuk Karadžić", "Aleksa Šantić"… Odnedavno Dragana Varagić igra kraljicu Elizabetu Prvu u komadu “Zaljubljeni Šekspir” u režiji Ane Tomović, u Beogradskom dramskom pozorištu, a jednako uživa i u filmu i u teatru.

 

1 / 5 Foto: Marina Lopičić


Ona danas radi i kao profesorka glume, a neretko ističe da je gluma posao koji se voli i da je bez te ljubavi nemoguće raditi.


Ta radoznalost koju još uvek imam meni je dragocena u tome što radim, znači nešto menjam, nešto dodajem. Važno mi je i dosta me zanima šta se radi u drugim delovima sveta, zanima me pozorište njihovo, način predavanja, nove tehnike glume, vrlo sam radoznala — ispričala je ona tokom gostovanja na RTS-u jednom prilikom.


Iako je češće u pozorištu i za katedrom, Varagićeva se pre nekoliko godina ponovo našla ispred kamere, i to u kratkom igranom filmu „Kada sam kod kuće“, koji je nedavno dobio nagradu za najbolji studentski film na Međunarodnom filmskom festivalu Short to the Point u Bukureštu, a igrala je i u višestruko nagrađivanom filmu „Šavovi“.

 


 

makonda-tracker